ЕС извади Гърция от листата на лошите платци

Три пъти спасяваната Атина сложена в една група с България
25 сеп 2017 22:52, Екип на Dnes.bg
30
ЕС извади Гърция от листата на лошите платци
Снимка: архив, Reuters

Външните министри от ЕС днес прекратиха наказателната процедура за свръхдефицит срещу Гърция. Това беше сторено по предложение на Европейската комисия, която смята, че Атина е направила „значително усилие“ да консолидира публичните си финанси и да изпълни спасителната си програма.

Еврокомисарят за еврото и финансите Пиер Московиси разчете акта като „признание за гигантските усилия и жертвите, направени от гръцкия народ за възстановяване на стабилността на публичните финанси“.

Процедурата за свръхдефицит отпада, след като от минус 15,1% през 2009 г. бюджетният баланс на Гърция е излязъл на плюс с 0,7 на сто през 2016 г. Така, формално страната слиза под прага за допустимия до 3 процента дефицит по бюджета. Въпреки това съотношението на държавния дълг към БВП остава 179%.
Европейската комисия се позовава и на пролетната си икономическа прогноза, според която Атина ще успее да задържи това постижение през следващите 18 месеца въпреки очаквания малък дефицит през тази финансова година.

"След многогодишни тежки трудности гръцките финанси са вече в много по-добра форма“, заяви естонският финансов министър Томас Тьонисте, чиято страна в момента председателства ЕС.

Според него догодина, когато приключи спасителната програма на Гърция, тя ще може да се върне на световните финансови пазари.

Подобен оптимизъм се споделя и от шефа на Европейския спасителен механизъм, който плаща на Гърция по спасителната ѝ програма, Клаус Реглинг. Той заяви през юли, че очаква Атина да приключи успешно програмата си и да излезе от нея следващото лято.

Така в черния списък на ЕС от държави с небалансирани бюджети останаха само Франция, Испания и Великобритания.

Гърция ще бъде преместена сред групата страни, чиито бюджети Еврокомисията наблюдава детайлно. Сред тях е и България. Процедурата за свръхдефицит срещу България беше закрита през 2015 г., но ЕС продължава да мониторира отблизо бюджета заради прекомерни дисбаланси, основно в резултат на задлъжнялостта на фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Гърцияессвръхдефицит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Ще прекратят всичко срещу Гърция,60 000 емигранти държат.Ако ги пуснат за Германия баба Меркел може да не изкара мечтания си четвърти мандат докрай.
26
4
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
България не е избрала Бойко - избраха го фалшификациите на Цветанов.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че ще ги извадят, след като им взеха на безценица всичко, което що-годе имаше стойност. Нали за това беше упражнението. Да им е честито да са чужденци в собствената си страна. Като нас.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sec, ако дадеш толкова пари на свястна страна, те никога няма да аис изплатят дълг напълно, защото парите ще са в оборот в икономиката, а не хвърлени за плащане на хора, които не са работели и ден през живота си.
23
2
 
2
 
! Отговори
9 преди 6 години
До до 9Това какво общо има ? Да, България е избрала Бойко, България ще си носи последствията !
22
1
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Къде е Бокича, да обясни колко напред сме от Гърция и Румъния?
21
3
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Ние взехме само за последните две години над 48 млрд евро заем.Това, че ги е взел Суджука не означава че ще ги връща неговия внук.Нали се сещаш чии внуци ще ги връщат - моите и твоите.
20
1
 
7
 
! Отговори
* преди 6 години
...остава сега нашите д0педавци да осмислят този факт и си направят необходимите изводи (ако разбира се, все още е останала мозъчна активност).Изводът е, че Европа уважава държавите, които със зъби и нокти бранят интересите на народите си, а не тези, които са готови да се наведат до замята, когато някой им щракне с пръсти.
19
7
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
искрено се надявам да доживеем ден, когато всички българи възхищаващи се от гърците се отчаят колко е зле тук и вдигнат дисагите за германия, или която там държава надъхана с хуманистки глупости и продължава да хрантути претенциозните мързеливци
18
3
 
14
 
! Отговори
ined преди 6 години
И 4-ти път да фалират маляките пак ще са по-добре от нас.
17
3
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
По-скоро...докато не изчезне Боко Тиквата и подобните му мръснииици-Доган, Сидеров, Костов и Каракачанов---няма да се оправим.
16
3
 
12
 
! Отговори
sev преди 6 години
Е има ли кой да повярва на това ?! Че гърците си плащат 300-те милиарда барабр с лихвите и по 1000 Е пенсии и всичко им е ок? Пълна порнография!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анна преди 6 години
На бебе ,което плаче се дава.....Когато българинът стои вкъщи и мълчи,и не се вдига на протест какво друго очаквамкакваори и днес гърците стачкуват-те си знаят по каква причина....
14
4
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Научи се да пишеш първо и зарежи шльоквицата преди да започнеш да философстваш.
13
4
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Някой преди мен го каза много точно - харизаха на византийците 400 милиарда....и дрънкат за ръст...За едни може - за други не!Има нещо много сбъркано в този съюз...ама много!
12
1
 
17
 
! Отговори
ДВОЕН СТАНДАРТ преди 6 години
НА ГЪРЦИТЕ ИМ ОПРОСТИХА 200 МИЛИАРДА ЕВРО, ДРУГИТЕ 200 ГИ РАЗСРОЧИХА.ОТ НАС ЩЕ ИЗСТИСКАТ ВСИЧКО НА 120 % С ЛИХВИТЕ
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският цар сам удуши монархическата идея.Оказа се , че е долнопробен крадец.
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kak Da Varvame na Hora, koito NE zastitavat BALGARSSKITE Zaveti : BOGZ - ZZARZ - OTECHESSTVO - TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA... Otz tah NE sme chuli da zastitat Balgarsskia ZZARZ i ZZARSTVO BALGARIA, koeto E. SUSTNOSSTTA na Balgarsskia Duh... Gorbachov, Valensa i NOVOIZLUPENITE Dumokrati - Izmamnizzi Susto... republikanzzite Sa GLAVNITE PRESSTUPNIZZI - SSlugi na ILUMINATITE... Te Podgotviha 2 Svetovni Voiini, RAZPOLOZZIHA Se na PET KONTINENTA, ObKICHiha VSICHKI s PETOLUCHKI i ssega PODGOTVAT III SSv. Voiina... Te Zavzeha BALGARSSKOTO ZZARSTVO, Potupkaha NASHITE Vazrozzdenski TRADIZZII... DARZZ
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Разликата е, че ние не сме взели половин трилион евра, с които сме си правели парита 25 години ... Да си връщат дълговете и да не се услушват. Като взимаш, трябва и да връщаш, иначе, другия път, няма и хуманитарна помощ да им пратят, ако ги удари нещо.
8
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е ние българите да бъдем отличници - наведени, със смъкнати *** и добре смазани с вазелин - отличниците на ЕС.