Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре

Бъдат ли застрашени интересите на Пекин, той ще отвърне
11 авг 2017 22:22, Елка Василева
155
Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре
Снимка: архив, Reuters

Ако Северна Корея предприеме атака, заплашваща САЩ, Китай би трябвало да остане неутрален, но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре, пише китайският държавен вестник "Глоубъл таймс", цитиран от Ройтерс.

В редакционна статия вестникът, издаван от официоза на управляващата комунистическа партия "Женмин жибао", отбелязва, че Пекин не е в състояние да убеди нито Вашингтон, нито Пхенян да отстъпят от позициите си.

Пекин трябва да изясни пред всички заинтересовани страни становището си и да ги накара да осъзнаят, че ако действията им застрашат интересите на Китай, Китай ще отвърне с твърда ръка, посочва всекидневникът.

Още по темата

Китай трябва да изясни също, че ако Северна Корея първа изстреля ракети, застрашаващи американска територия и САЩ предприемат ответни действия, Пекин ще остане неутрален, допълва изданието.

Ако САЩ и Южна Корея нанесат удари и се опитат да свалят севернокорейския режим и да променят политическия модел на Корейския полуостров, Китай ще им попречи да го направят.

Пекин отдавна се притеснява, че конфликт на Корейския полуостров или повторение на Корейската война от 1950-1953 г. може да предизвика десталибизираща бежанска вълна в Североизточен Китай и да доведе до обединяване на двете Кореи отново в една държава - съюзник на САЩ.

Северна Корея е удобна за Пекин буферна държава между Китай и американските сили, базирани в Южна Корея, както и в Япония, припомня Ройтерс.

Китай ще окаже твърда съпротива на всяка страна, желаеща да промени статуквото в райони, където са засегнати китайски интереси, отбелязва "Глоубъл таймс".

Корейският полуостров е точка, в която се пресичат стратегическите интереси на всички страни и нито една от тях не бива да се опитва да бъде абсолютен хегемон в района, предупреждава вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CHE AMERIKA ZA 30 GODINI KAKVO NI DADE NISCHTO NO OT SYRCE.KAKVO NI VZE SUVERINITETA OKUPIRA NI BAZI BEZ PARI SI NAPRAVI KRADE NI ZLATOTO I POLEZNITE IZKOPAEMI MARICITE OTKRADNA I MNOGO OSCHTE DETO NE GI ZNAEM ZARADI PRODAJNITE NI POLITICI
79
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен до 102 преди 6 години
Америка не е целия свят, инвеститори има и от други държави, също така и пазари.Ако Америка нападне Северна Корея и се провали, рейтингът и ще падне и много държави ще престанат да се съобразяват с нея.В момента не са в изгодна позиция, единствени които я подкрепиха за нападение над Северна Корея е Австралия.
78
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ще бъдат изпепелени ....
77
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече стана ясно, че Студената война никога не е свършвала. А Тръмп не е никакъв пич, а пионка, която отстъпи от мнението си за какво ли не, включително Русия, и върши послушно каквото му заповядат господарите в сянка. Още преди да го изберат се говореше, че САЩ ще нападнат Иран, и при Тръмп оп, съюз срещу Иран. Във вътрешната политика всичко се прави от други, Здравната реформа даже не я е чел сигурно. Лъже, противоречи си и вече и сам не си вярва.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A KOLKOTO DO 102 SPRI DROGATA
75
3
 
12
 
! Отговори
AXAXAX преди 6 години
USA ISKAT LI 2-3 MILIONA KITAISKI PARTIZANI?
74
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един нормален Ти си абсолютно ненормален или се правиш на такъв. Какво ще направят китайците ще си атакуват стратегическите пазари и инвеститорите ли? А колкото до руснаците те вече могат да дуят мускули само на страни като Украйна най много. Те отдавна са болният човек на света.
73
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то ясно, че Китай го подкрепя тоя и държи на този режим да мачка там хората.Там да, ама тука не. дрън-дрън. Не знам само по кой параграф Китай ще спре щатите, след като му сцепиха посолството в Белград.
72
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДСми хората, живеещи в Северна Корея, да махат режима, който ги е поробил. Иначе излиза, че са съучастници и няма основание да се леят жалби по тях.
71
19
 
5
 
! Отговори
ДС преди 6 години
А хората живеещи в Северна Корея ?! Никой не мисли за тях, че те са роби в собствената си държава. Всички гледат собствените си политически и икономически войни. Ама 8наче са големи хуманисти....
70
11
 
34
 
! Отговори
ASD преди 6 години
Руското ПВО покрива ЦЯЛАТА територия на С.К. Русия има сухопътна граница със С.К. и може да доставя неограничено количество оръжия. Китай може да доставя практически неограничено количество от малки групи пехотинци /по 10 000 войници/.Като се комбинира това и с новите РЕБ на руснаците и неизвестното множество китайски подводници в района става ясно, че евентуална атака на САЩ към С.К. ще се превърне в болезнен РАЗГРОМ.
69
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дотук със зъбенето на рижавия клоун. Официалният китайски вестник неофициално му казва да си наляга перуката.
68
2
 
10
 
! Отговори
ясен ли съм? преди 6 години
До Геле Първо виж май чината си хралупа па тогаз коментирай!
67
5
 
3
 
! Отговори
до сър Пичук преди 6 години
Тролинг??????Явно не си чувал/чел за началото на Берлинската криза през 24 юни 1948г.Точно две години по-късно започва Корейската война 25 юни 1950г.
66
16
 
29
 
! Отговори
Един нормален преди 6 години
Идея си нямат краварите какъв бой ще ядат, ако нападнат Северна Корея. Китай ще се намеси, а руснаците отдавна чакат такъв момент ...Жална им майка на краварчетата с тяхната холивудска продукция наречена "US army".
65
5
 
6
 
! Отговори
до сър Пичук преди 6 години
О, дреме им и още как!Геополитика, колега...Между другото Сталин доста трудно даде "благословията" си за авантюрата на първия Ким.Разделена Корея го устройваше напълно, но, започна кризата със западен Берлин и Сталин реши да създаде проблеми на американците на изток в случая - Корея.Та, Кимчо може и да е "ку---и син" но, си е Китайски "ку---и син."-)))))
64
10
 
11
 
! Отговори
до сър Пичук преди 6 години
Китай веднъж спря САЩ барабар с почти цялото проамериканско ООН!!!При това китайците в онзи период воюваха - двама с една пушка.Сега е доста по различно, направо паритет във въоръжението, да не говорим с колко ПЪТИ превъзхождат американската армия като биомаса.Въпроса е при какви обстоятелста ще се намесят китайците и ще се стигне ли до размяна ако не стратегически, то на тактически ядрени удари между Китай и САЩ.А, в Южна Корея има 25 АЕЦ-а ако само 1/3 бъдат ударени става страшно!
63
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГДР не беше толкова изолирана и въпреки това се наложи ФРГ да хвърля изключително много пари за да изравнява стандарта. При жълтите това е направо полярно. Едната държава е тотално изолирана и непригодна за асимилация. Какво ще ги правят тези промити Кимчовци? Някой ще трябва да ги храни, а отгоре на това да им дадат право и да гласуват. Все едно да пуснеш пияния клошар - рецидивист да живее във вас и да има същите права като теб.
62
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо ГДР и ГФР се обединиха в Германия, а КНДР и Южна Корея не може да се обединят?
61
6
 
15
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Невъзможно!САЩ, Китай, Япония и РФ са против!Китай и РФ не са заинтерисовани от обединена Корея под американско влияние и с американски военни бази!САЩ не е заинтерисована от обединена и самостоятелна Корея без тяхното воено присъствие и влияние.Япония и Китай не желаят силен и независим икономически и военен конкурент.Разделението на Корея устройва и самите корейци, особенно южняците, които не желаят политически и социални контакти със северните зомбита!