Brexit ли? Стотици българи пак ще учат на Острова

Те са предпочели изкуства и дизайн, мениджмънт, компютри
25
Brexit ли? Стотици българи пак ще учат на Острова
Снимка: архив, Ройтерс

Над 550 български първокурсници, приети да учат от тази есен в университети във Великобритания, получиха днес ценни указания и пакети с документи за регистрация, настаняване и кредитиране на образованието им в Англия. Това съобщиха от международния проект "Световно образование", с който традиционно пътуват между 60 и 80 процента от българските студенти във Великобритания.

В София днес се е състояла среща между българските първокурсници в британските университети, като на нея бъдещите колеги от един университет са се запознали още преди да отпътуват от България.

Учебната година в британските университети се открива между 15 септември и 7 октомври, докогато първокурсниците трябва да са свършили основни технически изисквания, за да започнат обучението си.

От тази есен българи ще се обучават в над 100 британски университети, като най-предпочитаните са Ковънтри /Coventry University/, за където ще отпътуват над 80 българи, 31 български студенти очаква лондонският Гринуич /University of Greenwich/, а над 20 българи ще посрещнат от тази есен елитните - Абърдийн /University of Aberdeen/, Ланкастър /Lancaster University/, университетът Уестминстър /University of Westminster/ и разположеният на брега на океана и предпочитан от българи - Портсмут /University of Portsmouth/.

Във Великобритания младежите са предпочели да изучават специалности като "Изкуства и дизайн", по която ще се обучават над 100 българи, "Международен бизнес мениджмънт", по която кандидатите са нараснали три пъти в сравнение с миналата година и са над 90. Предпочитани също от нашите първокурсници са специалностите "Компютърни науки", "Медии и комуникации", "Психология", "Политически науки", "Архитектура" и "Правни науки".

Според образователните консултанти интересът към образованието в Англия остава непроменен след Брекзит, тъй като условията за кандидатстване за българи все още не са променени. Британското правителство потвърди прием при същите условия и за новата 2018 г., поради което през тази есен се очаква "бум" на кандидатите за Острова, тъй като финансирането на обучението им там е гарантирано за пълния период на обучение. Очакванията са студентите, които са отлагали обучението си в Англия, също да кандидатстват, за да се възползват от сегашните условия за прием.

През последните пет години документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием. От влизането си в ЕС до сега България е в "Топ 10" на европейските страни с най-голям брой студенти за Англия, като изпреварва страни с голямо население като Румъния и се нарежда заедно с Германия, Испания и Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Брекзит ли? Стотици българи си купиха сирене. Смисъла на статията е несъществуващ както винаги!
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво от това,отиват да се възползват от англ.система на кредитиране на висшето образование,после ако въобще завършат ще се приберат в БГ там никой няма да назначат на работа ,имат си достатъчно англичани
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСамо тази година квотата за Русия е 400 души :D Държана стипендия с безплатно общежитие. Миналата година беше 300 души и се наложи от Россътрудничество да я увеличат инцидентно пордаи големия интерес. Тази година верятно ще се повтори ситуацията. Наистина никой не иска да ходи там/сарказъм.
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Казах виж рейтингите в Русия има доста университети по добри тези .. статията не е за Русия а за Англия. .Пробутва на децата ви лоши университети и черните африканци не одат в Уестминстърския.
18
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предатели!Истинските патриоти ходят да учат само в Мпсква, Ленинград или Казан!
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте рейтингите на тези университети или къде учат Децата на Българския Елит ... На Цеко щерка му е завършила един от тези .. рейтинг към края на топ-500 , а останлите ги няма в топ-500 на света. Утре ще се върнат и ще се правят на големци , че са учили в Англия .. и ще поучават , чрез телевизията ..
16
2
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
аз искам да ме приемат в партийната школа в симеоново и да стана Министър - председател као Р П М Л Я Н И Н А ....... ването костов !
15
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губете си времето и парите да учите в долнопробни университети .. Уестминстърския е същия рейтинг като Софийския универистет.. Ама СУ си е по-добър , а Уестминстърския в един университет няма ли програми по физика и математика от него нищо не става ,
14
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не пишете обаче за една година колко ро...ми са отишли в Англия , аз знам за около 50 човека само от родния ми град , и за около други 100-на от близките села , чудво е ,че не се казва нищо за тази тенденция - явно ро..м..ите не се плашат от Брекзит що ли.. ???
13
3
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Къде е най добрия университет за ветеринар? Завършвам и ставам директор от раз. Я рибно стопанство я еленово стопанство я горско. Какви физики какви дизайни са ви подгонили с тея фамилни имена на ОВ и ЕВ. За физика трябва нещо немско звучащо за изкуство и дизайн да звучи италиано. Софка че е певица от ромски произход повече ги усеща нещата от плямпалниците тука. Момчето си Лоренцо кръсти.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм сравнявал програмите за електроинжнер в Англия , Германия , Швейцария.. В Англия математика се учи само 10кредита година.. В Германия и Швейцария се учи математика 4 семестъра обшо 30-32кредита. отделно физика 10 кредита .. 2 теориетични електротехники по 5 кредита.. В Англия те готвят за работяга .. В Германия и Швейцария те готвят за доктор на науките още от 1курс бакалавър..
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образованието в Англия си е бизнес. В Лондон има сигурно 50 университета. Щом има специалности като кетъринг и музеен развеждач, какво повече да говорим. Важното е да се намерят достатъчно студенти, които да плащат 9 000 паунда на година. Сега в момента точно тези банкови кредити допълнително наливат тежест в бюджета, защото ако след завършването си изкарваш под 21 000 паунда годишно, нищо не връщаш. Та целия бой е да си уредиш студенски кредит, а после може да работиш и като сервитьор.
10
8
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Едно учителско институтче я в Шумен я в Смолян върши същата работа. А и колежките дащни по две на шиш дъгее
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соросяде откъде го извади това Русия.. Никога не бих отишъл в Англия .. В Германия , Австрия университетите са безплатни , Франция и Холандия е много малко пари до 1500евро.Английската система не пасва с Континенталната .. Ако си инженер там математика се учи малко , физика , теоритечна електротехника не се учи.. Ще те хвърлят направо в специалните предмети , където също има много математика , а ти си я учил в рамките на 10кредита.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Хаха и как точно ще навредят на семействата си? :)))) много сте забавни
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Много българи учат в Русия , но не дигат много шум да не навредят на семействата си..
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Абе ако ще в топ 10 да са :) пак никой не отива там.
5
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4 В Русия има поне 15-20 университета по добри от тези Ковънтри , Westminster , Гринуич.. Айде виж рейтингите на Шанхайската класация и американската QoS
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма да учат в Русия я.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съм съм студент,ще избера Англия,Германия,Холандия или Дания да уча.Има някаква нова програма,с която обират младите и работоспособни европейци от централна и източна Европа.