"Мария" води след себе си умопоморачителна разруха

Някои от островите едва се съвземат от предния ураган "Ирма"
Обновена: 20 сеп 2017 07:02 | 19 сеп 2017 22:33,
28

Човек се опитва да се придвижи на наводнения остров Гваделупа. Източник: Reuters

Стигналият пета степен ураган Мария е нанесъл "умопомрачаващи" щети на островната държава Доминика, съобщава министър-председателят на страната, след като бурята, развила ветрове от близо 260 км/ч, отнесе покриви от сгради, включително от неговия дом, пише The New York Times. След това той е бил евакуиран.

За сега не се съобщава за жертви или ранени на острова от ургана, който е третият преминал през този регион за последните няколко седмици. Националният център по ураганите в САЩ съобщи, че "потенциално катастрофалната" буря ще стигне до Вирджинските острови и Пуерто Рико утре.

Рузвелт Скерит, министър-председател на Доминика, написа във Facebook, че живеещите на острова 72 000 души са свидетели на "масово разрушение".

На този етап изгубихме всичко, което парите могат да купят и заменят. Най-големият ми страх е, че сутринта ще се събудим с новини за сериозни наранявания и евентуални смъртни случаи заради възможни свлачища, предизвикани от валежите. Ще се нуждаем от всякакъв вид помощ.
Днес рано сутринта всички телефонни и интернет сигнали в държавата са били прекъснати, което оставя острова без никакви комуникации. Премиерът е помолил "приятелски държави и организации" за осигуряването на хеликоптер, чрез който да проучи щетите.

Според ранните доклади съседните в карибския регион острови Гваделупа и Мартиника, които са френски територии, не са толкова силно засегнати, макар че властите тепърва ще предоставят подробна информация.

Около 250 военнослужещи и пожарникари в четвъртък ще бъдат изпратени на островите, с които общият брой на спасителните екипи там става 4600 души, заяви Жак Витковски, който е ръководителят на френската гражданска отбрана.

Вирджинските острови още имат разрушени постройки от преминалия ураган Ирма, но вече стават свидетели на пристигането на Мария.

След като Пуерто Рико ще види буря, каквато не е удряла от повече от 80 години, комисарят по обществената безопасност в страната даде строго предупреждение към жителите:

Трябва да се евакуирате. В противен случай - ще умрете. Не знам колко по-ясно да го кажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Путяга преди 6 години
Давай, Марче, в теб ни е надеждата
18
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 6 години
До 123Сигурно си прав с фактите. Аз просто исках да разкажа вица и да се направя малко на интересен.
17
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 6 години
НА СНИМКАТА ИМА СЪОБЩЕНИЕ "НАЙ МНОГО 12 години живот Ви даваме още..Хората от лечебни домашни животни живеещи природо съобразно СА ПРЕВЪРНАТИ В НАГЛИ ВРЕДИТЕЛИ УВРЕДИЛИ И СЛЪНЦЕТО ВЕЧЕ"
16
1
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Знаех си аз ,имало и по зле от нас ...тия даже и хеликоптер си нямат....е ,и парно де....
15
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 6 години
До кокоВсъщност всяка година им дават имена и карат по азбучен ред. 2004 примерно е бил ураганът Иван и беше направил бая поразии. Общо взето повечето унищожителни урагани са с буквичка И, К и М. Сега все пак е сезонът на ураганите.
14
2
 
1
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
До Факт.Очевидно си поредният неудачник, на който всички други са му виновни за неговият мизерен и жалак живот. Ясна картинка си ми!
13
0
 
14
 
! Отговори
Орагана Мимас преди 6 години
В България пък имаме ураганите Мимас и ***. Тези урагани нанасят материални щети, сеят разруха в градовете и селата на втрещените граждани.Имаме и един по-малък ураган - казва се Кошпрайм Ся
12
3
 
8
 
! Отговори
Несъм Депесе преди 6 години
Абе какво ни занимавате с тия. Не ме интересуват хамериканците. Трябва да им съчувстваме ли, Кво?!И Това не значи, че не ги подкрепям. Телефона ми е хамерикански, нефта хамерикански ... това значи че съм ги подкрепил достатъчно.Да се оправят с парите от айфоните И ДА НЕ НИ ЗАНИМАВАТ!!!
11
7
 
9
 
! Отговори
Не бе преди 6 години
Хич няма глобално затоплянеИ изобщо не влиаят по високите температури на силата на ураганитеАйде хаирлия да еТаз година 5та догодина 6та степен.Таз година Флорида догодина Ню Йорк
10
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ураганите се мъчат да се докопат до основните *** на тази планета и по пътя си помитат невинни хора.
9
3
 
9
 
! Отговори
El преди 6 години
Не видях нищо чак толкова катастрофално да се случва, конкретно за този клип, не говоря за Ирма. Малко се преекспонира ситуацията...
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В интерес на истината и аз сега разбрах,че има и Доминика.Виждам,че и там има много бедност като и в Република Доминикана. Казват,че природата била уникална.
7
1
 
15
 
! Отговори
СЕСТРАТА НА ИРМА преди 6 години
Аз смятам ,че ураганът ИРМА беше катастрофално силен ,а седмица по-късно МАРИЯ минава по вече разрушените острови с максимална мощ и мъчи невинните латиноамериканци. Дано да им се размине само със съборени дървета ,но силно се съмнявам ,че ще изкарат такъв късмет. ЖАЛКО МИ Е ЗА ТЯХ ,НО НЕ МОГА ДА КОНТРОЛИРАМ ПРИРОДАТА.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анониментака е, но простия редактор откъде да знае !Дали е Доминика или е Доминиканска репупблика, дали пък снимките да са от Гваделупе, абе миш-маш с привкус на тюрлю-гювеч.Но пък иначе редакторчето щеше да работи, я в BBC, я в друга по-голяма медия, а не в интернет-сайт - убежище на неграмотници.
5
7
 
7
 
! Отговори
Italiano vero преди 6 години
През кypaндо мио.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай донт гив а шит.
3
6
 
34
 
! Отговори
коко преди 6 години
До Анонимен Всички урагани са с женски имена. Това е традиция. Казват че в Америка жените били като ураганите - идват с духане и си заминават с къщата, колата, мебелите и т.н.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко драматизира.Предполагам,че го прави с цел да изкрънкат повече помощи.Умопомрачителни щети -наводнена улица,тенекиени бараки с шперплатови покриви и няколко потънали пироги заедно с некви мизерници.Щом цялата им държава няма дори хеликоптер..
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има разлика от Доминика и Доминиканска Република..... тук става на въпрос за Доминика защото Пуерто Рико е преди Доминиканска Република