Ще има ли единна позиция в ООН за Северна Корея?

Призивите за санкции за ядрения опит на Пхенян растат
27
Ще има ли единна позиция в ООН за Северна Корея?
Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН се събра на ново извънредно заседание в отговор на шестия севернокорейски ядрен опит, на фона на нарастващия брой призиви за налагане на санкции, предадоха световните агенции.

Още по темата
Новият севернокорейски ядрен опит според южнокорейските военни е бил пет пъти по-мощен от предишния ядрен тест на Пхенян през септември 2016 г. и над три пъти по-мощен от американската атомна бомба, хвърлена над японския град Хирошима през 1945 година.

САЩ искат ООН да вземе възможно най-силни мерки, за да накаже Северна Корея за шестия й ядрен опит. "Дойде моментът да спрем с половинчатите мерки", заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Тя подчерта, че са необходими спешни действия и че подходът, който ООН прилага от 2006 г. насам, не е успял да промени отношението на севернокорейския режим.

"Въпреки усилията ни севернокорейската ядрена програма е по-напреднала и по-опасна от всякога", заяви Хейли. "Войната никога не е нещо, което САЩ искат. Не го искаме и сега. Но търпението на нашата страна не е неизчерпаемо", предупреди тя.

Токио вече поиска налагането на нови санкции срещу режима в Пхенян, които може да засегнат работещите в чужбина севернокорейци, или петролния сектор, който не беше включен в санкциите от 5 август. Малко преди началото на заседанието посланикът на Япония в ООН Коро Бесхо подчерта, че ООН има нужда от единство и подчерта, че не може да се губи време.

Постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр заяви, че неговата страна иска ООН да наложи нови санкции на Северна Корея, бързо прилагане на вече наложените санкции, както и приемането на отделни нови санкции от страна на ЕС.

Според Делатр новите санкции на ООН трябва да засягат всички сектори от икономиката на страната.
Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче заяви, че проблемите на Корейския полуостров няма да бъдат разрешени само чрез санкции. "Този път не предлага варианти за започване на конструктивни преговори със Северна Корея", подчерта руският дипломат.

Днешното извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН се провежда по искане на САЩ, Япония, Франция, Великобритания и Южна Корея. Възможно е на него да бъдат порицани действията на Пхенян и да се обсъдят други потенциални стъпки.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се надява Съветът за сигурност да остане единен и да предприеме адекватни действия относно Северна Корея, заяви заместник-генералният секретар по политическите въпроси Джефри Фелтман, цитиран от Ройтерс. Той предупреди 15-членният Съвет, че "с нарастване на напрежението нараства и опасността от недоразумения, погрешни преценки и ескалация".

Последните действия на Пхенян "изискват цялостен отговор, за да се прекъсне цикъла на провокации от страна на Северна Корея", заяви Фелтман пред Съвета за сигурност. "За да е ефективен, подобен отговор трябва да включва мъдра и дръзка дипломация", добави той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Starija hush преди 6 години
Kim e zlatnata koko6ka i USA nikoga nema da go svalat ot vlast.
23
4
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Нека ООН предложи резолюция за военно разрешаване на конфликта с параноичното разлаяно пънкарче- тогава веднага ще разберете кои са му съюзници и кой го насъсква да извива ръцете на света.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дотук видях само глупости. Никой не даде факти , къде САЩ нападат някой . Атомни бомби , мирни граждани ...алабала. По време на война всичко е позволено. Питам, куде са фактите че САЩ нападат ? Това, че ще нападнат СК ...Ами да е нападнат 20 години е чакат да спре с ядрената програма....сама си е виновна.
21
11
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Единственият, който реално има интерес и който подстрекава Ким, е Путин.
20
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ами франция кьде си правеше опитите някьде по островите в индииския океан
19
4
 
12
 
! Отговори
Цинизъм преди 6 години
САЩ не искат война, но хвърлят бомби и *** по света с мирна цел.
18
5
 
15
 
! Отговори
Теньо преди 6 години
Никой не може да победи ЛИДЕРА КИМ ЧЕН УН! КНДР е малка държава с големи топки и сплотена нация непознаваща унижението като една друга "държава" член на ЕС, която си наряза индустрията и население което ще изчезне до 10 години.
17
4
 
9
 
! Отговори
Измерване преди 6 години
Мощността на ядрените бомби се измерва в килотонове тротил. Произведената и тествана последна бомба е няколко килотона. Бомбите на въоръжение от при американците и руснаците са на базата на термоядрен синтез и се измерват в мегатонове. Какво се заяждат с това севернокорейско джудже? Пентагона иска да ликвидира северна корея, от там тръгва проблема.
16
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какво е нецензурното в думата нап====лм
15
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
кои хвьрли 2 атомни бомби над япония през 1945 г кои хрьрля бомби инапалм над индокитаи през 1952 г кои хвьрля бомби над болници в ирак и сирияпрез 2017 г нали не е сев корея тогава оон да настоява сащ да изтеглят базитеси от различни точки по света и да остави светьт да живее в мир
14
9
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Единната позиция трябва да е срещу Китай! Ако Тръмп и други Световни лидери преустановят всички Бизнес и дипломатически отношения с Китай докато Китайците не се оправят с проблема Ун.Знайте че Американските Дипломати още няма да са си купили билети за напускане, а Ун и цялата Комунистичка *** на СК ще са се изпарили от лицето на земята!
13
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде точно видяхте, че САЩ правят войни ? Аз виждам , че САЩ или се защитават или защитават народи нападнати от комунистически военни режими ???? Посочете , къде не е така ? Или малко четете или сте платена пасмина. Аз говоря с факти ...вие с лъжи.
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 2 август 1990 г. Ирак започва инвазията в Кувейт с четири елитни иракски дивизии на Републиканската гвардия, включително и иракската армия.Основната цел на командосите, разположени на хеликоптери и лодки е да нападнат столицата на Кувейт.В резултат на неспазените условия, определени с резолюция от Съвета за сигурност на ООН, за изтегляне на иракските войски от кувейтската територия, на 24.02.1991 започва операция Пустинна буря. В нея вземат участие 230000 американски военнослужещи.
11
9
 
3
 
! Отговори
дуро преди 6 години
КНДР е страотна държава нали, тролчета? Рай!! Само, че ако си пуснеш чужда програма по ТВ те чака...............растрел!! И семейството ти в каторга до живот!! Рай!
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Без предварително обявяване на война от японска страна, базата е атакувана от 353 японски бойни самолети - бомбардировачи и торпедоносци, на две вълни, излитащи от шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот.Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална; всъщност в периода до 7 декември общественото мнение в САЩ е настроено предимно към запазване на политика.
9
9
 
14
 
! Отговори
Тайничко преди 6 години
Всички японци тайничко се надяват, Вашингтон да влезе в обсега на севернокорейските ракети, за да има възмездие за Хирошима и света да се отърве от тия дето никога не искат войни и все ги подпалват.
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен, който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. В обстановката на политика на бойкот, предприета от СССР, ООН с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай."Войната НЕ Е започната от САЩ.
7
3
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ким не може да бъде спрян!Напред ,о парий презрени!
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Войната никога не е нещо, което САЩ искат. Не го искаме и сега."Това е по-зле и от пор. но.
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разумните се събират и мислят. Глупавите седат сами и избиват комплекси. Нищо ново.Светът трябва да застане единно срещу ядрените опити и програми. Това нанася сериозни щети на планетата. Тоя маймун , неможе да мята ядрени бомби и да пуска ракети , когато му скимне. Няма нормален човек, който го иска. Останалите сте просто смешници правищи се на интересни ...Нищо повече.