Почина мъжът, предотвратил ядрена война СССР-САЩ

Станислав Петров: Аз не съм герой, просто вършех работата си!
20 сеп 2017 08:30, Петя Славова
33

Почина мъжът, спасил света от ядрена война. През 1983 година Станислав Петров, бивш офицер в Съветския съюз взима тежко решение, което предотвратява глобална катастрофа.

Руският герой почина през май 2017 година, но за неговата смърт бе съобщено едва сега, съобщава Bulgaria ON AIR.

В разгара на Студената война, когато светът тревожно очаква военните действия между Съветския съюз и Съединените щати да прераснат в ядрени, на правилното място в правилния момент се оказва Станислав Петров, дежурен в команден пункт, недалеч от Москва.

Изведнъж сирените започват да вият – отчетена е ракета, изстреляна от Съединените щати, летяща към съветска територия.

В случай на американско ракетно изстрелване, времето за реакция е само 30 минути. В ситуация като тази, протоколът е ясен – Петров трябва незабавно да се обади в съветското командване и да съобщи за атаката.

Офицерът обаче взима решение, което малко биха предприели – той съобщава за неизправност в техническата система. Въпреки че нарушава стриктните правила на Съветския съюз, Петров се застъпва за решението си. Оказва се обаче, че е прав – тревогата е фалшива, атака няма.

Тези ключови секунди и здравия разум на офицера предотвратяват катастрофално развитие на войната. За себе си той казва само едно: "Аз не съм герой, просто вършех работата си!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Само злобили има тук преди 6 години
Ако се казваше Супермен или Батман коментарите щяха да са по-благосклонни....Мир на праха му!
16
7
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Пълни Глупости!!!Това във никакъв случай е нямало да прерастне във война.Най-малкото Руснаците първо ще се опитат да атакуват ракетата преди да е достигнала целта си.Щели са да я следят от други радари и още тогава са щели да уснановят че ракета няма!!!Вие кво си мислите ,че появата на една точка на радара ще доведе до незабавно ответно изстрелване на ядрени ракети ли ?!?! Това може само някой пълен ***.от може да си го помисли!!!
15
6
 
4
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
У Нас 1984 година вредриха нагло престъпни комплекси за следене на дежурните и армията тн ТКО и подобни>ОБлъчваха и записваха всичко и препредаваха информацията в щабове на НАТО и САЩ,.ДОтогава по време на дежурство успявах да прочета поне по една хубава книга.След като ги включиха всички заспивахме автоматично на дежурния стол минути след като заключвахме входната врата..Источваха енергията за оцеляване в дежурните стаи и щабове..Същите сега седят в дежурните стаи на общините..
14
2
 
3
 
! Отговори
do 21 преди 6 години
В случая обаче не Петров е опрял пистолета а някой преди него!
13
5
 
3
 
! Отговори
Рубльов преди 6 години
До Анонимен 13Да благодарим, че дължим живота си на него - понеже не е дал зелена светлина на своите да ни изпепелят?!! Ако аз опра пистолет в челото ти и в последния момент размисля и не те застрелям, значи ли това, че съм ти спасил живота?!! Да очаквам ли, че ще ми благодариш и ще ме величаеш пред децата си, че съм герой и спасител?!!
12
8
 
8
 
! Отговори
Рубльов преди 6 години
До ДокладПонеже един руснак, взел едно правилно решение, преди няколко десетилетия, предлагаш да приемем всички 145 милиона руснаци, за прекрасни и добри хора?!! Да ги прегърнем, да отворим домовете и сърцата си за тях и да ги чакаме да ни анексират, както православните славяни от Украйна! Прав си приятелю, докладите за сигурността на България би трябвало да се изготвят от мъдри и далновидни хора като теб! Незнам как още не са те лапнали за съветник по сигурността. Дерзай!
11
0
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Нали руснаците имаха тогава от времето на Брежнев системата ,,Мъртва ръка'' която отговаря на ядрено нападение без човешка намеса-Нямаш представа как действа система Периметър, известна още като Мъртва ръка. Тя се задейства след като отчете ядрени удари нанесени на съветска територия, не преди това - засича вибрации на земята, радиация и т.н. Не пиши ехидни коментари по теми, от които нямаш представа.
10
6
 
15
 
! Отговори
Акронимен преди 6 години
Някои руснаци са Истински Човеци! Ако бяха всички, не биха избили стотици хиляди, свои руски хора, в лагери и затвори!
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истински Човек. Обикновен герой. А всички клявкаджии да благодарят, защото са живи благодарение на него.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 4 месеца ли ви бяха необходими, за да препишете от някъде? Умрял е през месец май. Оставете човека да си почива. Той когато е трябвало е направил каквото е сметнал за уместно.
7
13
 
8
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Ееее. много преувеличено ! Създават си ГЕРОЙ ! Още от кубинската криза за такива случай има - ЧЕРВЕН ТЕЛЕФОН - между Белият дом и Кремъл !
6
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само пияните ботуши могат да изкарат тяхна грешка геройство, очевидно този човек не е бил типичен руснак т.е. останал е трезвен.Жалко, че не е имало такъв човек, като стреляха по пътнически самолет.
5
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги и навсякъде е имало предатели. Този съвсем не е първият.
4
19
 
26
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Браво, има и разумни руснаци, но са малко. Инак с тези природни ресурси ако не бяха допуснали ВОСР , сега щяха да са втората по богатство страна след САЩ.
3
36
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има десетки случаи на сработване на руската - съветска система за автоматичен ядрен отговор и е невероятен късмет за човечеството, дето не са изстреляли някоя ракета по погрешка. Не виждам как този човечец е спасил някого, виждам само каква опасност е било и продължава да бъде това государство.
2
3
 
43
 
! Отговори
SS преди 6 години
До Анонимен 2Едва ли е случайно. При 30 минути за реакция, имаш време да изчакаш и да видиш тръгва ли втора, трета и повече ракети и да прецениш. С една ракета Русия няма да бъде унищожена, *** трябва и да се позамисля човек.
1
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случайно се оказал прав, а ако не беше прав? Герой ли щеше да бъде? Слънчеви отблясъци, кой ли тогава е можел да ги предвиди?