Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!

Ще водим борба с тези "терористични организации", закани се той
Обновена: 22 авг 2017 22:03 | 22 авг 2017 21:48, Анисия Иванова
172
Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!
Снимка: БТА

Турция "никога няма да позволи" кюрдските милиции, които тя разглежда като "терористи", да създадат кюрдска държава в Северна Сирия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП.

Ние не позволяваме и никога няма да позволим създаване на така наречена държава от ПДС /Партията на демократичния съюз/, СЗН /Силите за защита на народа/ в Северна Сирия, посочи Ердоган в Анкара в изказване пред кметове на общини.

Турция разглежда Партията на демократичния съюз и военното й крило Сили за защита на народа като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия /ПКК/, обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС.
Партията на демократичния съюз провъзгласи през март 2016 г. полуавтономна администрация в Северна Сирия.

САЩ са съюзник на Силите за защита на народа в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и им предоставят оръжия. Това предизвиква недоволството на Турция, която се опасява от създаване на зона под контрола на кюрдите до своята граница.

Анкара заплаши многократно през последните седмици с военна намеса специално в кюрдския "кантон" Африн в Северозападна Сирия.

Турция предприе вече сухопътна офанзива в Северна Сирия през август 2016 г. с цел да отблъсне ИД от своята граница и да попречи на сливането на различните зони, контролирани от Силите за защита на народа.
Каква е тяхната цел?

Да създадат терористичен коридор в Северна Сирия, който достига до Средиземно море, посочи Ердоган, като увери, че Турция ще води борба с тези "терористични организации" "навсякъде, където ги срещне".

Ердоган отправи тези послания днес след визита в Анкара миналата седмица на началника на генералния щаб на иранската армия генерал Мохамад Багери, която бе посветена на борбата срещу кюрдските бунтовници.

На въпрос след визитата за възможна турско-иранска операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, Ердоган заяви, че такава възможност е "винаги в дневния ред".

Същевременно Турция категорично се противопоставя на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, насрочен за 25 септември, въпреки добрите отношения, които поддържа с иракския кюрдски лидер Масуд Барзани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно ще има Кюрдистан това са десетки милиони не хиляди.
117
1
 
4
 
! Отговори
Turkish Power преди 6 години
..KURDI..DA..KURDISTAN...NIKOGA!! DOKATO IMA TURCIYA ...KURDITE NYAMAT DA IMAT SVOYA DURJAVA!!
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
136 Този с армията и властта. Или мислиш, че има някаква правота, в цялата тая работ ?
115
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой си ти да да решаваш в Сирия бе, аааллллааааанкооолллууу?
114
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган няма обаче *** ще разреши. Абе кой го пита *** за каквото и да е?
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако зависеше от вас ***, нямаше да има нито българска, нито сръбска, нито гръцка, нито румънска, нито унгарска............ държави.
112
1
 
9
 
! Отговори
До morelini преди 6 години
"Мисълта ми беше че различните държави различно тълкуват думата терорист и в случая има държави за които ПКК не е терористична организация."Да това го знаем...например ако утре други ден ромите, които си нямат и те държава изкат автономия откъм Дунава например...Турция може би за да ви насади емпатия няма да ги признае за терористи! Та даже както правят западняците ще ги въоражи...! Може нали?
111
3
 
8
 
! Отговори
до 149 преди 6 години
Прав сте. Това можеше и да не се случи, в миналото имаше известни опити да се приобщят кюрдите в политиката и обществения живот, но Ердоган омаза всичко. Пося си вятър - ще жъне бури! Няма как да се справи с 14 млн. души, поне при съвременните условия. Няма как да ги мачка като през 20 век. - забранявани са им обичаи, чествания, изселени са около 1млн. кюрди. А останалите - въоръжени и много опасни в Сирия, Ирак, Иран и по света? Турция затъна жестоко в кюрдския проблем, но и сама си е виновна.
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 100 коментараИ Турция не е била държава, когато е имало България. А и Косово не беше държава, ама сега е! Така че "Всичко тече, всичко се променя", неграмотнико. С тоя "Пишман Султан" да не станем свидетели как се дели Турция на Европейски Туркестан, Анадолски Вилает и Кюрдистан. Понеже май си го проси!
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белким ще го питат. Кюрдите са около 40млн., само в Турция около 14млн. Това е един от древните народи, който никога не е загубил национално самосъзнание; репресирани жестоко от турците в новата история - вдигали са няколко въстания през 20-ти век. Въпросът ще има ли държава не е дали, а кога.
108
3
 
2
 
! Отговори
100 коментара преди 6 години
Кюрдистан обаче не е нито Държава , град или село а област или местност , така че не се заблуждавайте , парво прочети информирай се преди да си написал 100 коментара пълни с глупости
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ромски народНе са "пръснати". Разделили са си ги, неграмотнико.
106
4
 
5
 
! Отговори
Ромски народ преди 6 години
Според мен кюрдите въобще не пренадлежат на нито една Държава , пръснати са в няколко Държави като ромите
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 144Глупости на ***. Кюрдите са автохтонно население и живеят там хилядолетия. Много преди да се довлекат турците!
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А когато Кюрдите са рязали галавите на пра дедите ти по Българските земи дали ти харесва , нали се сещаш че тогава са участвали в Османска Империя щото са Ромски племена - дърво без корен
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OROSPU Türkiye BOK 138,Fahise, която те е родила само знае кой е баща ти. Може и кюрд да е.
102
0
 
2
 
! Отговори
до:Екипа на Днес преди 6 години
Интересено е обаче че в АФП няма такава новина , от друго место е копи-пействана Новината
101
2
 
2
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Мисълта ми беше че различните държави различно тълкуват думата терорист и в случая има държави за които ПКК не е терористична организация.Безспорно атентата си е атентат но това е в резултат от политиката на Турция от един билюк време....
100
1
 
2
 
! Отговори
старата ни слава преди 6 години
Атентата на св Неделя!
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ако някой прави атентати само в България не е терорист? Така ли?Абе такива ли се раждате или в последствие затъпявате?