Кое е най-турско - айрянът, ракията, чаят, кафето?

Ататюрк е бил любител на ракията, Ердоган препоръчва айряна
Обновена: 13 сеп 2017 12:00 | 13 сеп 2017 10:20, Елка Василева
77
Кое е най-турско - айрянът, ракията, чаят, кафето?
Снимка: архив, Reuters

За Ататюрк се знае, че е бил любител на ракията. За разлика от Ердоган, който обича айряна. Да не забравяме и кафето и чая, които също са на почит в Турция. Коя е всъщност националната напитка на турците?

В Турция всичко се политизира, даже пиенето - германският "Тагесцайтунг" търси отговор на въпроса коя е най-турската напитка. Според авторката на статията Елизабет Кимерле темата за алкохола поляризира страната поне толкова силно, колкото и въпросът за мюсюлманските забрадки, пише Дойче веле.

За основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк се знае, че е бил страстен почитател на ракията. Освен това е препоръчвал на турците да консумират повече бира, понеже била много хранителна. Ататюрк умира едва 57-годишен - от цироза на черния дроб, припомня "Тагесцайтунг".

"Пийте айрян!"

Днешният турски президент има съвсем други възгледи по въпроса. През 2013 година, когато още беше министър-председател, Ердоган силно ограничи продажбата на алкохол.

Оттогава насам алкохол може да се продава само в определени часове от деня, а в близост до джамиите и училищата продажбата на алкохолни напитки е изцяло забранена. В чуждестранните филми, излъчвани по турската телевизия, цигарите и бутилките с алкохол се показват замъглени, а акцизът върху алкохолните напитки е толкова висок, че повечето турци и бездруго не могат да си позволят да си купят ракия.

„Нашата национална напитка е айрянът, а не бирата", обяви Ердоган по време на един симпозиум през 2013 година. Но тук не става дума толкова за националната напитка на турците, колкото за прастария сблъсък между религиозния и светския начин на живот, коментира "Тагесцайтунг".

Айрянът и ракията - и двете напитки са на почит в Турция. Но не са само те: чаят и кафето също имат претенции за титлата "най-турската напитка". Дълго време национална напитка е кафето, но след разпадането на Османската империя чаят постепенно го измества.

Причината: Йемен, който до този момент е бил основният доставчик на кафе, отпада от държавната територия. Впоследствие Ататюрк определя чая за новата национална напитка. През 1924 година е приет дори Закон за чая, съгласно който тази напитка трябва да е толкова евтина, че да е по джоба на всеки турчин.

Въпреки това обаче турците си остават любители и на кафето. Начинът, по който се приготвя истинско турско кафе, си е цяла наука. През 2013 година турската кафеена култура дори влезе в списъка на нематериалното световно културно наследство.

И все пак: ракията

Коя е тогава националната напитка на турците: кафето, чаят, айрянът или ракията? Според турската патентна служба официална национална напитка е ракията.

Интересна подробност е, че местната анасонова ракия, която още през 15 век се е консумирала от гръцкото и турското население в Мала Азия, е била патентована не по времето на Ататюрк, а чак през 2009 година, когато на власт е върлият враг на алкохола Ердоган.

А що се отнася до айряна, произходът на тази напитка не е окончателно изяснен. Предполага се, че „авторството" принадлежи на тюркски номадски племена, които са населявали региона между Манджурия и Каспийско море в периода между 552 и 744 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
10
 
! Отговори
Колю преди 6 години
Има разлика между Raki и Ракия
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига натрапвахте този Айрян, бе!!!!Българската дума е мътеница.Ползвайте нея.
39
8
 
14
 
! Отговори
И да се знае преди 6 години
Най-турско е изотзадванисването ... Айде със здраве!
38
10
 
24
 
! Отговори
АНГЕЛОС ПАЛЕОЛОГОС 7 преди 6 години
И ПО ПРИНЦИП НИКОГА И НИКЪДЕ НА АНАСОНА И НА АНАСОНОВИТЕ НАПИТКИ, НИКОИ НЕ ИМ КАЗВА ''РАКИЯ'' ИЛИ ''РАКИ'' !А КАФЕТО Е ОТКРИТО В ЕТИОПИЯ ПРЕДИ 5000 ГОДИНИ, И ГРЪЦКИТЕ ДРЕВНИ КОРАБИ И ТРИРЕМИ СА ВНАСЯЛИ КАФЕ, ТОГАВА КОГАТО ТУРЦИ НЕ Е ИМАЛО НА ПЛАНЕТАТА ГАИА = ЗЕМЯ. = ПРЕДИ 3500 ГОДИНИ .
37
9
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 37Бе ти още малко и теорията на Айнщайн за относителността ще я обявиш за "отхвърлена" като те гледам както си тръгнал... ама карай да е весело!Че имаме много общо с местните тракийци е истина. Но също така истина е тюркския произход на прабългарите, като дори ако и него оставим настрана, сега очаквам да отречеш и тюркския характер на куманите, с които сме били не само заедно.Едни от най-великите български династии са били кумански!
36
12
 
19
 
! Отговори
АНГЕЛОС ПАЛЕОЛОГОС 7 преди 6 години
ГЪРЦИЯ ОТДАВНА Е ПАТЕНТОВАЛА АНАСОНОНА И ПРОИЗВОДНИТЕ МИ ПИТИЕТА - ОУЗОС И МАСТИХА (МАСТИКА) , ОЩЕ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ !!А АНАСОНОВАТА ТУРСКА -- '''ЙЕНИ РАКИ''-- СИ Е ГРЪЦКАТА МАСТИХА, НО СЪС МЪТЕНИЦАТА, КОЯТО ПРАВЯТ НА РАКИЯТА...ТАКАЧЕ, КОГАТО НИЕ ЕЛЛИНИТЕ ИЛИ РОМЕЙОН РОМЕИС ОТ ИЗТОЧНА ГЪРЦИЯ = МАЛА АЗИЯМ СМЕ ЖИВЕЛИ ТУК И СМЕ ПРАВИЛИ АНАСОНОВИ НАПИТКИ И ОУЗОС, ТУРЦИТЕ И СЕЛДЖУКИТЕ СА БИЛИ В ПЕЩЕРИ И В ЗЕМЛЯНСКИ В КАЗАХСТАН И МОНГОЛИЯ !
35
2
 
18
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 6 години
Като гледам ердоган се съмнявам че е фен на айряна
34
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде, и ракията и айряна станаха турски. Камиларите айрян са си правили в пустинята и гроздова ракия са варили... wtf
33
2
 
9
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Един българингоре долу е така ...за това съм привърженик на идеята за народности като Славянство, Тюрки (не турци) ...Араби ...Перси ...Германи ... а не на подобни изкуствено създадени държавички просъществували няколко стотин години на базата на "късмет" и геополитически интереси ! А за Руснаците бъркаш ...да управляващите им са били Варяги .... но не виждам поляните, словени, угрофини какво ги мешаш ...те са яли толкова бой от Руснаците колкото ние не сме от турците !
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замислих се кое е най-българското....още мисля...нещата които се сещам ще ги цензурират и изтрият.
31
21
 
21
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Един българинБългарският народ не се е смесвал с тюркски племена нито произлиза от тях. Тази теория отдавна е отхвърлена. Местни сме си. Предимно траки.
30
16
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 26 (майорски)Ми то по твоята логика и български народ няма. Българският народ е съставен от тюркски племена, смесили се с местните славянски и тракийски племена и много други.Но така ще излезе, че народите изобщо са измислени! Руският народ също е образуван от викинги (наречени варяги), словени, поляни, монголи, татари, угрофини, и всякакви други. Какво да си говорим? Дори германската нация не е "истинска арийска".И не са само готи, вандали, гепиди, алемани, много повече са!
29
2
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 години
"В Турция всичко се политизира, даже пиенето"Не мога да го кажа по - добре !
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе то и сиренето в европа му викат фета и казват че било гръцко ...ама аз и в българия съм го виждал !
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най турско е сикем азънъзъ
26
2
 
3
 
! Отговори
ZFix преди 6 години
До АлександраПривет от Никозия!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименгърците му викат гръцко, турците му викат турско, обаче всъщност виенското кафе е арабско, има много интересни изследвания по темата. а всичко със захар - обикновено е от Персия, някога празненствата на Митра се отбелязвали с най-малко дузина сладкиши на масата. лалето пък е култивирано за една шахкиня.
24
1
 
6
 
! Отговори
проза преди 6 години
До ПОЕТАа не, той само зелен чай пие. от суджука с глиганско е
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възрастна близка от запада много се дразни на думата айран, при положение че на български е мътеница
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ибрикот Опит ли го знаеш ?