Огромен антарктически айсберг навлезе в открити води

Очаква се да бъде отнесен в Южния атлантически океан
26 сеп 2017 22:38, Петя Славова
6
Огромен антарктически айсберг навлезе в открити води
Снимка: Reuters

Огромен антарктически айсберг навлезе в открити води, след като няколко седмици стоеше до шелфа, от който се отчупи, съобщи в. "Индипендънт".

Южният край на айсберга А68 вече се отдалечи от шелфа Ларсен С. Теченията в морето Уедъл ще избутат върха на айсберга, който тежи трилион тона, на север. Очаква се той да дрифтира покрай шелфа, докато достигне антарктическото западноветрово течение, което се движи на изток. То ще отнесе айсберга в Южния атлантически океан, пише БТА.

Леденият блок е на второ място по големина, откакто се правят наблюдения. Той е четири пъти колкото Лондон, но наполовина на размера на рекордьора, който се отдели от ледения шелф Рос през 2000 г.

Специалистите се опасяват, че айсбергът може да се разпадне на прекалено малки парчета и ще стане невъзможно следенето им със спътник. Те могат да станат опасни за корабите в района.

Глобалното затопляне надали има някаква роля в откъсването на айсберга, макар и промените в климата да допринасят за колапса на околните шелфове, заявиха учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Друг прост преди 6 години
Аз пък не виждам какво да превежда още? Шелф-място покрай брега, дрифтира-значи да се движи от природните сили, другото са имена....те са еднакви на всички езици
3
1
 
4
 
! Отговори
Прост преди 6 години
Госпожо Славова, моля прилагайте речник към непълно преведените си материали. Ние простите не разбираме някои чужди думи и предпочитаме да са на български.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма начин Путин да не е замесен.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би, ама надали. Тия учени сигурно се спонсорирани от Тръмповица.