Галъп интернешънъл: 53% от българите вярват на Германия

У нас се възстановява и доверието към ЕС и НАТО, сочи проучване
21 сеп 2017 13:30, Анисия Иванова
79
Галъп интернешънъл: 53% от българите вярват на Германия
Снимка: "Галъп интернешънъл"

На Германия у нас се гледа като на основен външнополитически пример, доверието към страната е високо, а  критичната позиция по отношение на преговорите с Турция среща подкрепа.

Това са част от изводите на "Галъп интернешънъл", част от които агенцията публикува в навечерието на изборите в Германия на 24 септември. Агенцията е направила редовно месечно изследване в периода 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи и телефонен сондаж на 31 август и 1 септември сред 802-ма души. То е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл“. 

Социологическата агенция редовно проверява най-общите симпатии, страхове и подозрения към някои ключови за България геополитически фактори. Това се налага заради все по-голямата важност на този тип проблеми и видимото им отражение върху българския дневен ред.

През септември доверието в Германия у нас решително надвишава недоверието. 53% отговарят с "да“ на въпроса "Имате ли доверие в Германия?", а 34% казват "не“. Такива са и обичайните в годините нива.

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция. Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция. Тук влияние оказват и исторически наслоявания, както и събитията в Турция през последните години.

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това по-сдържано остава и отношението към НАТО.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%. Тепърва обаче трябва да се наблюдава дали тези тенденции са устойчиви.

--------------------------------------------------------------------------------------

Показаните данни са част от редовните месечни изследвания на "Галъп интернешънъл" и от телефонен сондаж.

Изследването за месец септември е проведено в период: 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи. Телефонният сондаж е част от независимaта изследователска програма на агенцията. Сондажът е проведен сред 802 души, между 31 август и 1 септември в цялата страна.

Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни изследвания на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. насам. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 73То в тоя сайт само *** бре , няма как коментар постнат в 23:30 , пред очите ми , за по-малко от 5 мин. да събере 11 харесвания и то в статития която не представлява кой знае какъв интерес . Няма лошо троловете да си развиват тезите , но да оставят на читателите да избират кое харесват или не !
70
6
 
13
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Минусите и плюсовете на дежурните *** във форума не са критерий за обществено мнение. В сравнение с тях дори и от Галуп Интернешънъл са по-обективни, а факта че БСП вече в няколко последователни мандата, има правителства само в сянка, въпреки щедрите обещания които дава, е достатъчно показателен за процента на *** в обществото ни.
69
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега и във историята Германия винаги ни е мислела за долнопробни, достатъчно е сега да отидете в Германия и сами ще се убедите и като цяло в Западна Европа....
68
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдейки по това как за отрицателно време се наредиха някой коментари , дори и тези, в които има истина с ПЛЮСОВЕ и МИНУСИ , ще кажа следно : Хора , не бъдете глупави ,и не оставяйте да ви манипулират, чрез коментарите под статиите !!!!! Хайде сега давайте , натряскайте 50 минуса и покажете на всички колко съм прав !
67
11
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Ех другари и товарищи, фактите са си факти, а истината понякога е горчива, но все пак трябва да намерите сили да я преглътнете, за да не се задавите съвсем. България винаги е била и ще си остане в Европа, а евроАзиатците на които Азия им е по-близка, да хващат пътя или на североизток към Матушката си Русь или на югоизток към Ердоганова Турция !
66
10
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Ех другари и товарищи, фактите са си факти, а истината понякога е горчива, но все пак трябва да намерите сили да я преглътнете, за да не се задавите съвсем. България винаги е била и ще си остане в Европа, а евроАзиатците на които Азия им е по-близка, да хващат пътя или на североизток към Матушката си Русь или на югоизток към Ердоганова Турция !
65
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееее , Галъп се излагат вече , дори в мутренските години , броя на участниците в такива социологически изследвания , беше по-голям. Вярва ли някой вече на тези агенции ? И аз направих допитване в фейса сред 120 пълнолетни граждани , дали харесват Бойко и се оказа , че 100% не го харесват. Ха сега де :)
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЕСЕНИ ЧУВСТВА - КАТО ОНЯ ВИЦ -ПИЯ, НО С ОТВРАЩЕНИЕ... *** СЕГА ДА ПСУВАТ ЛИ, ДА ВИКАТ УРА ЛИ? АГЕНЦИЯТА - ТЯХНА, РЕЗУЛТАТИТЕ - ВРАЖЕСКИ! НЕДЕЙТЕ ТАКА, ОБЪРКВАТЕ ГИ!
63
9
 
6
 
! Отговори
Тома - неверни преди 6 години
Аз и на себе си не вярвам, какво остава да повярвам на нация успяла да пороби половината свят само преди няколко десетилетия.....В която стандарта на живот е 20 пъти по висок от този в България.
62
9
 
5
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Доверието най-вероятно е почти едно и също,ама социолозите го придвижват в съответната посока,естествено срещу заплащане.И си живеят доста добре(социолозите)!
61
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдейки по статията, изследването е проведено сред 1610 човека ,общо ,и от тях 53% ,харесвали Германия . Това изследване , си е чиста манипулация на общественото мнение , обществото ни, от тези 1610 човека ли се състои ?
60
9
 
6
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Що за дивотии-"53% от българите вярват в Германия"!?Човек може да вярва в Господ или в много богове,а най-вече трябва да вярва в себе си!Да си фен на чужда държава си е пълно безумие!Евроатлантици или русофили няма как да бъдат патриоти!Запазването и развитието на тая 1300-годишна държава струва много повече от всякакви измислени ценности.Ако интересите и налагат,тя може да се обвързва с едни или други,но това не може да е докрай!
59
11
 
11
 
! Отговори
Съдим по резултата преди 6 години
Допитването за доверието ни към САЩ и НАТО е проведено в парламента в присъствието на премиера. Гласуването е било явно, а социолозите само са протоколирали.
58
11
 
9
 
! Отговори
Ето пак преди 6 години
Толкова сме наивни. Германците ни гледат отгоре, много от тях ни презират, а ние им вярваме?
57
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой води това проучване , кой , галъп интернешънъл , ама че фалшива статистика , тия социолози са най корумпираните , има ли някой още да им вярва
56
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че българите вярваме в Германия, обичаме Русия и най-сетне осъзнахме, че всичкото зло на света идва от САЩ, чрез НАТО. Вече пробагандата за демократичния чичо Сам не помага и в детската градина. Както Германия, така и България е в НАТО не пожелание на населението, а по "преценка" на политиците. Германия е окупирана от САЩ и Великобритания и в момента и няма право на суверена армия.
55
12
 
12
 
! Отговори
гост преди 6 години
Поредната фалшива новина. Истината е, че след две световни войни доверието в Германия е много ниско. Всеки я гледа с подозрение. Особено сега, след като прие милиони мигранти и отново "заби нож" в снагата на цяла Европа. Пореден "нож". Само че опорните точки на боковчетата сочат, че трябва да се величае Германия и Меркел. Новината е фалшива, както и мненията отдолу, които в голямото си мнозинство са на боковски ***.
54
15
 
9
 
! Отговори
оох преди 6 години
То значи, че тези 53% не са никакви българи.ЗАСРАМЕТЕ СЕ!
53
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахах. Дам. Много вярваме на Германия. Оставят Боко да си прави далаверите, а в заменя те ни набутват "бежанци"
52
20
 
24
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
Повечето от половината българи вярват в Германия и ЕС, останалите вярват в САЩ, Канада, цивилизования свят и НАТО. Има и една малка част които вярват в раССия, но те не са българи, а *** ...... !!!