Полицията във Филипините убила 32-ама, за да всее ужас сред наркотрафикантите

Дутерте няма намерение да се отклони от своя курс
16 авг 2017 14:52, Елка Василева
8
Полицията във Филипините убила 32-ама, за да всее ужас сред наркотрафикантите
Снимка: архив, Reuters

Филипинската полиция заяви днес, че е ликвидирала 32 души при операции, целящи да всеят ужас сред наркотрафикантите, предаде Франс прес.

По-рано президентът Родриго Дутерте призна, че неговата предизвикваща полемика война срещу наркотиците може да има и отрицателни страни, отбелязва агенцията. От идването си на власт преди 14 месеца Дутерте води безпрецедентно сурова кампания срещу дрогата. Полицията и предполагаеми милиции са убили хиляди и правозащитници заявиха, че Дутерте може би върши престъпления срещу човечността.

Филипинският президент обаче приветства избиването на десетки предполагаеми наркотрафиканти, предаде ДПА.

Още по темата

"Нека убиваме по още 32 всеки ден, тогава може би ще успеем да намалим онова, което измъчва тази страна", каза Дутерте.

При една от най-кървавите операции срещу предполагаеми трафиканти във Филипините - в провинция Булакан недалеч от столицата Манила - според полицията са убити 32 души за 24-часов период от понеделник, съобщи Франс прес.

"Стремежът ни е да всеем объркване и ужас сред наркобосовете", заяви пред журналисти в Манила комисар Ромео Карамат, шеф на полицията в Булакан. Той се аргументира, че "останалите наркобосове ще си помислят два пъти, преди да продължат с търговията".

Арестувани са 109 заподозрени

Карамат твърди, че полицията е действала единствено в рамките на законната самоотбрана. Според него по време на операцията са конфискувани гранати и пистолети.

"Знаем, че не сме направили нищо лошо", каза той.

Дутерте лесно спечели президентските избори във Филипините през май миналата година с обещанието да ликвидира десетки хиляди трафиканти и токсикомани, за да не се превърне архипелагът в наркодържава. Той обеща победа във войната с наркотиците за три до шест месеца.

Миналата седмица президентът, разполагащ с един-единствен шестгодишен мандат, призна, че може би няма да изпълни предизборното си обещание.

"Слушайте, тези работи с шабу (метамфетамина, бел. АФП), с дрогата и т. н. няма как да бъдат оправени от един-единствен човек, от един президент в течение на един мандат. Страните са затънали заради това", каза той в петък в родния си град Давао, в южната част на Филипините.

В друга реч миналата седмица, която произнесе в централата на полицията, Дутерте обаче даде да се разбере, че няма да се отклони от своя курс. Ще помилвам полицаите, които бъдат признати за виновни за убийства, извършени в рамките на войната срещу наркотиците, подчерта отново той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
4
 
! Отговори
малкия мук преди 6 години
Абе в Швейцария,Дания и Норвегия например никой не избива наркотрафиканти и наркомани,но жителите им си живеят,спокойно и цивилизовано,без държавите им да са наркодържави.Може би,преди да почнем да трепем хора,да се замислим че има и друг начин за борба с наркотиците.Например да устроим държава където хората няма да прибягват до наркотиците,а ще мислят как да строят,градят,да пазят природата и да осигурят едно по светло бъдеще за своите деца.Нали трябва да еволюираме,а не да се държим като диви.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз го подкрепям и му пожелавам живот и здраве и много успехи в борбата но мене никой няма да ме чуе а америка вместо да го подкрепи и останалия свят защото ще бъдат чути те го обвиняват за диктатор май и той ги настъпва некаде пожелавам му пълна победа защото от такива като него ще дойде кураж и на други страни да подхванат битка която да се убедят че могат да бъдат победители а който не ги подкрепя да го духа
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Мексико, Бразилия, Колумбия- жертвите са стотици и войната е безмилостна, спомнете си за двата автобуса със студенти от които няма помен.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е правилният подход към наркотрафикантите.
3
3
 
26
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Мисля, че това е единствения начин за справяне с тази напаст! Браво на президента, дано остане жив и здрав!!!
2
3
 
29
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Убили са 32-***, спасили са хиляди. Ясно ми е, че целта на статията е да се очерни Дутерте, но според мен това е единствения начин за борба с дилъри и трафиканти на дрога.
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Междувременно държавата му се конкурира с Венецуела по ниво на пропадналост.Разбира се за това е виновен гнилият запад и капиталистическият империализъм които просто не искат да купуват барел по 200 долара. Срамота!