Украйна ли достави ракетна технология на КНДР?

Медии: Двигателят на "Хвасон-14" най-вероятно е украински
Обновена: 17 авг 2017 10:09 | 17 авг 2017 10:00, Елка Василева
25
Украйна ли достави ракетна технология на КНДР?
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че е разпоредил "подробно и изчерпателно разследване" по повод публикацията на вестник "Ню Йорк таймс", че Северна Корея вероятно се е снабдила с ракетни двигатели, произведени в украинското предприятие "Пивденмаш" (рус. "Южмаш") в Днепропетровск, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Колкото и абсурдни да изглеждат обвиненията към Украйна, ние, като отговорни партньори, сме длъжни внимателно да проверим публикуваната . . . информация за предполагаеми доставки на ракетни двигатели или свързани с тях технологии за Северна Корея", написа във Facebook Порошенко.

В понеделник Киев официално отрече да е продавал военни технологии на Пхенян.

Още по темата

Порошенко е възложил на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна съвместно с Междуведомствената комисия за военнотехническо сътрудничество и експертен съвет и ръководствата на предприятията "Пивденмаш" и "Пивденне" (рус. "Южное") да разследват ситуацията и да дадат отчет в срок от три дни. По думите на Порошенко разследването ще покаже неверността на предположенията за "украинска следа" във въоръжаването на КНДР.

Във Facebook украинският държавен глава отправя към авторите на статията в нюйоркския вестник покана да посетят Украйна, за да се срещнат с "несправедливо заподозрените" украински партньори. Освен това благодари на редакцията на "Ню Йорк таймс", че е привлякла вниманието на света към потенциала на ракетно-космическия комплекс на Украйна по "елегантен, но не най-сполучлив начин".

На 14 август "Ню Йорк таймс", позоваващ се на експерта по ракетни технологии от Международния институт за стратегически изследвания Майкъл Елеман, съобщи, че изстреляната през юли т.г. от КНДР междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-14" може би е била с двигател, разработен на основата на произведения през 60-те години съветски ракетен двигател "РД-250". В публикацията се посочва като най-вероятен доставчик на двигателя украинското държавно предприятие "Пивденмаш", което е назовано като един от основните доставчици на ракетни двигатели за Русия, след като Украйна става независима държава.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Само се кръстете да не изскочи българска следа...
19
1
 
6
 
! Отговори
НЕ Е ЛИ СТРАННО? преди 6 години
По думите на Порошенко разследването ще покаже неверността на предположенията за "украинска следа" във въоръжаването на КНДР.-----------Значи разсле3дването още не е започнало и Порошенко (евреинът Валцман) вече днае резултата.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХОХОЛИТЕ ВСИЧКО ЩЕ ПРОДАДАТ, СТИГА ДА ИМА КУПУВАЧИ.СЕГА СЪМ СПОКОЕН ЗА ГУАМ, ЗАЩОТО ТОЗИ ЗАВОД ЗА ДВИГАТЕЛИ Е ОТ ВРЕМЕТО НА ХРУШЧОВ И СА ТВЪРДЕ СТАРА МОДИФИКОЦИЯ.
17
10
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ХахаКаква стана тя.Руснаците дето изстрелват ам.ракети купуват двигателите от Украйна.хихиИ това ли не могат да правят вече
16
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости!Заместете в статията Украйна с Русия и нещата си идват на място.
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всики технологии за производството на рагети от дебелият *** са добре премислена безвъзмездна помощот Русия.Самите провокации от корейска страна, също са по нареждане на Кремъл.Който не го разбира , значи е предубеден или т.п.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези неща не се продават официално, навсякъде е така!
13
1
 
23
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Или са Руснаците или Китайците, но според мен са Руснаците, Китай няма интерес."Това как го разбра? По усет или звездите ти го казаха? :) И Русия, и Китай имат интерес КНДР да са силно зависими от тях. Тоест, да нямат реална икономика и да нямат реално въоръжена армия, за да ги държат в зависимост. Това положение не биха продали срещу пари.Виж, Крайна фалира вече 6 пъти за последните години. Те и майка си биха продали. По-логично е да са те. Да не говорим, че в страната им е хаос.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хохлите ще се оправдаят руснаците, че по лесно, пък и бързо ще им повярват
11
1
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
ГЛУПОСТИ МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН лично е измислил всичко по време на следобедната си дрямка докато храносмила поредната порция филе" ЕЛЕНА" контрабанда от ***...
10
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или са Руснаците или Китайците, но според мен са Руснаците, Китай няма интерес.
9
18
 
9
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Да не се окаже накрая че не украинските "фашисти" а "борците за свобода" от донбас са спретнали една далаверка и прекарали "стоката" през крим и русия. Щото с кораб през океана няма как да стане...Че по същество то "донбас" и "северна корея" (пък и ислямска държава, и косово) са едно и също. Група престъпници окупират територии с нелегалната подкрепа на външни сили...
8
11
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До Анонимен 3Няма нужда Джуджи да се промъква, ако сделката е станала по времето на Янукович.
7
0
 
15
 
! Отговори
Смятко преди 6 години
Нищо лично. Просто бизнес. Мaксимум печaлбa (зa търговецa) зa минимум време. Що дa не продaвaт "бизнесмените" им? Нaли тaкa ги учехa новите им нaчaлници!?Нa ДAЕШ продaвaт ли? -дa. Че кой не им продaвa нa тях, де. Aмa те зaстрaшaвaли съществувaнето нa Европa? Фък дъ Юръп!- кaзвaт янките!Aмa виж, когaто стaне думa зa двигaтел ,който ще им нaцепи рaкеткa прaво у г*зa (Уелоустоун) , почвaт дa сучaт филиите. Свободен пaзaр брaт ми, глобaлен, ето ги и последствиятa.
6
5
 
31
 
! Отговори
рускиня до 6 преди 6 години
Ами ако се окаже ,че Украйна продаде установките на КНДР? Както България продава оръжия на "опозиция" в Сирия. Но отново вашата мисъл е насочена да поплюем Русия.
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цяло Русия през най тежките син години след СССР продадоха ,не малко технологии и оръжие . Техните мутри грабеха и разнасяха оръжия по цяла азия. Това , не е учудваща новина за бедна държава от бившия СССР. Там богати нямаше ...Всеки гледа да спечели някой долар.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украйна май само жените им стават .. да им се радваш отстрани как изглеждат и за един път. Друго читаво май няма.
3
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се е промъкнал в склада на компанията, взел е две ракети под мишница и ги е метнал през севернокорейската граница.
2
2
 
31
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Очаквам туит от чичко Тръмп колко много е ядосан на лошите украинци :)
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна може официално и да не е продавала нищо, но в тая анархия там, никой не знае "бизнесмените" им какви ги вършат.