Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре

Бъдат ли застрашени интересите на Пекин, той ще отвърне
11 авг 2017 22:22, Елка Василева
155
Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре
Снимка: архив, Reuters

Ако Северна Корея предприеме атака, заплашваща САЩ, Китай би трябвало да остане неутрален, но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре, пише китайският държавен вестник "Глоубъл таймс", цитиран от Ройтерс.

В редакционна статия вестникът, издаван от официоза на управляващата комунистическа партия "Женмин жибао", отбелязва, че Пекин не е в състояние да убеди нито Вашингтон, нито Пхенян да отстъпят от позициите си.

Пекин трябва да изясни пред всички заинтересовани страни становището си и да ги накара да осъзнаят, че ако действията им застрашат интересите на Китай, Китай ще отвърне с твърда ръка, посочва всекидневникът.

Още по темата

Китай трябва да изясни също, че ако Северна Корея първа изстреля ракети, застрашаващи американска територия и САЩ предприемат ответни действия, Пекин ще остане неутрален, допълва изданието.

Ако САЩ и Южна Корея нанесат удари и се опитат да свалят севернокорейския режим и да променят политическия модел на Корейския полуостров, Китай ще им попречи да го направят.

Пекин отдавна се притеснява, че конфликт на Корейския полуостров или повторение на Корейската война от 1950-1953 г. може да предизвика десталибизираща бежанска вълна в Североизточен Китай и да доведе до обединяване на двете Кореи отново в една държава - съюзник на САЩ.

Северна Корея е удобна за Пекин буферна държава между Китай и американските сили, базирани в Южна Корея, както и в Япония, припомня Ройтерс.

Китай ще окаже твърда съпротива на всяка страна, желаеща да промени статуквото в райони, където са засегнати китайски интереси, отбелязва "Глоубъл таймс".

Корейският полуостров е точка, в която се пресичат стратегическите интереси на всички страни и нито една от тях не бива да се опитва да бъде абсолютен хегемон в района, предупреждава вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким и Тръмп са абсолютни психопати. В момента сме на ръба на ядрена война, светът зависи от двама от психопата.
39
19
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
На това недоразумение Сев Корея, трябва да се сложи край. Крайно време си е. Не че са ми симпатични краварите де.
38
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асо САЩ пуснат фойерверка над Северна Корея, това ще е последното шоу на дебелобузестия ненормалник и таен човек на Москва.
37
10
 
6
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Турция също ще спре САЩ ако поиска. Султан Ердоган е имал тайни разговори като с приятел с Натаняху, и го помолил да предаде на това прасе от Белия дом, че турция в гнева си няма да се церемони!
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KAK NE VIE E QSNO CHE AKO USA PONE V EDIN MIG SE POCHUVSTVAXA PO SILNI NA MIGA SCHTE ZAPOCHNAT APOKALIPSISA NO NE SA I E FAKT
35
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Чен Ун май прави това, което правеше и Садам Хюсеин. Който искаше всички да се плашат от неговите химически оръжия, дето той всъщност ги нямаше. Да, ама Джордж Буш-младши взе, че му повярва и знаем какво стана после. Та и сега натам вървят нещата. Още повече, че сега президент е Тръмп, в сравнение с когото Джордж Буш-младши направо може да мине за мъдър държавник...
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A AKO ZNAETE KAKVO IMA V MEJDU KOMTINENTELNITE PLOCHI NA AMERIKA I AZIQ TAM STOI OSCHTE OT STUDENETA VOINA TAKOVA CUNAMI SCHTE STANE CHE USA SCHTE STANE EZERO AMI SE MOLETE DA NQMA VOINA
33
2
 
8
 
! Отговори
До26 преди 6 години
Нали ако китайските ракети са близо до границата с Русия те влизатбв обсега на руската авиация и ракети. По-долу ти обясниха причината за дислокациата
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PUTI N M KAZA V PRAV TEKST PYK SPIRAM V USA TOKA I STE ZAGUBENI BEZ BOMBI MOJE DA GO NAPRAVI VQRVAITE MI
31
6
 
7
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до 26бре гледам и от Китайска система за разполагане на балистични ракети си в час , ама и ти си от тез дето четат списание криле и се смятат за експерти.
30
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким не е луд,та да предизвика война.А американците са последните хора на света,които ще позволят някой да ги разиграва.На японците им увряха главите,както и на немците.Саддам се опъна на въжето, Осама го ядат рибите в океана.В Северна Корея също има разумни хора дори и сред военните.А падне ли Ким или го убият,то цялата власт ще се сгромоляса,защото държавата функционира като средновековна монархия...
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A VE VERNO SI SMEX I KYDE OTIVA IUJNA KOREQ QPONIQ KITAI CHE I RUSIQ TOVA SVETOVNA VOINA VE GLUPAK KRAI SYS SVETA
28
11
 
38
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
До American boyедна история за "могъществото" на САЩ:тези които са ходили в САЩ знаят че електропреносната система е на дървени стълбове. Трансформаторите от високо на ниско напрежение също висят на тези дървени стълбове.Та САЩ педи 3 години с потрес осъзнаха че 100% от тези трансформатори се произвеждат и внасят от Китай така че Китай само трансформаторите да им спре и до там са САЩ ... толкова са велики и силни .....
27
6
 
29
 
! Отговори
До26 преди 6 години
Много си сммотан бе! Миналата година китайците със знанието на руснаците, дислоцираха стратегическите си ракети по-близо до Русия. Но не да ги нападат, а да ги отдалечат от американската система ТХААД, разположена. В Южна Корея. Това означава взаимно доверие между Китай и Русия.
26
29
 
3
 
! Отговори
смех... преди 6 години
Алоооо, военните експерти!?! Успокойте се малко! Както С.Корея, така и Китай и Русия са НАЯСНО, че при евентуална война между С.Корея и САЩ, северокорейците няма да ги има на картата за броени часове! Тръмп ще ги унищожи дори само с конвенционални оръжия, няма да се налага да използва ядрени! А пък и не че нещо, но дори да се стигне до ядрени оръжия САЩ разполагат с десетократно, че и отгоре, повече ядрени бойни глави! А Тръмп въобще не го слуша главата и дори няма да се замисли да ги използва!
25
28
 
13
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Какви войни.какви ГЛУПУСТИ !!! Ким е европеиски въспитаник- учил в Швейцария -търси по-изгодна позиция при преговорите за обединение на Корея ! Китай си гледа търговията и бизнеса. Войни и конфликти са само за монголоидната Раша ! След обединението на Корея ще ни залеят с по-хубави телефони...коли...телевизори. Китай си взима Сибир а Раша продължава да се налива с антифриз и препарати за вана
24
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е и нужно да бъде Китай+Русия. Русия и сама ще се справи. Нали не мислите, че войната ще се води по познатия до момента начин? Говорим за ядрени сили. При евентуална война, нас няма да ни има т. е повече от половината свят. Пък и много знаем ние кой на кого и с кого. Толкова сме малки и жалки. Да си гледаме *** и да се молим Ким и Тръмп, и двамата пълни олигоф**ни, да се разберат.
23
6
 
25
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
да, булка, да !еврейската "глобализация" за всеобща радост се провали с гръм и тресък САЩ ще се научат че вече не командват парада
22
6
 
24
 
! Отговори
До24 преди 6 години
Ами Китай е ядрена държава още от 60-те години. И никой не знае с колко ядрени заряда разполага. И има балистични ракети с обсег 15000км.Повече от американските Минитмън.
21
30
 
3
 
! Отговори
ДО ПОЗИТАНО преди 6 години
Наясно ли сте че в САЩ анексирани китайски територии НЯМА! Докато в РУСИЯ ИМА ИСТОРИЧЕСКИ КИТАЙСКИ ТЕРИТОРИИ колкото барем ДЕСЕТ БЪЛГАРИИ, че и ПОВЕЧЕ! Наясно ли сте на ПОЗИТАНО, че КИТАЙСКИТЕ РАКЕТИ СА ДИСЛОЦИРАНИ НА КИТАЙСКО-РУСКАТА ГРАНИЦА И СА НАСОЧЕНИ КЪМ РУСИЙКАТА! Не към САЩ! Дори в самата РУСИЙКА треперят при мисълта, че при евентуален военен конфликт, първият удар ще дойде точно от КИТАЙ. Треперете на ПОЗИТАНО и БУЗЛУДЖА щото при евентуален конфликт ще го отнесат и тукашните ПУТИНИСТИ!