Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол

Пекин е последният важен търговски партньор на КНДР
Обновена: 23 сеп 2017 10:20 | 23 сеп 2017 10:02, Красимир Ангелов
139
Китай врътва кранчето на Пхенян, ограничава износа на петрол
Снимка: БТА

Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна Корея в съответствие със санкциите на ООН, наложени заради ядрената и ракетна програми на Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки изявление на китайското министерство на търговията.

Пекин е последният важен търговски партньор, доставчик на горива и дипломатически съюзник на севернокорейския режим, отбелязва АП.

Още по темата
Износът на рафиниран петрол за Северна Корея ще бъде ограничен до 2 милиона барела годишно. Продажбите на втечнен природен газ пък ще бъдат забранени изцяло. Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с колко ще бъдат намалени, отбелязва БТА.

От 1 октомври Пекин забранява изцяло износа на рафинирани петролни продукти към КНДР.
Китай забрани и вноса на севернокорейски текстил, съобщава министерството. Забраната влиза в сила незабавно.

Текстилът е един от последните големи източници на чужда валута за комунистическия режим след наложените от ООН санкции, по силата на които Пекин спря да купува въглища, желязна руда, морски храни и други стоки.

Близо 90 на сто от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, което означава, че сътрудничеството на Пекин е от ключово значение за всички опити за спиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Китайските лидери дълго време защитаваха КНДР, но изразяват все по-голямо недоволство от режима на Ким Чен-ун. Те подкрепиха последните санкции на Съвета за сигурност на ООН, но не искат да оказват прекалени голям натиск върху режима, за да избегнат колапса му. Освен това те се противопоставят на мерки, от които може да страдат обикновените севернокорейци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
7
 
9
 
! Отговори
хихи преди 6 години
ушанките отказват да приемат неумолимата действителност! До напролет озверелите от глад жълтури ще го изядат Прасето за вечеря! Стоп на стратегическия за него текстилен износ, газа спира, работници извън КНДР се припират... За тая скъсана изостанала държавица тва е фатално - БВП 11 млдр! Внимавайте другари - гордата КНДР според вас има БВП 5 пъти по- малък от бедна Бългсрия с 4 пъти по- малко население!
100
4
 
6
 
! Отговори
ЕЕЕЕ преди 6 години
ПРОСТО КАТ ЧЕТА, ТО КЕФ, ТО ЧУДО! НАПРАВО НЯМА КВО ДА СЕ КОМЕНТИРА - ВСИЧКО СИ Е КАЗАНО! РАШКИТЕ СА В ТРАУР!
99
2
 
1
 
! Отговори
редник преди 6 години
До Тото 124 Ако е така американците щяха да го насърчават :)
98
9
 
8
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Руснаците и китайците си отглеждат бомба със закъснител в региона. Когато Унчо натисне бутона, около тях всичко ще закипи, защото ЮК и Япония няма да му останат длъжни, и тогава двата комунистически мастодонта ще се чудят какво да правят с ядрената гъба, която вятъра постепенно ще разнася в тяхна посока.
97
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До редникРусия не продава на СК а и няма как.
96
5
 
8
 
! Отговори
редник преди 6 години
Значи Русия ще намаже здраво ! Наистина Тръмп работи за руснаците :)
95
6
 
12
 
! Отговори
Тото до хейтърите преди 6 години
Бих ви изпратил покана за щатите, да дойдете и да видите за какво става въпрос, но тук не харесват провалени руски пияндухи така че, стойте си там и си вегетирайте.
94
5
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Много лесно се постига благоденствие, след като печатницата на долари не спира да работи-чрез военни действия или заплахи принуждаваш всичките останали държави да приемат твоята валута. Е,не навсякъде минава този номер, но има и други методи........
93
3
 
4
 
! Отговори
До 118 преди 6 години
Ако сте в една и съща психиатрична клиника, опитай се да му помогнеш да си изпие хапчето ... и да не забравиш да вземеш своето.
92
8
 
10
 
! Отговори
Просто и ясно преди 6 години
Абе вие наистина ли си мислите, че Си Дзинпин и Путин ще оставят Ким в неволя. Дори да не обичат много Ким, те със сигурност мразят, ама мнооого САЩ. И този факт Ким го знае прекрасно. Ето защо ще си продължава да си развива ядрената програма и ще продължава да си прави опити с водородни бомби и ще продължава да си изстрелва балистични ракети. Дори от гледна точка на елементарната логика, той няма какво да губи. Ако няма ядрени бомби, просто ще го смачкат на секундата.
91
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 117Защо да си пие ,хапчето бе ,руско прасе ? Защото ви казва истината ли ? Истината е ,че САЩ е най-елитната страна е там пари се правят на поразия ако си малко по кадърен.От друга страна ,Русия е дори по мизерна от България.Българските живеем по-добре от руските пияници.
90
2
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Шах с пешка за yшанките. Бай китаец им отнесе опорната точка като куцо пиле - домат. :)
89
9
 
20
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Преди около 15 години дойдох в щатите. Сега заплатата ми е около $ 100 000 годишно. Когато се пенсионирам, очаквам около $ 5500 на месец. Така че когато някой руски *** пише нещо за западналата "кравария" , или за великата Русия се чудя да го съжалявам ли или да му се смея.
88
5
 
12
 
! Отговори
Разни съображения преди 6 години
На една ръка разстояние от КНДР се намира Владивосток. Там има много нефт, газ и ... военни бази, както и много руснаци, които ще станат несметно богати от санкциите срещу Ким. Припомнете си какво се случи с някои сега мастити български бизнесмени по време на ембаргото срещу Сърбия.
87
7
 
20
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
Руските *** са крайно жалки.САЩ била фалирала държава и имало много беднотия.Вие въобще адекватни ли сте? Наясно ли сте,че бедната класа в САЩ е равна на средната класа за останалия свят ? Наясно ли сте и че САЩ въпреки големия си дълг е може би най-сигурната икономика в света която е НЕВЪЗМОЖНО да фалира! САЩ олицетворява богатсвтото и елита ,а Русия мизерията и бедността.Долара е най-важната валута по Света ,а рублата..еми рублата важи само в ПРосия,затова Русия е икономическо джудже.
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Евроатлантикнапълно си прав,ако това с визите е така то ние официално сме признати за втора категория европейци
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Освен това те се противопоставят на мерки, от които може да страдат обикновените севернокорейци."Че какво повече могат да пострадат севернокорейците след 70 годишното управление на комунитическия клан Ким? Ясно е че Китай никаква няма да я свърши.
84
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ САЩ 40 милиона човека живеят под мостовете и се хранят с купони за храна. Социалното напрежение в САЩ е огромно, реално САЩ е фалирала държава, управлявана от корпорациите.--------Много ме разсмя. Посмали малко и си оправи опорните точки.
83
3
 
9
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 6 години
"Добре де, 10 години наистина чакаме, визите си стоят е как така?"Това няма нищо общо с темата на статията.Истината е, че накрая и Китай се стресна от неадекватното поведение на този плондер.
82
15
 
7
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименПука ми за визите америка е загиваща ко.ина а нас ни е имало тука по време на Византия Кръстоносци Османска Империя Руска Империя СССР и тн.Две робства общо около 700 години и пак сме тук и сме били и турци и сме карали англичани и французи да бягат и тн.Това е тук сме а много други империи са в историята!А сме държава благодарение на Русия въпреки Америка и ци.анина Сорош!