Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре

Бъдат ли застрашени интересите на Пекин, той ще отвърне
11 авг 2017 22:22, Елка Василева
155
Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре
Снимка: архив, Reuters

Ако Северна Корея предприеме атака, заплашваща САЩ, Китай би трябвало да остане неутрален, но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре, пише китайският държавен вестник "Глоубъл таймс", цитиран от Ройтерс.

В редакционна статия вестникът, издаван от официоза на управляващата комунистическа партия "Женмин жибао", отбелязва, че Пекин не е в състояние да убеди нито Вашингтон, нито Пхенян да отстъпят от позициите си.

Пекин трябва да изясни пред всички заинтересовани страни становището си и да ги накара да осъзнаят, че ако действията им застрашат интересите на Китай, Китай ще отвърне с твърда ръка, посочва всекидневникът.

Още по темата

Китай трябва да изясни също, че ако Северна Корея първа изстреля ракети, застрашаващи американска територия и САЩ предприемат ответни действия, Пекин ще остане неутрален, допълва изданието.

Ако САЩ и Южна Корея нанесат удари и се опитат да свалят севернокорейския режим и да променят политическия модел на Корейския полуостров, Китай ще им попречи да го направят.

Пекин отдавна се притеснява, че конфликт на Корейския полуостров или повторение на Корейската война от 1950-1953 г. може да предизвика десталибизираща бежанска вълна в Североизточен Китай и да доведе до обединяване на двете Кореи отново в една държава - съюзник на САЩ.

Северна Корея е удобна за Пекин буферна държава между Китай и американските сили, базирани в Южна Корея, както и в Япония, припомня Ройтерс.

Китай ще окаже твърда съпротива на всяка страна, желаеща да промени статуквото в райони, където са засегнати китайски интереси, отбелязва "Глоубъл таймс".

Корейският полуостров е точка, в която се пресичат стратегическите интереси на всички страни и нито една от тях не бива да се опитва да бъде абсолютен хегемон в района, предупреждава вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крайно време е краварското бунище да се закрие.много взе да вони на мръсни тромпети и маккейновски пръдни.сащ са вече бита карта и клоака от третия свят.трябва да им се отнеме възможноста да запалят света
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои томаховки бе смотан, онези дето изчезнаха 36 броя ли, или онези дето паднаха в някаква морга на Миг-21.Айде пътувай за сащ, ако ти дадат виза, ама ти тролиш тук, значи и пари нямаш.
118
8
 
12
 
! Отговори
От дек на дек? преди 6 години
Краварите нямат работа в това кътче на планетата!Там няма индиянци за избиване.Няма и бизони и крави.
117
3
 
5
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Това означава,че ситуацията изглежда "патова",както преди първата световна война. Китай обаче не може да загърби своите интереси в двете Америки,Европа,Австралия и Африка понеже при намеса от негова страна ще бъде ликвидирана цялата му търговия с тези 5 континента и той ще претърпи такава страховита икономическа а след това и военна катастрофа,каквато светът никога досега не е виждал.
116
14
 
6
 
! Отговори
Да бе да преди 6 години
И точно Как Китай ще спре томаховките, ако Оранжевия Перчрм реши Да сготви Прасчо?Видяхме в Сирия как ушанките се изнесоха скоростно като бити хомосексуслисти като чуха че идат томаховките...
115
10
 
6
 
! Отговори
Чан Кайши преди 6 години
Ако САЩ нападнат първи свършено е с Янките.Америка си заминава.За инфо виж мемориала на избитите Натовци в Сеул.
114
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре русофилките, не вдяватели, че това е предупреждение към СК. Китай много добре знае, че Америка няма да нападне първа. Просто им казват на на изтрещелите чучхи, че няма да си мръднат и пръста за тях ако нападнат американците. Ползвайте си главите, те не са само за да носите ушшанки на тях.
113
8
 
7
 
! Отговори
Дуньо преди 6 години
Чакайте ги китайците да си ограничат достъпа до американските пазари заради некви *** корейци!
112
10
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 118 При социализма имахме всичко , а сега нямаме нищо.Магазините празни, по пътищата няма коли , малко почиващи , заплати по 200 лв. и пенсии по 80 лв.Абе какво да ви разправям.Мъка, мъка..!
111
15
 
21
 
! Отговори
да преди 6 години
Америка не може да гъкне на Китай, защото без тях дори няма да съществуват24 часа по-късно щатската икономика ще е в каменната ера :))всичко, което е САЩ е благодарение на Китай !!!!
110
11
 
12
 
! Отговори
да преди 6 години
Китай няма силата да атакува успешно САЩ, но е достатъчно могъщ да се защити успешно ..Америка няма никаква история и ако нападне..няма и да има :))))
109
14
 
20
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Браво на китайците.Бой по краварника до откат!!!
108
15
 
11
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До ****Руснаците казаха,че и те разгръщат ПРО във Владивосток,така,че СК.може да се каже,че да е защитена доста добре---------------Първо на първо, рузките с вини немат ПРО.Второ, ПРО трябва да е близо до мястото на изстрелване на ракетата, а не до мястото на падане.Най-общо русзките изхвърляния са повече пропаганда, отколкото реалност.
107
8
 
11
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Обещанията за защита според вас означават, че Китай ще влезе в пълномащабна ядрена война със САЩ ли? Много сте нивни и бъркате мечтите с действителността. Ще защитят СК с протести в ООН и хуманитарна помощ одеяла и палатки.50835
106
11
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
И при двата случая Китай ще остане неутрален и доказателствата за това са толкова големи че се измерват в много трилиони долари какъвто е Бизнесът между САЩ и Китай.Друг е въпросът че колкото да ми се иска САЩ да ги запукат първи тва няма да стане.Конгреса няма да го удобри.Така че само ни остава да чакаме Прасчо да се напие една вечер и да натисне копчето!
105
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 126Ха ха, значи според теб е важно кой сглобява частите, а не кой създава продукта. Голяма логика извади. Значи германците като отворят завод за Мерцедес в България, ние ставаме важни, а германците са смешници. Браво!!
104
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 116 ОтговорБрей ! всичко е американско бе ! Кампа ми е американски само, че пише на него маде ин чайна, телефона също от чайна, почти всичко останало от чайна , виетнал, тайван, корея и нито едно нещо от сащ. с изключение на войните по света ...
103
8
 
15
 
! Отговори
пророк преди 6 години
САЩ ще бъдат изпепелени а Австралия и Англия ще изчезнат в океанските вълни като древната "атлантида" .
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехеее, ама китайците са ни надминали по фьешън - държавният им вестник се казва "Глоубъл таймс" :D У нас само някъв си частен се казва капитал дейли, всичко друго е на роден език, срамота.
101
11
 
10
 
! Отговори
26 преди 6 години
До АнонименКакво имахте...? Да, разни лентяй и *** на постове и държавна служба... Забравяте или не знаете, че при идването на комунизма са избити и ограбени голяма част от българите! И днешния капитализъм в България е "изграден" по същия модел ... само картинките са други! В България още сме в комунизъм - соца. Та нали всички т.н. "олигарси - капиталисти" имат същото мислене и така си действат, като преди 90-та. Та повечето са деца или послушници на Вашия така мечтан социализъм!