Арестуваха още четирима мароканци за атаката в Турку

Финландската полиция: Цел на нападението са били жени
Обновена: 19 авг 2017 17:31 | 19 авг 2017 17:08, Анисия Иванова
27
Арестуваха още четирима мароканци за атаката в Турку
Снимка: БТА

Финландската полиция съобщи днес, че е арестувала още четирима мароканци, свързани със заподозрения за нападението в град Турку, предаде Ройтерс.

"Освен нападателя са задържани още четирима човека, които също са марокански граждани", заявиха органите на реда на пресконференция.

Още по темата

Според полицията извършителят на вчерашното нападение с нож, при което загинаха двама души, а осем бяха ранени, засега отказва да разговаря с органите на реда, но опитите за разпит ще продължат.

Полицията заяви, че нападателят, 18-годишен мигрант от Мароко, е пристигнал във Финландия като бежанец през есента на 2016 г. и е кандидатствал за убежище. Той е живял в Турку и в център за бежанци. По информация на финландски медии молбата му за убежище е била отхвърлена. Полицията каза, че нападателят е избрал жени за своя мишена.

"В момента изглежда, че цел на нападението са били жени. Загиналите при нападението са жени, а сред пострадалите има шест жени и двама мъже. Мъжете са били ранени, след като са се опитали да помогнат на жените", заяви полицията.

Органите на реда заявиха, че издирват шести заподозрян във връзка с нападението. Предполага се, че той не е във Финландия и за него е издадена международна заповед за арест.

По данни на полицията сред ранените при нападението има трима чужденци - италианец, швед и британец. Първоначално беше съобщено, че двама шведски граждани са пострадали при атаката.

Заради нападението в Турку Финландия няма да повиши нивото на терористична заплаха, заяви началникът на националната служба за разузнаване и сигурност Анти Пелтари, цитиран от ТАСС.

"През последните години три пъти повишавахме нивото на заплаха, за последен път това беше през юни. Случилото се в Турку обаче не повлия на нашите оценки. Нивото на заплахата за сигурността остава повишено", т.е. второ в четиристепенната скала на заплахите, посочи говорителят.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
imam priateli ot Turku. Dobri, no mnogo naivni hora sa vsichki v tazi chast na sveta. samo Breivik shte gi opravi.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според мен е знаел че ще го екстрадират и за да остане там та дори и в затвор е по-добре от това да се върне
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, явно мароканците са цвета на Европа, дай да си заселим и ние от това племе! 4-500 *** ни стигат да ни подпалят държавата, а, пък като сложим и нашенските, и ей на стигнали сме ги европейците! :)
17
0
 
7
 
! Отговори
ххх преди 6 години
така е ,като си нямат гестапо.
16
0
 
16
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Не мога да повярвам ,че западноевропейците ги газят, блъскат,стрелят ,а те с цветя и мечета ронят сълзи ,вместо да протестират пред парламента :-(
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Чечения тия отдавна да са при алах. Сега ще скочат разни правозащитни сороски организации и други толерантни *** да ги защитават.
14
0
 
20
 
! Отговори
Отказвал да говори! преди 6 години
Поискайте помощ от съседите от изток и ще видите, че няма да спре да говори. Руснаците имат иновативни методи за разпити, при които успехът е гарантиран!
13
0
 
13
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
нещо за увиличение на соцялните помощи на имигрантите никои не говори.
12
1
 
18
 
! Отговори
така се прави преди 6 години
Дака то Европа се гърчи от безпомощност и лее крокодилски сълзи в Сирия след силен артилерийски обстрел по позиции на ИД,терористите са започнали да се предават на Сирийската армия и Иранското движение Хизболах,по границата с Ливан.....
11
3
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Всичко което се случва е по плана калерги, който хитлер надушва..... И взема мерки, абсолютна историческа грешка е да има държава израел фатална европейска грешка за която европа ще заплати с изчезването на белия човек а кафевия ще бъде управляван от евреите. *** 70 годишен план. Или идва нов фюрер или европа става африка с център йерусалим. Интересно че арабите и евреите не закачат азия!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-интересното е че и тук се оказва че един от ранените е някой си Хасан който помагал бил на една от жертвите. Как пък винаги се оказва че някой Хасановец все помага на някой. Едва ли не алахакбаровците са едни мирни самаряни,и душички. Само ни замазват очите. Голямо европейско овчедушие!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Разбира се, че не е свързано с емигрантите."Полицията заяви, че нападателят, 18-годишен мигрант от Мароко, е пристигнал във Финландия като бежанец през есента на 2016 г. и е кандидатствал за убежище.
8
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че не е свързано с емигрантите. Тероризъм в много по-големи измерения има в страни, за които нашите медии рядко пишат, страни с огромна социална и историческа несправедливост.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Мароко от 15 години няма терористични нападения. След нападението в Казабланка решили - направили. Те си знаят как.
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как така бежанец е извършил атентат? Юнкер каза, че бежанците и тероризма били две различни неща?
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето, че и финландците като пълноправен член на ЕС са предприели "спонтанно" всички необходими мерки- цветя, свещички, меченца. Да не си помислите, че всичко това е организирано в цяла Европа като координирана реакция след терористичните атентати на брюкселските галеници- имигрантите. Чисто съвпадение.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Полицията заяви, че нападателят, 18-годишен мигрант от Мароко, е пристигнал във Финландия като бежанец през есента на 2016 г. и е кандидатствал за убежище. Той е живял в Турку и в център за бежанци."Чакам коментар от Меркел, Брюксел и еврослугите им тук.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има всекидневни двубои с ножове ще се закали характера на белия ***,който блее като агне на заколение и нищо не предприема пред дръвника.
2
3
 
18
 
! Отговори
Дpиc. БГ преди 6 години
Расисти ли са финландците?
1
0
 
23
 
! Отговори
аха преди 6 години
Тва Турку нема да е много далече от столицата Хелзинки... ...та може би терористите разчитат на някои Комитети от там?!