Механизмът с квотите работи – 28 хил. мигранти разселени в ЕС

Досега България е приела 50 души, пристигнали в Гърция
6 сеп 2017 17:16,
41
Механизмът с квотите работи – 28 хил. мигранти разселени в ЕС
Снимка: БТА

Европейската комисия призова днес всички страни от ЕС да поддържат и допълнително да ускорят напредъка в управлението на незаконните миграционни потоци, защитата на външните граници и подпомагането на страните, подложени на натиск.

До момента са преместени 27 695 души, което показва, че механизмът на ЕС за разселване работи, се казва в съобщение на ЕК. От съществено значение е държавите от ЕС да разселят всички отговарящи на условията кандидати от Италия и Гърция възможно най-бързо. Споразумението ЕС-Турция продължава да осигурява трайно нисък брой на незаконно пристигащите в Гърция, а близо 10 000 сирийци са били разселени в ЕС.

През летните месеци броят на незаконно прекосяващите и на смъртните случаи в Централното Средиземноморие значително е намалял, включително в резултат от съгласуваните усилия на ЕС и особено на Италия. Необходими са повече усилия от държавите в ЕС, за да се използва пълноценно разширеният мандат на европейската гранична служба в областта на връщанията на мигранти.

Две години след създаването на механизма за бързо реагиране в извънредна обстановка се наблюдава положителна тенденция в разселването, като тази година се отчита ускоряване на процеса със средно 2300 премествания на месец от февруари насам в почти всички държави от ЕС. Към 4 септември са били разселени над 27 695 души (19 244 от Гърция и 8451 от Италия). Въпреки това остават около 2800 души, които трябва бъдат разселени от Гърция, а в Италия всеки ден пристигат нови кандидати за убежище и заради това усилията на всички страни не трябва да отслабват.

Държавите от ЕС трябва да ускорят преместванията и да предоставят достатъчно места за всички кандидати. Италия трябва да ускори установяването на самоличността и регистрацията на отговарящите на условията кандидати (особено от Еритрея).

Малта и Латвия вече са изпълнили квотите си за прием на мигранти от Гърция, а други - Финландия, Литва, Люксембург и Швеция, са близо до целта. Малта и Финландия почти са изпълнили квотите си и за мигранти, пристигнали в Италия. Комисията приветства Австрия, че е започнала да приема мигранти от Италия и че се подготвят първите разселвания от Италия към Словакия.

Досега България е приела по квотите на ЕС за разселването на мигранти 50 души, пристигнали в Гърция.

От Гърция нашата страна е дала обещание да приеме 860 души. От Италия и от Турция до началото на тази седмица у нас не са били приети мигранти по квотите.

От Италия нашата страна следва да приеме 471 души, като до юни желание да дойдат у нас са проявили 140 мигранти.

Общо 13 държави от ЕС, сред които и нашата, не са приели досега сирийски бежанци от Турция по споразумението с Анкара. Общо от Турция в ЕС по споразумението досега са били разселени 8834 бежанци, като броят им трябва да достигне 25 хиляди души за тази година.

Чехия, Унгария и Полша остават в нарушение на правните си задължения и досега не са приели нито един мигрант по квотите (Унгария и Полша) или не са предоставили места в продължение на повече от една година (Чехия).
Затова на 26 юли ЕК ускори наказателните процедури и изпрати мотивирани становища до тези държави.

Комисията приветства приетото днес решение на Съда на Европейския съюз, в което отхвърля исковете на Словакия и Унгария.

Още по темата

Правното задължение за държавите по квотите не приключва този месец. Решенията на Съвета на ЕС за разселване важат за всички отговарящи на условията кандидати, пристигнали в Гърция или Италия до 26 септември. Това означава, че подходящите кандидати ще трябва да бъдат разселени и след тази дата. Затова е от съществено значение всички държави от ЕС, особено Полша, Унгария и Чехия, както и държавите, които не са попълнили докрай квотите си, да повишат усилията си за разселването на всички отговарящи на условията кандидати.

Въпреки лекото увеличение в броя на пристигащите през лятото в съответствие със сезонните тенденции, наблюдавани за същия период миналата година, броят на всекидневните преминавания от Турция към гръцките острови остава нисък от последния доклад от 13 юни със средно 75 пристигащи мигранти на ден. Броят на пристигащите е намалял с 97 на сто от влизането в сила на споразумението с Анкара и значителният спад в броя на смъртните случаи в Егейско море се е запазил.

Общо 1896 нередовни мигранти са върнати в Турция от подписването на споразумението. Комисията ускорява усилията си за предоставяне на финансовата помощ за бежанците в Турция.

От три милиарда евро финансиране, отпуснато за 2016-2017 г., вече са подписани договори за 1,66 милиарда евро, а изплатените средства са нараснали до 838 милиона евро. Броят на подпомогнатите уязвими бежанци е нараснал от 600 000 на 860 000 души, и се очаква да достигне 1,3 милиона до края на тази година, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво правим, с останалите 28 МИЛИОНА от Сирия, хм?
34
0
 
2
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименА бе добре а ти кво направи да няма мигранти разби ли военен склад окраде ли оръжието изби ли 50 мигранта по границата?Не си тогава кво хленчиш!
33
0
 
6
 
! Отговори
Насо преди 6 години
За какво са ни тия ***? Вместо да стимулират раждаемоста в Бг дават помощи на тия неандерталци ? Какви нещастници само.. и то в цяла Европа ги заселват все ..
32
0
 
5
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
СПЕШНО ДА СЕ РАЗСЕЛЯТ 28000 ХИЩНИЦИ В *** КОЖИ ОТ ЗАСТРАШЕН ВИД ВЪЛЦИ В ВСИЧКИ КОШАРИ С НАЙ. КРОТКИТЕ ОВЦИ ОТ ПОРОДАТА ЕВРОПЕЙСКА МЕЕЕЕНТАЛНО ОСКАТЕНА ПО 12 ГОДИШНА УСКОРЕНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА.ПОАРАДИ ХУМАНИТАРНИЯ СТАТУТ НА ВЪЛЦИТЕ ХРАНАТА НА ВЪЛЦИТЕ Е НУЖНО ДА БЕЗ НИКАКВО ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТОВО И КРАЙНО ТОЛЕРАНТНИ КЪМ УПОТРЕБЯВАЩИТЕ ГИ ХИЩНИЦИ
31
2
 
1
 
! Отговори
Еуропа преди 6 години
е нашето единствено бъдеще. Арабите са ни братя. Кой не скача е червен. Времето е наше. Бла бла бла.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Механизмът с квотите работи 28 хил. мигранти разселени в ЕС."---Е, на това ли ни карате да се радваме!??
29
0
 
19
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Глупаците и дупедавците в Европа си навличат зорлем белята, сполетяла швабите и подобните от малко акъл..
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като ги разпределят по източна Европа ,те всичките до един ще се върнат по местата от където са дошли.
27
0
 
28
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Прав си. Днес се возих в страсебан от квартал на Франкфурт към центъра и само аз и още 3 бяхме от евфопа всички лстанали бяха от новите арабско африкански немци.
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛюбопитенДа се организират и да си оправят техните си страни. От къде на къде ще идват в чужда?
25
6
 
15
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
А може ли просто всички бели хора да отидем в Африка,а африканци и араби на наше място и всички ще са щастливи
24
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До luckymanТази Германия няма нищо общо с Хитлерова Германия. Това е еврейската Германия, а тя е враг на белите хора. :)
23
3
 
34
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
https://youtube/watch?v=79lqq4wwmsI След 20 години арабите и чернокожите ще бъдат огромното мнозинство в Европа, а срещу белите ще се извършва брутален геноцид. Както вече става в Южна Африка. Това е плана на юдейската ***. Политиците са техни марионетки. Ние сме ***, който се подготвя за заколение. Европа е последния бастион на бялата раса, но те я унищожават.
22
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойна съм, защото в най-бедната страна в Европа няма желаещи да останат за постоянно. Всички гледат към уредените страни. За да си изпълним квотата трябва да се рекламираме.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21 Анонимени десен радикал, популист и екстремист.
20
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС - ликвидацията на Европа напредва, който не е съгласен да се ислямизира е враг!
19
3
 
32
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
Ей сега Гърция ще ни изпрати доста - след посещението на ББ колко ли ще приемем?И естествено, най-големия ***
18
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви 50 бежанци ви се привиждат бе?то само по витошка има три пъти по толкова.
17
0
 
57
 
! Отговори
алоха преди 6 години
Не съм много сигурен но това май беше вица на месеца. Тия 28 000 са нищо на фона на 4те милиона които влязаха. Тия 28 хил влизат за седмица в Европа само. Все едно да кажеш бежанец се взриви в метрото и уби 500 човека но се подобряваме тоя път 5 са спасени, иначе щяха да са повече. Затваряйте тия граници бе будaли, война няма вече свърши,фактически само в няколко града има боеве в момента, който живее там просто може да се пресели в съседния град, не го играйте Майка Тереза повече не сте актуалн
16
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работи, и още как... За всичко са се погрижили, гадовете. Пазете си децата, задават се смутни времена!