За Брюксел – само с ръчен багаж

Летището задръстено с изостанали куфари след стачка
23 авг 2017 13:00,
4
За Брюксел – само с ръчен багаж
Снимка: архив, Reuters

Националното летище в Брюксел "Завентем" предупреди пътниците да не носят куфари, извън ръчния си багаж, тъй като аерогарата е задръстена от неизпратени чанти.

Причината е изненадващата стачка вчера на багажните работници от Swissport, които обслужват и полетите от и за София.

Товарачите сключиха споразумение и прекратиха стачката тази сутрин, но летището е блокирано от куфарите на няколкостотин полета, които излетяха с празни багажни отделения вчера. Все още не са обработени и багажите на пристигналите във вторник самолети, уточниха от летище "Завентем".

Заради проблемите с багажа и днес полетите ще продължат да се изпълняват със закъснение, съобщи белгийският превозвач Brussels Airlines - най-големият оператор на летището.

Вчера 34 полета бяха отменени, а 200 извършени със закъснения средно от по 70 минути. Над 30 000 пътници са засегнати.

Багажните работници изненадаха управата на летището, възползвайки се от правото си на спонтанна стачка. Причината е недостигът на персонал, заради което те трябва да товарят и разтоварват повече багаж от споразумението в колективния им трудов договор.

Синдикатът на социалистите, който е инициатор на стачката, настоява през летния период те да получават допълнителен бонус за работата си заради активния туристически сезон и повечето работа.

След 24-часово неявяване на работа управата на летището прие допълнително заплащане. Освен това всички работници, наети на половин работен ден, ще получат договор за пълна заетост до края на септември.

Swissport е най-голямата компания, която се занимава с багажите на летището в Брюксел, покривайки 60% от всички полети. 36 авиокомпании, включително и Bulgaria Air, се обслужват от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: летищебелгиятоварачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
А тате каза, преди 6 години
че на запад трябва да се пътува чисто голи и обръснати между краката.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 1Стигат им ако ги харчат в България. 20 хил. на година (бруто) е минимална заплата в Белгия и на практика са нищо, особено за град като Брюксел.
2
2
 
4
 
! Отговори
Циник до 1 преди 6 години
На тях куфари не им трябват - от 20 до 40 000? заплата им стигат!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нашите евроатлантици нали само джиткат до там я да замезят я да засвидетелстват присъствие моат и без багаж!