Русия и България договориха ремонт на хеликоптери от Афганистан

Москва готова да ремонтира 200 афганистански военни вертолета
12 сеп 2017 12:45, Елка Василева
29
Русия и България договориха ремонт на хеликоптери от Афганистан
Снимка: архив, Reuters

Русия и България сключиха споразумение за ремонт на хеликоптери, използвани в Афганистан. Това заяви Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество, цитиран от ТАСС.

"На изложения у нас присъстваха и страни, които с оглед политическата обстановка по идея би трябвало да отсъстват, тъй като са членки на НАТО. С делегация от България например бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана в Афганистан", каза Кожин пред ТАСС.

По-рано заместник-генералният директор на "Рособоронекспорт" Сергей Гореславски посочи пред агенцията, че Русия може да ремонтира около 200 афганистански военни хеликоптера, ако се споразумее за това със САЩ и ремонтни предприятия от Източна Европа.

По думите му през ноември 2015 г. Държавният департамент е замразил действието на санкциите срещу Русия за случаите, засягащи ремонта на тези хеликоптери.

В края на октомври 2016 г. Игор Чечиков от ръководството на холдинга "Хеликоптери на Русия" съобщи за ТАСС, че Русия участва в ремонта на хеликоптерната техника, купена от САЩ за афганистанската армия.

По-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова информира, че Москва и Кабул са постигнали споразумение за поддръжка и ремонт на хеликоптери руско и съветско производство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо лично. Стрикно бизнес.
19
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ами,какво ще стане с тези хеликоптери,след като ги ремонтираме?На нас ли ще ни ги натътрузят?Сигурно за нищо не стават.Току тъй Русия няма да се сети за нас.
18
1
 
5
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до21мн разбираш ти какво е излязъл, поредния всезнайко.Както и да е,не те и интересува.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ САМО СТАНДАРТИТЕ, ТО И НАТО Е НАПРАВЕНО ДА ОБСЛУЖВА САЩ!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе френски, ама ние сме платили 50 милиона за него.Пък той излезе трошка.
15
3
 
15
 
! Отговори
УЧУДЕН преди 6 години
К`во става с тази Америка? Вече 16 години налагща демокрацията в Афганистан и все нищо не става. Що така? Уж била могъща, уж това, уж онова...пък виж к`во става.Че и Ким им показва среден пръст и те не могат нищичко да му направят.
14
0
 
10
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до11невежа, тоз дето падна е френски бе пич.
13
13
 
22
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Възмутен 16Ехх умнико СТАНДАРТИТЕ НА НАТО са направени само с една единствена ЦЕЛ - САЩ да си продава оръжията. Кажете ми колко не ХАМЕРИКАНСКИ оръжейни системи са СЕРТИФИЦИРАНИ ЗА НАТО?Все още чакам!Има Съвместими със стандартите на НАТО но не и СЕРТИФИЦИРАНИ - Само Американските оръжия имат право да се хвалят.Западните самолети изискват Големи авиобази с всички екстри. Рашките/СССР самолети и вертолети са направени да "живеят" под открито небе и да се експлоатират при ужасни условия
12
29
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Що за глупост, раССия е Враг 1 на България, както и на другите цивилизовани държави, тези рушки хеликоптери просто трябва да се бракуват, тъй като са несъвместими с натовските стандарти. Този който е сключил подобно споразумевие, ако изобщо има такова, би трябвало да бъде съден, за предателство към Родината ... !!!
11
7
 
23
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Уфф четете ИСТОРИЯСАЩ искат да дадат на Афганското правителство помощ под формата на Хеликоптери. Но Блек Хок се трошат през ден в условията на Афганистан, а и нямат височинна версия(Ми-17 е височинната версия на Ми-8 като има очевадни за специалистите конструктивни промени). САЩ се принуждават да поръчат през посредник Ми-17 от Рашките.Сега пак се праща помощ на правителството като се плаща ремонта и им трябва пак посредник за сделката. Ако сме ние още по-добре може да изкараме някой лев.
10
16
 
11
 
! Отговори
Е как бе преди 6 години
До АнонименКожин е тоя дето ще ни одере кожите, по стар руски обичай. Справка Белене, АЕЦ и тн. направо питайте Големия Шлем от Сирищник.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ВСИЧКО НАПИСАНО НЕ СЕ РАЗБИРА КЪДЕ ТОЧНО СЕ ВПИСВА БЪЛГАРИЯ В ТАЗИ СДЕЛКА?дали хеликоптерите са български и русия ще ги ремонтира (не ми се вярва, ние имаме 4 хеликоптера, единият падна)ДАЛИ ХЕЛИКОПТЕРИТЕ СА АФГАНИСТАНСКИ ИЛИ АМВЕРИКАНСКИ.КОЙТО Е ПИСАЛ МАТЕРИАЛА Е С ОБЪРКАНИ МОЗЪЧНИ КОМУНИКАЦИИ.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията не се разбра, България дали ще ремонтира въобще руски хеликоптери.По думите му през ноември 2015 г. Държавният департамент е замразил действието на санкциите срещу Русия за случаите, засягащи ремонта на тези хеликоптери.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кожин , какъв е тоя бе ?
6
6
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До АнонименВ хеликоптера има грубо 5 неща за ремонт. Двигател, Редуктор, лопати, електроника и корпус. Първите три и ние ги "ремонтираме" само като им правим демонтаж и пращане на завода производител а останалото си е жичкаджийска и тенекиджийска работа :-)Понеже САЩ директно няма как да заяви резервни части и ремонти ние постъпваме като посредник. Защо - Защото все още важат разни техни си санкции за руската военна промишленост. А ХАмериканските хеликоптери в Афганистан често се трошат
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Криминалната тиква трябвада освободи премиерския пост.
4
2
 
23
 
! Отговори
Има ли пилот ? преди 6 години
Няма новини от правителството, че Израелските въздушни сили тренират поразяване на комплекси С-300 на Българска територия ?? Тиквата мълчи, а новината я има навсякъде извън българското медийно пространство. Защо ?
3
1
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Нищо не разбрах.Сключили договор но ремонтите щели да се правят ако САЩ разрешат.СаЩ пък уж ги купили за афг.армия.
2
4
 
17
 
! Отговори
Др. Гигълс преди 6 години
Тази новина докара мозъчни тумори на няколкото туземни сорроссоида също кати на сенатор Маккейн.
1
2
 
11
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 6 години
КОГА е договорен ремонта между Русия и България? Защо не знам аз? ..... защо лъжете хората ..... мискини с мискини .........