"Гардиън": Съпругът на Бокова замесен в "Азербайджанска пералня" на пари

Баку плащал за отклоняване на вниманието от критиките към Алиев
Обновена: 6 сеп 2017 09:50 | 5 сеп 2017 09:00, Елка Василева
88
"Гардиън": Съпругът на Бокова замесен в "Азербайджанска пералня" на пари
Снимка: архив, Reuters

Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан, съобщава вестник "Гардиън" в ексклузивен материал.

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон, съобщи БНР.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, допълва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къде се потули др. Нинова, най-големия противник на корупцията, да издигне възмутен глас срещу тази далавера с милионите на др Митрев и други.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари, това трябва да е акцента в новината, а не БГ-мафиоти, които си ги знаем що за стока са.
73
0
 
9
 
! Отговори
Бокова-жалка преди 6 години
Тази комунистка Ирина Бокова сега ще изконсумира цялата комунистическа вина с всички "мезета"(както казваше брат и Филип Боков преди 20 години в народното събрание) , които ще и предложи българският народ в интернет пространството...
72
0
 
12
 
! Отговори
Бърз и яростен!!! преди 6 години
Докога бре Лай$нарова ще се занимаваме с теб бре-*** болшевишка бре!!???Навремето прегази и уби човек на бул 9 септември и ти се размина заради тейко ти -червеното чудовище бре!Сега крадеш и с ануса си бре червенокопитно бре!А за мъжа ти е ясно като бел ден-краставите червени магарета през девет дола се намират бре -чумо червена бре!!!пп-За тези които незнаят-фамилията и е Бокова,което в превод от турски език означава лай$но бре!!!Сега капиш ли сте бре!??На ООН-то шеф ще ми ставаш бре-ха ха ха!
71
0
 
10
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
А между другото те не са и комунисти а са предателите на комунистите прочете малко записките на Гешев. .......................... и Наа Дядото...............
70
1
 
3
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
До 73 за разлика от тез който споменах той е много по добър.Не той а БСП и ДПС много настояваха и го обвиняваха как може да не я прати там била много честен и почтен човек Има разлика .......................малко вижте фактите
69
0
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Да не очаквате представители на комунистическата номенклатура да проверяват за почтения произход на парите ,които някой великодушно им предоставя за харчене по света и у нас
68
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Има...има...гнило...Ама само в главите на "Боковите фенчета"...такива като теб...и останалите писали, че Бокова е човек!
67
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но той не е политик и журналист,които публично са на лице един срещу друг или с лица към други лица,а само представител към отделен бранш като лице към други лица от този бранш,а там не се показват много като най-много един път в годината и то главния,а кои ходят по коридороте за които друг представител публичен-политик казваше,че са много тъмни и то денем щот едва ли е ходил нощем в този клуб.
66
5
 
15
 
! Отговори
до смехурко преди 6 години
Смехурко, пропуснал си към комунистическите престъпници и убийци, които есга ес анричат "социалисти", да причислиш и банкянската мутра, онзи полуграмотен СИКаджийски бандит от подземния свят, чиято престъпна, корумпирана и просташка ГЕРБаджийска групировка е поредното и засега последно уродливо отроче на БКП и ДС! точно банкянската мутра изпрати дъщерята на убиеца в ЮНЕСКО, а съпруга й в ЕБВР. точно ТОЙ, а не Иван0 Костов! Ясно ли ти е, Пръч Газдов, *** на и банкянски и сарайски ***!
65
9
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Нещо гнило има в новината.Пише, че британски компании са намесени, т.е. в случая Калин Митрев е нает за консултант от британска компания да консултира чуждестранна частна компания. Какво му е незаконното тук или неморалното?
64
5
 
20
 
! Отговори
Бокова-руска маша преди 6 години
Бокова мирише на стар и вкиснат руски борш и от неговото претопляне манджа няма да стане, но вие дерзайте друзя
63
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на повечето пишещи тук е, че тях никой не ги търси и не им предлага даже и 100 долара за консултантски услуги. Завистта е голяма работа ...
62
1
 
12
 
! Отговори
x преди 6 години
Кой го е назначил и по чие предложение в ЕБВР? Той е ченге от ДС/вж.комдос-проверени лица/.Борисов и Цветанов трябва да бъдат много конкретни при отговорите на тези въпроси-като са знаели че е ченге/не може да не знаят/,защо са го пратили там!!!!!!!
61
2
 
19
 
! Отговори
радвам се преди 6 години
че не избраха тази бокова за генерален секретар.тя произхожда от фамилия, която само зло е правила на българите, не й излизат два милиона долара за купените няколко апартамента, баща й комунист-убиец, комунистите окрадоха богатството на честно натрупали го българи, взеха им къщи,апартаменти, вили ,фабрики, пари, земя, вещи.няма такава престъпна човешка група никъде на земното кълбо, позор за комунистите крадци и убийци.Аз бях член на тая БКП, не съм обаче крадец.
60
4
 
27
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
Къде е сега Партията майка и другарката лъжа да коментират тоз факт на честната Бокова.Крадливи ,убийци, И с геноцид към народа ТОВА беше БКП това е и новата пребоядисала се БСП
59
2
 
19
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
Тези са баш "Наглите", не бандюгите дето отвличат хора.
58
2
 
22
 
! Отговори
do 57 преди 6 години
Когато комунистът краде е за себе си, когато го хванат е целенасочена кампания срещу България. И вождът 3пера така се оправдаваше и други въртоглави комунисти. За доброто на България и да няма такива кампании - лустрация на въртоглавите комунисти!
57
2
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Какво общо има тук България?Това са си техни семейни гешефти.Аз не ги броя за сънародници.
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сем. Бокови са образец за честност, възвишени идеали и филантропия! Статията на някакъв си вестник е гнусна и долна провокация към цялото прогресивно човечество. Кой ще повярва, че един предан служител на авторитетното ДС ще се забърка за някакви си половин милион евро