Арабската коалиция в Йемен - обвинена за убийство на деца

Водена е от Саудитска арабия, но е в черен списък на ООН
6 окт 2017 21:53, Петя Славова
15
Арабската коалиция в Йемен - обвинена за убийство на деца
Снимка: Reuters

Воюващата в Йемен арабска коалиция под предводителството на Саудитска Арабия е включена в черен списък на ООН на държави и организации, които през 2016 г. са убивали или осакатявали деца, предаде Франс прес.

Коалицията е включена в анекс към годишния доклад на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти. В документа обаче се отбелязва, че тя е сред държавите или организациите, които са взели мерки за ограничаване на последствията от военните им действия върху деца.

"В Йемен действията на коалицията през 2016 г. са взели 683 детски жертви при 38 проверени случая на нападения над училища или болници", се казва в доклада.

В анекса за Йемен като виновници са посочени и шиитските бунтовници хуси, с които воюва арабската коалиция, а също йеменските правителствени сили и джихадистката организация Ал Каида като извършители на убийства или осакатявания на деца, без обаче да са взели мерки да ги защитят.

Без да споменава поименно Саудитска Арабия генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че миналата година във военни конфликти са били убити или осакатени над 8000 деца.

В Афганистан са били убити или осакатени 3512 деца - близо една четвърт повече в сравнение с 2015 г. В Йемен този брой е 1340, а в Сирия - 1299, предаде ДПА.

Отделно стотици деца са били вербувани като войници, подложени на сексуално насилие или са ставали жертви на нападения над училища.

В доклада се посочват като отговорни организации в Афганистан, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Ирак, Мали, Мианма, Сомалия, Судан, Южен Судан, Сирия и Йемен. Миналата година бившият шеф на ООН Бан Ки-мун извади Саудитска Арабия от този черен списък след натиск от саудитското правителство, отбелязва БТА.

Гутериш е постъпил правилно, като е включил арабската коалиция в списъка в тазгодишния доклад, заяви правозащитната организация Хюман райтс уоч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
до 12 от славянин преди 6 години
Краля на Саудитска Арабия е най-големият приятел на патока Доналд, а на Путин е прислужник!
12
0
 
3
 
! Отговори
Брат Вурст преди 6 години
До 12. яростна: Той краля и на *** и на Патока Доналд е приятел. Нали си купува оръжие и от двамата.
11
2
 
6
 
! Отговори
Яростна преди 6 години
Ау, *** недейте така! Ще обидите краля на Саудия! А той е най-големия приятел на Путин! Язък, уф, че сте загубени! Вместо да напишете нещо за рождения ден на Путин, вие обиждате приятелите му!
10
0
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
Хм.... за магнитния полюс не знам , но политическия се измества...
9
5
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Саудитската коалиция-като американската,гърмят безогледно,както им падне.Училища,болници,сватби и погребения им са приоритетни цели-може би щото лесно се улучват???Колкото до посещението на саудитеца при Путин-нормално,накрая всички ще се изредят на килимчето,поне тия,на които им се живее.Той не е отказал на никой,добър човек.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трака е най - неумния бот - софтуер, когото съм срещал в нета. Но го докарва откъм словоред, не може да му се отрече. Трябва да се поработи още малко върху смисъла и съдържанието, обаче.
7
4
 
4
 
! Отговори
до Трак преди 6 години
Всички приемат Краля на саудитците, но не всички се пишат защитници на човешките, женските, детските, ЛГТБ, ромите и т.н. права. Не всеки има претенциите, че може да налага волята си навсякъде. Откритата джамия не е лошо нещо. Исляма не е лошо нещо. Радикалният ислям е лош, както и радикалното християнство. А радикален мюсюлманин се получава когато бомба падне върху къщата му и му избие семейството. Или ако по американски технологии за когнитивно рекалибриране + финансова подкрепа стане талибан.
6
3
 
14
 
! Отговори
Trakiec преди 6 години
А Аиериканската коалиция колко деца е избила? Май поне 100 пьти повече.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, саудитите избиват деца атакувайки училища и болници и не са в черния списък на ЕС... Мисля, научих достатъчно за морала на европейците. Не че не го знаех и преди де. Сега поне всички трабва да са го разбрали.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какъв е броят на малките момичета, умрели от кръвоизливи или от инфекции при така нареченото женско обрязване?Говори се за десетки хиляди годишно, но това са приблизителни цифри.
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При резовете е както при ци.га. ите-',друго дете ще напраим, магаре не можем. А Рашъ да си гледа градовете, пълни с *** от Средна Азия- там е страшно!
2
0
 
28
 
! Отговори
Траят си за друго преди 6 години
Защо не направят обобщение относно броя на малолетните и непълнолетни момичета, които са станали жертва на така наречените "убийства на честта" в ислямските страни?Позволила си да разговаря с момче-съученик, след като вече има цикъл; отишла на разходка без да получи разрешение от роднините си от мъжки пол; отказала да се омъжи за някой дядо, който са й избрали роднините; изнасилили я, без тя да има вина;омъжили я за някого, но той решил, че иска да се отърве от нея - все поводи да бъде убита.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше кралят на Саудитска арабия да дойде в Москва, за да се сети международната общност за зверствта на режима в Рияд. А къде бяха досега?