Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?

Журналистът Тайфур Хюсеин пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 25 сеп 2017 14:31 | 25 сеп 2017 14:15, Екип на Bloomberg
150
Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?
Снимка: Pixabay

Кюрдите са най-голямата етническа група, която няма своя собствена държава. В бъдеще несъмнено ще има такава държава. Въпросът е кога и в какви граници, и именно за това се води спорът - за границите, а не дали ще има такава държава или не. Това каза журналистът Тайфур Хюсеин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът е свързан най-вече с териториалния въпрос, защото трите държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия, се опасяват, че ако референдумът, който се провежда днес, е успешен, това ще доведе до реакция и в Турция, и в Иран, и в Сирия, обясни гостът. "Не трябва да се забравя, че след Втората световна война, когато наистина международното положение беше доста критично, имаше една държава, създадена в териториите на днешния Иран - това е република Махабад през 1946 година. И лидерът Масуд Барзани е роден именно там".

"Кюрдският лидер Масуд Барзани посочва, че през последните 25 години, като страна в спора, са доказали че са надежден партньор. Турция е страната, която изнася петрола от тази част на Ирак, и търгува с него. Благодарение на Ердоган Иракски Кюрдистан е в толкова добро положение в сравнение с останалата част на Ирак. Регионът има облик на държавно формирование. Това не може да се каже за останалите части. С оглед на изминалите 25 години лидерът Масуд Барзани е гарант за добрите отношения с Турция. Но дали след резултатите от днешния референдум това ще се запази, това е друг въпрос".

Със сигурност ще бъде успешен референдумът и социологическите проучвания го показват, но не трябва да се забравя, че това в прекия смисъл няма да има отношение към конституцията на Ирак, каза още събеседникът.

 Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен74 -Ние сме авангарда и ариергарда на Османската Империя Ясен ли съм?
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барзани е човек на Ердоган, привидно Турция ще е против новата държава. Сега ще се задейства план за унищожението на това формирование, като спасителят, ще е от север, който ще даде някаква автономия на региона под турска власт.
62
3
 
2
 
! Отговори
fhvthcu преди 6 години
Трябва да проумеем, че държавата е една територия. Важен е отделният човек: в какви условия живее, какво здравеопазване, образование, инфраструктура ползва, каква храна яде, какъв въздух диша, каква вода пие. Границите падат. Войните за територия са безсмислени. Едно време не е имало държави, а племена и хората пак са живеели. Може би е минало времето на държавата като устройство на територията?
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, Турция се разпада ... Доживяхме, ЕЙйййй !
60
4
 
9
 
! Отговори
fhvthcu преди 6 години
Това с Кюрдистан ми прилича на театър: първо обявяват независимост, а после след няколко години се присъединяват към Турция. Обявява се турско-кюрдска федерация. И вълкът сит, и агнето цяло. Иначе считам, че кюрдите като всеки друг народ имат право на самоопределение и държава, както и палестинците. Смятам, че американската игра е доста двулична: управлявани от евреи, в силна взаимна зависимост със Саудитска Арабия, пръв съюзник на турците, насъскващ същевременно кюрдите
59
5
 
13
 
! Отговори
fhvthcu преди 6 години
Що за нахалство да сте в чужда държава, а да искате да се съобразяват с вашите традиции? Аз като съм в Германия се стремя да се държа като местните хора у да не натрапвам присъствието си. Като съм в Турция се съобразявам с местните обичаи и закони. Защо турците решавате, че където и да отидете другите трябва да се съобразяват с вас и си правите една малка Турция? С какво си мислите, че сте повече от другите хора?
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Кюрдистан стане факт,Крим остава руски и санкциите падат.де го бутат, де се пука.Германия е за...
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я има, я - не.
56
5
 
9
 
! Отговори
До невиждащия преди 6 години
Ти от кое племе си?Вярно е,че и от българите има ***,но са много малко и доказателството е,че все още *** и баба ти взимат детски за тебе и братята ти.Защото ние,българите работим,плащаме данъци,от които вие,ромите живеете.Естествено и от вашето племе има кадърни хора и аз познавам един-двама.Но са толкова малко,че изобщо не си струва да ги споменаваме.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция и Ирак се готвят да влязат в северен ирак, ще има патаклама. Вече е решено Киркук го взема Турция а Мосул Ирак
54
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така.И аз съм съгласен да има ромска държава,както е писал някакъв прабългарин по-рано.Да се отчужди някаква територия.Да се заселят там всичкото ром.И да почнат да си градят държава.Обаче-да им се вземат българските паспорти-вече няма да са българи.Да се спрат всякакви социални помощи.Да се охранява много строго границата с тази нова държава.И да видим колко ще просъществува това творение.Като няма какво да крадат и от къде да взимат помощи да ги видим как ще живеят.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименза първи път чувам мюсюлманин да ходи с обувките из къщи, това някаква нова руска секта с митрасвамигуру ще да е
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като планината ви е малка след 10години, ще има експедиция до Марс отидете там.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм с обувки. Вие си ходете и боси ако искате
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААпростирай се според чергата си, да не те болят после петите!
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха. Ако за вас е тясна какво да кажат Индия и Китай.
48
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година един Афганистанец пребиваващ в Харманли беше писал в фейсбук да не идват в България, защото нито християните са християни нито мюсюлманите са мюсюлмани и, че много бият и българите и *** и мюсюлманите. Така, че не сте никакви турци а чисти Българи.
47
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааа не искате и да чуете за Турция. Стигнах до извода, че сте си чисти Българи само се правите на мюсюлмани.
46
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като в Турция ви е по добре, защо по време на комунизма много от вас не заминаха а си останаха в България. Нищо не ви пречи и още сега да отпътувате за любимата ви държава.
45
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как така наречените български турци да имат държава в държавата. Единственото изключение е религиозеното разнообразие. За това си има две държави България и Турция ако си Българин живееш в България ако си турчин живееш в Турция. Ако пък работиш в другата страна, ще се съобразява с законите на страната в която пребивава и работи.