Руските служби изземат управлението на политиката

"Новая газета": Предизборна чистка на политически играчи извън контрола на ФСС
6 окт 2017 11:15, Елка Василева
35
Руските служби изземат управлението на политиката
Снимка: архив, Reuters

Предизборна чистка на "политически играчи извън контрола на Федералната служба за сигурност (ФСС)" - така руският опозиционен вестник "Новая газета" нарича вчерашните обиски в офисите на политическото движение "Отворена Русия" и в жилищата на негови служители.

С това ФСС де факто се отчита за извършеното досега преди изборите за държавен глава през март и същевременно демонстрира сила - и пред евентуални "клиенти", които също може да обискира, и пред свои конкуренти, каквито според вестника може да има и в руската президентска администрация.

Руските тайни служби "изземат управлението на политическите процеси в страната", алармира "Новая газета".

Натискът върху политически активисти цели да покаже на Кремъл, че тайните служби решават проблемите по-ефикасно и точно те трябва да имат последната дума по политическите въпроси, обяснява изданието.

В същия стил на силова чистка бе издържан тези дни и административният арест на опозиционера Алексей Навални и на шефа на щаба му в навечерието на подготвян протест в Санкт Петербург, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Съдебна присъда срещу Навални за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му затваря пътя към изборите напролет. Навални обаче обяви свои предизборни митинги по-специално в Москва и Санкт Петербург - родния град на Владимир Путин, в събота, когато президентът има рожден ден.

"Новая газета" свързва с ФСС и започналата ротация на елитите в руската провинция, където се назначават нови губернатори, след като трима глави на региони бяха арестувани. А след като бе пратен под домашен арест режисьорът Кирил Серебреников, обвинен във финансова измама, властите заявили "с голям отзвук", че ФСС контролира директно и културната политика в Русия.

В московската централа на ФСС формално все още няма специален политически отдел, но влиянието на "цивилни агенти" върху политическите решения се усеща все повече и продължава да расте, констатира "Новая газета".

Тайните служби в Русия може да получат пряк контрол върху предизборната кампания, превръщайки президентската администрация в проводник на своите решения. Тези служби набират сила "на фона на кланови конфликти, в които се инвестират основните сили на другите участници в руския политически пазар", добавя опозиционният вестник.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
***** преди 6 години
До Анонимен 25Могат да те окрадат само ако позволиш,разбра ли,фикус еврoгeйзeрски!Руснаците,за разлика от нас,не позволиха!А че ние сме им позволили,това е друга бира!И в крайна сметка на кого ще се дyпиш,дали на Америка или Русия, няма значение,все ти си булката!Бaси безхаберника!
30
2
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Западът постоянно води пропагандна война срещу Русия, включително и тук в България. Четейки българските медии, човек остава с впечатленето, че в Русия властва някаква диктатура. Истината обаче е, че руският народ обича Путин и мрази Навални и подобните нему продажници. Запада се надява на руски Майдан, но такъв никога няма да има, защото руснаците не харесват Америка и Европа.Гледайте клипове в ютуб и ше видите, как по концерти народа ликува и изпада в екстаз на песни с антиевропейско съдържание
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НПО Отворена Русия аха ... ясно
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега тази зелкa василев да обяснии влиянието на америгуанските тайнислужби върху властта в сащ.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия има две що-годе по-сериозни опозиционни партии, това са комунистическата на Зюганов и ЛДПР на Жириновски. Нито една от тях обаче Запада не харесва, понеже не са продажници. Затова ни пробутват като "опозиция" партийки с под 5% резултати на изборите и вестници четени единствено от такива като нашата пропагандаторка тук.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукойл и Петрол им ги подари Иван Костов
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кви са що саза разлика от нас Русия не беше разбита и ограбена!че нали русия ни окраде и продължава да ни краде бе каскет - справка Лукойл, Белене
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Еее, 20Въобще не е интересно, а напротив - тъпо е! Все едни и същи глупости! Поне да бяха сменили плочата, че тая вече се изтърка.....Все Русия им е виновна (като Руска империя, като СССР, като Русия)....през 100 години западните кутрета се събират в глутница, тръгват на изток, ядът пердах чак до столиците им (ту Париж, ту Берлин!) и после си сядат си на г.ъз.а за следващите 100!!!! така че НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това изобщо не е новина, а руска реалност отпреди 100 години.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе нещо ми напомня на последните думи действия и закони на ГЕРБ
21
11
 
5
 
! Отговори
кви са що са преди 6 години
не знам,но знам че за разлика от нас Русия не беше разбита и ограбена!
20
7
 
10
 
! Отговори
Еее, преди 6 години
Тук,винаги чакат да се докопат до някакъв компроматен материал срещу Русия или БСП и Р.Радев и бързат да го предложат на вниманието ни.После чакат да се боричкаме из сайта. Интересно е.
19
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Газетата" не казва нищо ново. Цял свят знае, че Путин дойде на власт след безкръвен преврат, с което в Русия се установи диктатура на КГБ`ето !
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новая Газета е на нивото на Дойче веле- тя мрази Русия и лъже безобразно с цел да й навреди. Не трябва да й се вярва.
17
6
 
8
 
! Отговори
да са живи и здрави преди 6 години
КГБ направиха перестройката,не горбачов!И добре направиха,че оня шапшал хрушчов щеше да запали света!Голям зор видяха,но се справиха!
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те не са ги пускали ..че да ги вземат :))) Това е комунистическа държава с режим ...там политика няма. ИмА само военни и полиция.
15
4
 
11
 
! Отговори
Сорос-чо преди 6 години
Това "НЕЩО" Отворена Русия е нещо като Отворено общество ли.....?
14
15
 
9
 
! Отговори
В терорашка преди 6 години
Е на власт бандата наПичинАко някой не слуша му пращат убийците на Мюслито КадировПравославна идилия
13
8
 
7
 
! Отговори
Боли ме куро преди 6 години
За Къркащите Битова Химия - БМК за КБХ
12
6
 
14
 
! Отговори
факт преди 6 години
Явно Путин е разчистил някой предатели и сега вижте какъв вой и лъжи се изсипва....