Руското МВР разкри в нета лидери на "групи на смъртта"

Открити са 15, склонявали непълнолетни към самоубийство
11 сеп 2017 14:30, Елка Василева
8
Руското МВР разкри в нета лидери на "групи на смъртта"
Снимка: архив, Reuters

Служители от руското вътрешно министерство са разкрили тартори на т.нар. групи на смъртта в интернет, сред които има и непълнолетни, съобщи говорителката на министерството Ирина Волк, цитирана от ТАСС.

При оперативно-следствени действия, извършени от служители на руското МВР в Самарска, Нижегородска и Владимирска област, са разкрити организатори на затворени групи, склонявали непълнолетни към опасни за техния живот и здраве действия. Нерядко и подрастващи са ставали лидери на такива групи, съобщи тя.

Във Владимирска област 14-годишен жител на селцето Сокол водел кореспонденция с непълнолетни в социалните мрежи, представяйки се за координатор на една от тези групи. При неизпълнение на поставената задача той прибягвал към заплахи, като точно описвал местоположението на домовете на децата.

Осмокласничка от Толиати, в Самарска област, започнала кореспонденция с други непълнолетни участници, като им поставяла задачи, които трябвало да доведат до трагичен финал, обясни Волк.

Подобни несъстояли се лидери, които не са достигнали възраст за носене на наказателна отговорност, са поставени на профилактичен отчет в комисиите за работа с непълнолетни, добави говорителката на руското МВР.

ТАСС припомня, че през юни т.г. Наказателният кодекс на Русия бе допълнен с текстове, предвиждащи отговорност за съдействие за извършване на самоубийство, за склоняване към самоубийство, а също и за организиране на дейност, насочена към подтикване към такова действие. Максималното наказание за тези деяния е до 15 г. лишаване от свобода. Въведена беше и наказателна отговорност за въвличане на непълнолетен в извършване на действия, опасни за здравето му.

"За изтеклите три месеца служители на полицията в различни райони на Руската федерация са открили около 15 лица, склонявали непълнолетни към самоубийство, включително чрез оказване на психологическо въздействие по интернет и конкретно чрез социалните мрежи", посочи Волк, цитирана от ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Balgari ima li
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сър Чарлз Дарвин в действие!
2
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски ценности.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 ви амчъмъ разкри.