Русия предлага оръжия на Саудитска Арабия за $3 млрд.

Москва от 10 г. се опитва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд
5 окт 2017 12:30, Елка Василева
48
Русия предлага оръжия на Саудитска Арабия за $3 млрд.
Крал Салман и Дмитрий Рогозин. Снимка: Reuters

Визитата на краля на Саудитска Арабия в Русия е водеща тема за руските вестници. Руският в. "Комерсант" описва "крайно големите очаквания" на Москва от първото официално посещение в страната на крал Салман, свързани по-специално с военнотехническото сътрудничество.

По данни на вестника от днешните преговори на госта с президента Владимир Путин зависи сключването на оръжейни договори за над 3 милиарда долара. Утре близкоизточният монарх ще разговаря и с руския премиер Дмитрий Медведев. Дипломатически източник на изданието разказва за няколкогодишната подготовка на визитата и за "твърде внимателния подбор на дневния ред с оглед и на геополитическия фактор".

Руските преговарящи според всекидневника имат нагласа за размяна на мнения по ситуацията в Йемен, Египет и Сирия. Най-вероятно ще бъде поставен и въпросът за основния геополитически противник на Саудитска Арабия - Иран. "За Рияд руско-иранските отношения са трън в петата вече от години", тъй че Москва е подготвила контрааргументи, казва анализатор пред "Комерсант".

Москва и Техеран активно си сътрудничат по проблема за Сирия като гаранти на примирието, влязло в сила през декември, и координират междусирийския диалог на преговорите в Астана. Саудитска Арабия се мъчи да изключи Иран от политическото уреждане на сирийския въпрос, припомня вестникът.

По негови данни Русия ще предложи на саудитците пакет от договори за близо 3 милиарда долара, включващ по-специално доставката на няколко дивизиона зенитни ракетни системи С-400 "Триумф". Източници твърдят, че при положителен резултат от днешната среща между крал Салман и президента Путин сделката може да бъде сключена в края на месеца.

Москва от 10 години се опитва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд. Обсъдени бяха проектодоговори за близо 20 милиарда долара, но до подписване не се стигна. Шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов изтъкваше като причина за това геополитическия фактор. "Ако наричаме нещата с имената им, саудитците просто си играеха с нас и казваха: Недейте да доставяте системи С-300 на Иран и ще вземаме от вас оръжия - танкове и друга техника", казва Чемезов.

Според източници саудитците искат договорите да им осигурят и съответните технологии, което затруднява преговорите. Засега ресорната компания "Рособоронекспорт" не е коментирала това твърдение.

Според "Комерсант" двамата държавни лидери ще обсъдят също изпълнението на сделката между страните от ОПЕК, целяща да свие предлагането на петрол и да стабилизира цената му, както и евентуалното удължаване на срока й, който изтича догодина.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
9
 
! Отговори
баба НИНА преди 6 години
РУСИЯ НА ПРЕДЛАГА ОРЪЖИЯ ГОСПОДИН АВТОР,АРАБИТЕ ПРЕДЛАГАТ ДОЛАРИ,КАТО ПОДКУП НА РУСИЯ, ДА НЕ ИМ ХВРЪКНАТ ЧАРШАФИТЕ,ЩОТО РАКЕТИТЕ НА РУСИЯ ПАДАТ МНОГО БЛИЗО, АРАБИТЕ БЯХА НАЙ ГОЛЯМ ВРАГ НА АСАД,АНАДЪК.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sancta simplitas (41), да си чувал за руската снайперска винтовка "Сумрак", поразяваща целта на 4 210 метра, което днес се явява световен рекорд.
41
0
 
5
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
РУСИЯ ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО,НИЕ СМЕ ВОДА НЕНАПИТА,ГЛАСУВАХА ЧЕ СМЕЗАПЛАХА ОТ РУСИЯ, А ПЪК ИСКАМЕ С НАС ЗА СКЛЮЧВА СДЕЛКИ,НИЕ ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ САМО ДРЕНКИ,ЗА ДА НЕ МОЖЕМ ТАКА ДА ДРЕСКАМЕ СРЕЩУ БАТУШКИТЕ.АРАБИЯ ЩЕ ПРАВЯТ АВТОМАТ КАЛАШНИКОВ,А НИЕ ЩЕ СМЕ ПОД ЗАПЛАХАТА НА РУСИЯ,В МОМЕНТА ОТ ПОДВОДНИЦИТЕ СРЕД.МОРЕ ЛЕТЯТ РАКЕТИ ПО ИДИЛ,ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СИ ЗАБИВАМЕ НОЖ В ГЪРБА ОТ ГЪРБАВИТЕ.
40
4
 
1
 
! Отговори
ама как преди 6 години
Нали според Русия,СА спонсорира ИДИЛ коята мачка из Сирия.Значи Русия ще продава оръжия на ИДИЛ,които ще мажат из съюзника на Русия Сирия.Ех,тези братушки.Така ли ще се борим за християнството като въоръжаваме ислямски Иран,Турция,Сирия и СА.
39
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aмериканските и руските оръжия са ***, руските поне са евтини.Хубавите оръжия са на германците (хек и кох, зиг) и белгийците (фн), ама са пет пъти по скъпи.
38
8
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 6 години
Малко са закъснели мypзилките, щатите отдавна ги набълбукаха със самолети и др. оръжия.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким показва среден пръст на американците и ги направи за смях пред целия свят.А Тръмп получава киселини в стомаха и е безсилен ( на латински импотентен ) да направи каквото и да е.
36
6
 
9
 
! Отговори
МНОГО ЗАГРИЖЕНИ преди 6 години
НИЩО И НЯМА НА Русия, не я мислете.Военните бази нищо не значат, тя е непотопяем самолетоносач..Всяко точка на нейната територия е удобна за качествена отбрана и ответен удар.
35
6
 
2
 
! Отговори
А.Шикългрубер преди 6 години
До Анонимен33при под пестин официално признари държави на света, излиза че наглите имперски капиталисти загниващо са построили поне по една база във всяка възможна страна. другаре! давайте да помагаме, братушките не са заобиколени а ОБКРЪЖЕНИ!!1111едноедно. даже имат и база на своя територия
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32 ::Когато си неук и глупав ,не е хубаво да се хвалиш с това.
33
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
нека да позная, сделката ще се осъществи 2020 година?пратете им и половината обор на леевски на тестове...
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32 :Ти мало*умен ли си ? САЩ и НАТО в действителност са обрадили с над 800 военни бази разположение по света и около Русия.В източна Европа дори има военен щит по границите с Русия.Тук не става въпрос за ТЕРИТОРИЯ ,а за военно обграждане ,олиго*френ.Толкова да си т*п ,бива ли ?
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен американски *** 25"Русия е изолирана и обградена от света"-----Абе човеко, ти отварял ли си някога карта, всъщност виждал ли си глобус с изображението на държавите. Абе намалете наркотиците и се учете. Отвори си гугъл мапс, цъкни на спътниковия изглед, отдалечи и хубавичко изучи държавите и тяхното разположение. После пак пиши кой и от какво е заобиколен, пфууу, че негранотност.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29 :Глупости.Тая планета Нибиру е абсолютна измишлъотина ,която няма общо с реалността.А това за Антарктика ,просто няма да го коментирам,що за глупост е.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карикатура
28
7
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Ето нещо, което няма да ти кажат. Планетата Нибуру се приближава с пълна скорост за последно е забелязана във съзвездието Орион, камиларите и целия свят се подготвят за близки срещи от трите вид На Антарктика се строят военни бази и има засилено военно пирсъствие защото панета се вижда само от Антарктика.
27
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със САЩ направиха сделка 350млрд долара ,а с руските пияници за 3млрд долара.Това само по себе си говори колко са изостанали руснаците.
26
2
 
5
 
! Отговори
анониммен преди 6 години
какво ще прави са с толкова орьжие за воина ли се готви светьт аз искам мира не воина и каква работа има русия с тези камилари които убиват жените с камьнитакива отношения са недопустими
25
5
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Не е на добре, кралят на терористите,и васал на щатите с такова посещение в Русия...всичко е извън логиката.Още повече че Русия гръмогласно обяви на всеослушание само преди месец,че са спонсори на тероризма заедно с катар...А какво се случва сега с Катар? Помислете.Тук става нещо,което не ни се казва.Имам усещането че се подготвя нещо много сериозно,за което никоя медия не си прави труда да анализира.За съжаление няма да бъде за добро.Дано греша,времето ще покаже.
24
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МартинДо каква цел стигат руските пияници бе *** ? Русия е изолирана и обградена от света и само като се опита да надигне глава ,яде санкции от всякакви държави и най-много от САЩ.Колкото до тея оръжия ,Саудитска Арабия ,да се моли да не се разпаднат още по пътя,че руснака каквото е пипнал, нищо не вирее.