Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 


304
Още по темата: НАТОРусияТурцияС-400
Още от Свят
Джими Картър: САЩ са олигархия, не демокрация
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
до Turko преди 1 седмица
ot 3
те византийците много неща могат да искат, но великата турска войска дали ще им позволи да си развяват байрака на воля в KKTC (Кипър)?
Това са статии пак да плюят Турция, хамериканците да си гледат работата, много малко остава до 2023 г.
14
4
 
19
 
! Отговори
Прос Селендур преди 1 седмица
Турция е с втората по сила и големина армия в НАТО след САЩ....!!!
13
15
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 1 седмица
селянино,руските оръжейни системи са с електроника внесена от две израелски компании с разрешение на сащ. С400 са безполезни срещу израелските ввс,израел ги заглушава когато си поиска
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 9

9 Кво да ни подпукат, че то ние имаме ли авиация? делтапланери ли ще нападаме?
11
1
 
23
 
! Отговори
От преди 1 седмица
доста години Гърция и Турция,членки на НАТО много преди нас, купуват руско оръжие с оглед на съотношение ЦЕНА-КАЧЕСТВО! Нормално е, знаят си интересите. Само ние сме по-големи католици от папата, дето се вика!!!
10
3
 
13
 
! Отговори
:):) преди 1 седмица
турски войски в афганистан да сте чули да има, не е случайна приказката Интереса клати феса.Пък ние за 8 Ф16 ще платим колкото за 16 Су27 новички. Съвместимоста с нато системите се договаря още с поръчката, израелците от години го правят. Още преди 15 г с полските Миг21
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно ще ни подпукват турците.
8
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
купуват желязо за скрап
7
21
 
9
 
! Отговори
По принцип преди 1 седмица
По принцип тва не е верно. Турция е една треторазрядна ориенталска страна която без НАТО би била нещо като Ирак в момвнта. Ердоган е на път окончателно да разбие турция..
6
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ердоган почва да се люлее на стола, за доброто на България е да падне преди да е станало късно, защото утре ще излезе и ще каже , че НАТО е договор за групова отбрана срещу външен враг, но никъде няма изискване да не се анексират територии на съюзниците.
5
2
 
10
 
! Отговори
Турко преди 1 седмица
До 3

На всичкото отгоре гърците искаха да поставят С300 на Кипър, но успяха да стигнат единстевенно до Крит, тези С300 сега неса ли заплаха срещу НАТО?
4
3
 
20
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Селяни прости, според мен това е знак към израелската авиация!!!
Турция се страхува от Израел!!!
Агент Джеф Уйтакър!ЦРУ!!!
3
2
 
32
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Гърция имат С 300, закупени от Русия много отдавна, те и гърците се отдаличават от нато...
хахахаххах
басси статията.... хохохохо
2
1
 
28
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Без да съм прочел статията, само от заглавието е видно, че нещо се пропукало в доверието между Турция и САЩ!!!
Агент Алън Доусън!ЦРУ!!!
1
4
 
46
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
По принцип НАТО има нужда от Турция, а не Турция от НАТО.