Какво е коалиция Ямайка, която може да управлява Германия?

Тя се очертава като най-вероятен сценарий след вота
25 сеп 2017 17:00, Елка Василева
8
Какво е коалиция Ямайка, която може да управлява Германия?
Снимка: архив, Reuters

След изборите в Германия като най-вероятен сценарий за управлението на страната се очертава коалицията Ямайка, предаде ДПА.

Името на коалицията идва от трите цвята, с които се асоциират трите формации, които ще влязат в състава й, а именно черният за консерваторите на Ангела Меркел, зеленият за партията Зелени и жълтият за свободните демократи. От тези три цвята се състои знамето на Ямайка.

Подобна коалиция е имало досега само на провинциално ниво. В периода 2009 г. - 2012 г. такава коалиция управлява западната провинция Саар. Тя обаче бе разпусната, когато ХДС на Меркел смени тогавашния премиер на провинцията Петер Мюлер, който отиде в Конституционния съд. Неговата приемничка Анегрет Крамп-Каренбауер реши да развали управляващата коалиция с аргумента, че има непреодолими различия с либералите от Свободната демократическа партия.

Още по темата

Коалиция от типа Ямайка на провинциално ниво управлява в момента в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Но тя е на власт едва от юни тази година. Премиерът Даниел Гюнтер казва, че може да си представи такава коалиция да работи и на федерално ниво.

Не е ясно обаче как наистина коалиция Ямайка би се представила на национално ниво. Консерваторите и свободните демократи възприемат по-благосклонна към бизнеса позиция за разлика от зелените, които имат по-дистанцирани отношения с промишления сектор. Исканията на Зелените за установяване на дата, след която двигателите с вътрешно горене да бъдат премахнати, или за стриктни правила за промишленото фермерство могат също да не бъдат посрещнати добре от другите партии в коалицията.

Но анализатори казват, че ако трите партии имат желание за компромис, има шанс за постигане на споразумение по предложенията за закриване на централите с въглища в Германия или пък за постигане на съгласие по миграционната политика. По темата за намаляването на данъците също може да бъде постигнато съгласие.

Според анализатори свободните демократи могат също да се превърнат в проблем за партньорите си за политиките за еврозоната. Свободните демократи следват по-твърда линия по въпроса за опрощаването на дълговете на страни от еврозоната за разлика от консерваторите и Зелените.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Германиякоалиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Гол Ям Праз преди 6 години
Да се чете "коалиция ДжамИйка", не Джамайка.
5
0
 
3
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Юсаин Болт - Канцлер на Герм. Това е коалиция Ямайка !
4
1
 
11
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Баба Ангела забърка такава каша с пристрастеността си към властта и с манията си да командва, че Германия стана неуправляема. Даже и инвеститорите се въздържат да инвестират в Германия, поради политическата нестабилност там. Всяка партия, която е коалирала с нейната CDU, трайно е загубила. Така стана и с SPD, и с FDP, и с CSU и с т.н. "Зелени". Баба Ангела трябва да си ходи. Т.н. "коалиция Ямайка" е възможна само без нея. Баба Ангела не можа да вдене, че немците гласуваха срещу нея лично. Загубите на нейните коалиционери и залитането към неонацистката партия АзГ са нейна заслуга.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а именно черният за консерваторите на Ангела Меркел"А случайност ли е, че Меркел използва цветът на ИД?
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до едно прав си. Германия няма нищо общо с държавната устройство на България.В институциите имат доверие германците, както и бежанците., Банково дело , Застрахователно, Социалната им система работи. Те като държава разчитат на продуктите и услугите. И много други неща им работят не като тук.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gledaite bg kakvo e v brd sa super nama bednos ima super bolnizi dr. Sestri Visoki pensii saplati horata jivejat dostoino ne unisitelni 28 g laji dalaveri korupzii ubiistva isnasilvanie tel ismami brd e super savtova doktori med sest. Bagat v brd merkel ne e borisov i savetnizite mu i ministerkite mu bkp