Признание: Русия е сериозен играч в мюсюлманския свят

Визитата на саудитския крал в Москва - сигнал за сунитския свят
6 окт 2017 21:41, Елка Василева
84
Признание: Русия е сериозен играч в мюсюлманския свят
Крал Салман и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин прие поканата на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд да направи официално посещение в страната му. След преговори в Москва двамата лидери подписаха над 10 документа, включително споразумения за сътрудничество в комуникациите, космоса и търговията. Експерти обаче изтъкват като важен резултат от визитата на саудитския монарх възможността сунитският свят да смекчи отношението си към външната политика на Русия, пише Игор Суботин, "Независимая газета".

Путин нарече посещението знаково събитие и изрази надежда, че то "ще послужи като добър тласък в развитието на нашите междудържавни отношения". След "конкретен и доверителен" разговор между лидерите бяха сключени споразумения в сферата на военнопромишления комплекс. "Рособоронекспорт" и саудитската ресорна компания договориха по-специално в кралството да се организира лицензно производство на автомати "Калашников" АК103 и патрони с различно предназначение.

Руският лидер и саудитският монарх демонстрираха съгласие по проблемите с тероризма в Близкия изток. Крал Салман например съобщи, че Рияд предлага да бъде създаден международен център за борба с терористичните движения под егидата на ООН и е отпуснал за целта 110 милиона долара. А по повод кризите от рода на сирийската Рияд заяви, че трябва да се търси политическо решение с гаранции да бъдат запазени "сигурността, стабилността и единството" на Сирия.

Още по темата

Видим напредък бе осъществен и в сферата на инвестициите. Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за създаване на енергиен инвестиционен фонд от 1 милиард долара с участието на саудитския държавен инвестиционен фонд, националната петролна компания "Сауди Арамко" и Руския фонд за преки инвестиции. Сключена бе и спогодба, според която саудитският държавен фонд пряко ще инвестира заедно с руския близо 100 милиона долара в "Обединен транспортен концесионен холдинг". По-рано бе съобщено, че саудитците смятат да вложат средства в над 20 руски проекта.

Рияд планира да развива и занапред позитивно сътрудничество с Москва на световните петролни пазари с оглед да бъдат стабилизирани, което по думите на саудитския монарх спомага за растежа на световната икономика. Важен белег на отношенията между Русия и Саудитска Арабия са "съвпадащите възгледи върху голям брой регионални и международни проблеми", каза той. Все така координираме помежду си всичко, което съдейства за укрепване на сигурността и за процъфтяване на двете държави, всичко, работещо за мир и сигурност между народите, заключи крал Салман.

Малко преди преговорите между руския президент и саудитския монарх пресслужбата на Кремъл заяви, че Москва вижда голям потенциал в задълбочаването на сътрудничеството с Рияд. "Руско-саудитските контакти са важни, потенциалът им е доста широк", заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския лидер, и добави, че двете страни имат политическа воля "за задълбочаване на сътрудничеството и взаимодействието по най-широк спектър от въпроси".

"Имаме вече сериозен напредък", съобщи говорителят на Кремъл. Но засега остава неясно как ще се приеме разширяването на руско-саудитските контакти от основните партньори на Москва в Близкия изток - Турция и Иран.

Не е изключено визитата на крал Салман в Москва да промени начина, по който сунитският свят гледа на руската външна политика в Близкия изток. Както знаем, военната кампания на Русия в Сирия, насочена де юре към борба с джихадистите, де факто обаче укрепи позициите на официален Дамаск и подразни сунитската част от арабския свят.

"В очите на голяма част от населението на арабския свят Русия изглеждаше държава, склонна да контактува с шиитското малцинство, тъй като е в добри отношения с Иран и критикува онези, които подкрепят сирийската опозиция и протестират срещу Асад - заяви пред "Независимая газета" Виталий Наумкин, академик от Руската академия на науките и научен ръководител на нейния Институт по ориенталистика. - Фактът, че ръководителят на страната, възприемана като символ на сунитския свят, пристига в Москва, означава признание, че Русия е сериозен играч в мюсюлманския свят." Експертът напомни, че кралят не прави често подобни посещения.

Водещият руски арабист подкрепи предположението, че сега сунитският свят може да смекчи отношението си към външнополитическия курс на Кремъл. "Това донякъде ще промени схващането за руската външна политика - заяви Наумкин по повод визитата на монарха. - Посещението ще се приеме и като знак, че Русия също е готова да адаптира близкоизточната си политика към нуждите на новите си партньори. Според мен това също добре се разбира в Близкия изток."

Аналитикът споделя мненията, че посещението на крал Салман е историческо. "Това е повратно събитие в отношенията на Русия със страните от Персийския залив и сунитския свят", заключи Наумкин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
6
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Та на атлантичетата нито едно от пророчествата им за Русия не се сбъдва, верните съюзници на възлюбените им задокеански *** един по един им обръщат гръб и се обръщат към Русия, и съвсем естествено е в този случай атлантичетата да хриптят задавено от яд, злоба и безсилие, което много ме радва!
73
1
 
5
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Според атлантичетата 6 месеца след началото на санкциите Русия трябваше да е обявила фалит и руският народ да е линчувал Путин! Пророчеството на атлантичетата не се сбъдна и те измислиха друго пророчество - задокеанските *** с шистовата си революция ще смъкнат цените на петрола до 10$ за барел и Русия няма как да не фалира! И това пророчество на атлантичетата не се сбъдна и измислиха трето - тази година златно-валутните и резерви ще свършат и тя 100 % ще фалира! Само че резервите и растат
72
0
 
3
 
! Отговори
до 77 от слравянин преди 6 години
Още по-тежка болест е атлантическата дегенератофилия!
71
4
 
2
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Тя путинизацията до това води а сега аре стига сте ревали
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилията е тежка болест ,която кара облъчените да живеят в собствена реалност.
69
2
 
0
 
! Отговори
Елка Василева преди 6 години
всичко което съм написала е вярно , лично мих кралския *** и пасле на Путин докладвах, ако щете
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес много хора почиват и не влизат в форума, но приятелите на шорос са на линията на фронта
67
3
 
3
 
! Отговори
до 72 от славянин преди 6 години
Шамар е заради прецедента - саудитите за пръв път ще купят оръжие от геополитическият противник на задокеанските ***, както и Турция го направи!
66
3
 
2
 
! Отговори
славянин преди 6 години
В началото на санкциите, атлантичетата ''пророкуваха'' цени на петрола от 10 $ за барел, вследствие на шистовата ''революция'', ама забравиха да отчетат факт, че Русия и Саудитска Арабия са тези, които определят световните цени на петрола, а не задокеанските ***! А фактът че две от най-верните съюзнички на дегенератите - Турция и Саудитска Арабия им обръщат гръб, показва, че вече никой няма вяра на фалиралите ***, от което квиченето на местните атлантичета се усилва до небесата!
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 66 :И как по точно ,това е шамар за САЩ ,при положение ,че Саудитска Арабия сключиха договор за 120 пъти по голяма сума със САЩ бе ,путинофилче неуко ?
64
3
 
1
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Задокеанските *** толкова са я закъсали, че чак демонтираха брояча на външният им дълг на Уолстрийт, когато дългът им мина 20-те трилиона, за да не им гледа цял свят космическият борч!
63
3
 
1
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Съвсем скоро Русия и Саудитска Арабия ще сложат края на ''пакс американа'', след като спрат да продават петрола си за зелена тоалетна хартия! Никой вече не вярва на задокеанските *** и зелените им хартийки, след като и най-верните им съюзници един по един им бият шута! А местните атлантичета хриптят от яд, злоба и безсилие!
62
5
 
1
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Съвсем доскоро местните атлантичета се радваха, че любимите им задокеански *** имат такъв влиятелен съюзник в Близкия изток, сега изведнъж пропяха друга пeсен, понеже влиятелният съюзник бие шута на краварите, а скоро може и да реши да си продава и петрола не за зелени хартии! Тогава какво следва с ''великия'' долар, атлантичета!?
61
5
 
1
 
! Отговори
до 67 от славянин преди 6 години
ЕС отдавна е мюсюлманска ***, а след тюркието, и саудитите бият шута на задокеанските ***! Даже имаше и такова пророчество, че два от най-верните съюзници на дегенератите ще им обърнат гръб!
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро самата руска *** ще стане мюсюлманска а Путин ще се обреже, напук на САЩ, ЕС и НАТО.
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още едно шамарче за САЩ
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е вече пенсионер !
57
5
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Мястото на путинова раССия е в Азия и тя там ще си остане, особено след като Европа и цивилизования свят и наложиха санкции за сепаратистките и действия в Украйна. Сега потенциалните съюзници на Аятолах путин, са Саламовци, Ердогановци и Асадовци ... Но дори те рано или късно пак ще заиграят по свирката на Америка и Европа, защото щатските долари и еврата са двигателите на съвременния свят и благодарение на техния приток, в бензиновите губернии, въобще може да се говори за някаква икономика ...
56
3
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Мястото на путинова раССия е в Азия и тя там ще си остане, особено след като Европа и цивилизования свят и наложиха санкции за сепаратистките и действия в Украйна. Сега потенциалните съюзници на Аятолах путин, са Саламовци, Ердогановци и Асадовци ... Но дори те рано или късно пак ще заиграят по свирката на Америка и Европа, защото щатските долари и еврата са двигателите на съвременния свят и благодарение на техния приток, в бензиновите губернии, въобще може да се говори за някаква икономика ...
55
1
 
12
 
! Отговори
Е , КАК НЕ.... преди 6 години
НАЛИ КАДИРОВ , МУ Е СЪВЕТНИК НА ПУТИН......А, НЕГОВИТЕ ГЛАВОРЕЗИ ОТ ЧЕЧНЯ , СА ОСНОВЕН КОНТИНГЕНТ В ИДИЛ,бе...!??!!!ЩО ДА НЕ СА ИГРАЧИ ......ТАКА СЕ ИГРАЕ С ЖИВОТА НА АРАБСКИЯ СВЯТ.С ЛЕКОТА И ХЪС...ЗА НОВИ "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА"......!!