20 г. след смъртта й: Принцеса Даяна незабравима, пленяваща...

Британската принцеса отново в светлината на прожекторите
23 авг 2017 07:10,
22
20 г. след смъртта й: Принцеса Даяна незабравима, пленяваща...
Снимка: Reuters

От документални филми по телевизията и лични спомени на синовете й до сензационни нови "разкрития" и подновени теории за смъртта й, британската принцеса Даяна отново е на първите страници в пресата, 20 години след смъртта си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Даяна загина на 36-годишна възраст на 31 август 1997 г. заедно с любовника си Доди ал Файед. Лимузината им катастрофира в парижки тунел, докато ги преследваха папараци с мотоциклети.

Като първа съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз, Даяна беше принцеса в центъра на кралски сапунен сериал, изигран в светлината на медийните прожектори. Тя се превърна във вероятно най-известната жена в света.

Смъртта й предизвика най-голямата вълна от скръб в обществото, наблюдавана в по-нови времена във Великобритания. Малко известни личности оттогава са пленявали света така, както тя го направи.

"Никога няма да има друга като Даяна", каза Ингрид Суърд, главен редактор на списание "Маджести" и автор на биографична книга за принцесата.

Предходни годишнини от смъртта на Даяна преминаха без много шум, подсказвайки, че "Принцесата на народа", както тя бе наречена от тогавашния британски министър-председател Тони Блеър, вероятно е изгубила част от чара си. Но благодарение най-вече на двамата й сина Принц Уилям и Хари, навръх 20-годишнината от смъртта си, тя превзе заглавията на първите страници в пресата, както и в разцвета си като най-сниманата жена в света.

"Имаше период в началото на 21-и век, когато за Даяна се знаеше много малко", коментира бодигардът на принцесата Кен Уорф.

Той каза, че двамата й сина искат да продължат работата й, като подкрепят каузи в помощ на боледуващите от СПИН, бездомните и в борбата срещу противопехотните мини. Именно това напомни на обществото за личността на Даяна.

Принцовете също все повече имат желание да говорят за травмата от смъртта на майка си и емоционалните последици от трагичната загуба.

В предавания, излъчвани през изминалите шест месеца, 35-годишният Уилям каза, че шокът от загубата на майка му все още го преследва. Хари, който е на 32 години, разкри, че е посещавал консултации със специалист малко преди да навърши 30 години, за да преодолее мъката.

"Тя все още е наша майка. Разбира се, като неин син мисля, че тя е най-добрата майка на света. Обгръщаше ни с любов със сигурност. Това, което ме удиви, е какво е направила. . . Всички тези въпроси, като закрилата на бездомните хора. Тя често среща критиката на политиците и редакторите в националната преса", каза принц Хари в документалния филм "Даяна, нашата майка: нейният живот и наследство".

Повече от 33 милиона американци гледаха по телевизията погребението на принцеса Даяна през септември 1997 г. Дните след смъртта й бяха едни от най-мрачните в 65-годишното управление на кралица Елизабет Втора.

Някои от привържениците монархисти се страхуваха, че вниманието към Даяна ще отприщи недоволство към кралицата. Начинът, по който принцесата бе отлъчена от кралското семейство, след развода си с принц Чарлз, разгневи много британци.
Враждебността им бе насочена главно към Камила Паркър-Боулс, любовница, а впоследствие и съпруга на принц Чарлз.

Проучване на в. "Сън" този месец разкри, че само 22 процента от запитаните искат Чарлз да бъде следващият крал, а повече от половината смятат за по-подходящ сина му Уилям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много злоба има в ***... Даяна се е родила и е останала до края си истинска благородничка, изумително красива е била и като всяка жена е имала своите нужди от нежност и секс. Едва ли когато на 18 г. почти насилствено я женят за ужасно грозния урунгел Чарлз е подозирала, че ще я използват само за разплод и после ще я захвърлят на пресата...
12
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 6В задължението на истинските английски принцеси(явно познавате много), влизали монтажа на еленови рога на не толкова истинските принцове!!!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УБИТА ПО ПОРЪЧКА НА ПРИНЦ ФИЛИП, ЗАЩОТО Е БИЛА БРЕМЕННА!СЛЕД КАТО СЕ Е РАЗВЕЛА !!! ТЯ Е В ПЪЛНОТО СИ ПРАВО ДА Е С КОГОТО СИ ИСКА!!!
10
3
 
11
 
! Отговори
Горан преди 6 години
А, с какво толкова ви дразни починалата Даяна, та си е заслужила негативните ви коментари? Не само, че е починала, ами при това отдавна, но мед ви капе от устата, да плюете. Сами виждате принц Чарлз на какво прилича... Едва ли някой истински се възмущава, че Даяна си е имала друга връзка, или пък връзки. Пък и не е ваша работа. Както и на тия така наречени папараци, заради които тя загина толкова млада.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тая кифла, че ми се качи на главата вече.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както американците натрапват Мерелин Монро, така сега тези ще ни занимават с хора от миналия век.
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво е направила за този изстрадал свят, че е толкова специална?На Балканите хич не ни е еня за проблемите и трепетите на бледоликите наглосакси.
6
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уоу... Тази, даже не съм я и чувал.
5
1
 
25
 
! Отговори
7 преди 6 години
Нямаше по-тъжна гледка от вървящите след ковчега Уилям и Хари, на чиито венец пишеше просто Mommy.......
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление, хората оценяват истински някого, едва когато си отиде от този свят..... Така беше и с Даяна Спенсър, една истинска английска принцеса. Помня че гледах по телевизията как цяла Англия беше потънала в сълзи и Бъкингам беше окупиран от море от цветя, които оставяха прииждащите хора и коленичиха да се поклонят... видях и много разплакани деца, които едва ли знаеха толкова много за нея.. Митичната английска сдържаност се оказа мит! И когато на погребението Елтън Джон запя Goodbye English Rose, сълзите ми потекоха, без да се усетя. Нямаше по-тъжна гледка от вървящите след ковчега Уилям
3
15
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
С какво толкова е специална, това е пак англо пропаганда че да забравят хората че изневери на принца с арабин.
2
2
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
Повече от 33 милиона американци гледаха по телевизията погребението на принцеса Даяна през септември 1997. АМЕРИКАНЦИ ?? Авторът бърка Великобритания с Америка.
1
6
 
21
 
! Отговори
65 преди 6 години
Неразбирам защо от двайсет дни вече се говори за Даяна_то не бяха истини,то клюки ,интервюта със синовете и.Защо толкова много се отразява у нас .Във всяка медия всеки ден.Направо ни се натрапва.