Нова мода в Белгия: Такса за среща с хазяина

Брокери на недвижими имоти искат от кандидати пари
18 авг 2017 20:55,
13
Нова мода в Белгия: Такса за среща с хазяина
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Желаещите да наемат жилище в Белгия трябва да дадат депозит, за да се срещнат и уговорят с наемодателя. Парите се вземат от брокерите, ангажирани с отдаването на имота, съобщават местните медии.

Все повече търсещи жилища трябва да депозират между 200 и 500 евро само за да получат достъп до хазяина и да договарят лично с него условията по договора.

Ако откажат да платят, посредниците не предоставят връзка със собственика, ако пък дадат парите, кандидатите за наематели рискуват да ги загубят, алармира неправителствена организация, защитаваща интересите на наемателите.

От платформата смятат, че изискванията към бъдещите наематели стават прекалени.

Освен да удостоверят самоличността си с документи, от тях се иска да представят документи, доказващи доходи за три месеца назад, а сега и депозит за среща с хазяина.

Наемателите могат евентуално да си върнат парите, ако сключат договор за жилището. Ако обаче се откажат или намерят имот, отдаван чрез друг брокер, а не през този, който е взел депозита, те го губят.

Разходът е непосилен за мнозина кандидати, тъй като при сключване на договор от тях се изисква и друг депозит в размер на един до три месечни наема като гаранция за ползването на жилището. Този депозит се държи на обща банкова сметка, която наемателят и наемодателят правят при сключването на договора.

Законодателите в северната белгийска провинция Фландрия в момента прокарват промяна в закона, според която депозитът при сключване на договор ще е задължително тримесечен наем. За наематели с ниски доходи те искат да осигурят отпускане на банков кредит без такси за обслужване и оскъпяване.

Брокерите на недвижими имоти по право получават възнаграждение от собственика на имота за осигурените от него наематели в размер на един месечен наем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
има го това преди 6 години
Вярно си е, аз бачках за почистваща компания и брутално се правят описи и се таксуват всякакви глупости: измити прозорци/неизмити, почистено/непочистено, местено, за домашни любимци да не говорим! Поне в Лондон е тъй...
9
2
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Пълни глупости говориш. Това в жълт труд ли го прочете?
8
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 6 години
По Европа има и други луди такси, например по агенциите в Англия.При наемане на обзаведен дом, има такса 150 евро при описване на интериора при настаняване и толкова при напускане.Отделно 100 евро на пълнолетен се дължи на година за проучване на съдебнотот досие.Повечето собственици на имоти го преотстъпват срещу 10% такса обслужване на агенциите.А естествено алчните агенции вдигат наема едноличо, без собственика да иска.Отделен договор се прави и оскъпяване за наличието на домашен любимец
7
7
 
7
 
! Отговори
горкия наемател преди 6 години
А у нас наемателите,само права и свободи за тях,не доказва платежоспособност ,нито нищо,а като почне да не плаща,надхвърляйки в пъти депозита,и сметки,не можеш го изгони-още месеци канене с нотар.покани-жива подигравка запсобственика данъкаплатец от държавата
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 евро са непосилна сума за желаещите да наемат жилище и да плащат 1000-2000 евро месечно?Тия са ебaти клошарите.
5
3
 
29
 
! Отговори
... преди 6 години
Тихо да не чуят нашите оберджии!
4
3
 
21
 
! Отговори
олег преди 6 години
Белгийски тъпотии! Това само агенции за недвижими имоти ги мислят глупостите и ще ги препишат и тука. Нашите само идиотщини взимат от западна Европа за пример.
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така се прави,на дъщеря ми в Германия хазяинът и искаше тримесечен депозит ,договорът и за наем бе с тримесечно предизвестие за прекратяване и искаха извлечение от банката за дохода на съпругът ми ,а после когато завърши и работеше документ от работодателят и за брутната и заплата,а немските брокери искат сериозенн%комисионна за посредничеството
2
2
 
31
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Аз 200 евро за среща давам само ако е с Брат Пит. Хазяйнът Брат Пит ли е?
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ние сме по-скромни. Такса "празен стол" стъпва само двайсетачка. Що не отиде Борисов да ги разкатае тези хитреци в Белгия