Крайнодесните в Австрия искат да са част от Вишеградската група

Хвалят Унгария за построяването на ограда по границата
10 окт 2017 08:15,
15
Крайнодесните в Австрия искат да са част от Вишеградската група
Снимка: архив Reuters

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), която се очаква да играе важна роля след изборите на 15 октомври, иска Австрия да се присъедини към Вишеградската група на централно и източноевропейски страни, които са против имиграцията, предаде Ройтерс.

Евроскептични лидери в Полша, Унгария, Чехия и Словакия отхвърлиха мигрантските квоти, одобрени от мнозинството в Европейския съюз, начело със западните държави. Четирите страни не приемат и предложените от ЕС реформи, които ще доведат до делегиране на повече власт от националните правителства на институциите в Брюксел.

АПС, която вероятно ще влезе в бъдещата управляваща коалиция, също иска ЕС да е по-децентрализиран, посочва БТА.

"Това ще укрепи връзките с Вишеградските държави и ще е хубаво и полезно, ако можем дори да станем член на Вишеградската група", каза председателят на АНС Хайнц-Кристиан Щрахе на предизборен дебат с канцлера социалдемократ Кристиан Керн. Основна тема на диспута бе намаляването на мигрантските потоци и правомощията на Брюксел.

Австрийската партия на свободата и лявоцентристките социалдемократи се борят за второто място на изборите в неделя. Според последни допитвания и двете партии имат подкрепата на около 25 на сто от избирателите.

Водещите в анкетите - консерваторите от Австрийската народна партия, едва ли ще получат на изборите толкова повече от 33 на сто, че да имат абсолютно мнозинство.
Имайки предвид сериозните разногласия между двете центристки партии, АНС явно ще влезе в следващото коалиционно правителство.

Консервативният лидер Себастиан Курц също като Щрахе похвали унгарския премиер Виктор Орбан затова, че построи ограда по границата, за да не пуска мигрантите в ЕС. За да не губят гласове, австрийските консерватори напоследък се доближиха до антиимигрантските позиции на АНС и се присъединиха към призивите за ограничаване и променяне на правата на ЕС.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи на лидерите на страните от Вишеградската четворка да се срещнат на 18 октомври, за да се опита да намали напрежението между тях и по-богатата Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вишеградската четворка е единственият шанс за Европа. Само трябва да се пазим от руските имперски интереси.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Последни временаОтдавна казвам, че е напълно логично да се оформи такава група инашето място е там.
10
2
 
27
 
! Отговори
Вива Орбан! преди 6 години
И аз искам България да се присъедини към Вишеградската група. При това сме били поканени от сегашните й членове. И много други българи искат същото.Но управляващите не щат. Защо ли?
9
4
 
9
 
! Отговори
те не са виновни преди 6 години
До Анонимен 1Виновен е оня тъпaнaр Иван-Александър,дето заради една еврейска *** разби българската държава!
8
2
 
28
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Пожелавам успех на всички десни партии Европа.През лятото бях във Виена-всяка пета жена на улицата беше увита с кърпа.Жалко,чев големите и силни държави нама такива правителства.Ще видим сега Германия-ще успеят ли да озаптят Меркелана
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом има нужда от ограда, значи пришълците не са мигранти, а най-обикновени нарушители за които има закони. За нормалнте хора има ГКПП-та, визи, и прочие формалности, които ни отделят от анархията, упадъка и средновековието.
6
2
 
36
 
! Отговори
Австро-Унгария 2,0 преди 6 години
Иска ми се и ние да сме там, а не при Ердоган! Щото май само това са вариантите :(
5
2
 
56
 
! Отговори
минирайте до София преди 6 години
40 млн Афганистан, 45 млн Ирак, 200 млн Пакистан, 25 млн Сирия, Банглдаш 160 млн, ами Магреб - Алжир 70 млн, Египед 80 млн и всичко това в години на недоимак в тия страни, ако дойдат в развита Европа, дето да пиеш вода ти трябва само да врътнеш кранчето на чешмата, нали знаете, че за 2 поколения няма да остане и един бял по тия земи.
4
1
 
47
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Крайнодесните в миналото са били част от проблема, а днес са част от решението.
3
3
 
44
 
! Отговори
Последни времена преди 6 години
Вишеградите както вървят нещата скоро ще се отцепят и ще придърпад другите прибалтийски членки и Скандинавието. Чжна Европа и наша милост ще останат като периферия за 1 млрд африканци и камилари от Близкия изток.
2
28
 
13
 
! Отговори
Червен клошар преди 6 години
А в България Орешарски през 2013 г. пусна над 50 000 мигранти без въобще да се допита до народа.Затова 9 месеца по-късно бе изритан с камъни от същия този народ!
1
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и през 14 век хубаво са се сбрали вишеградите и са запазили независимост за наша сметка. Историята пак се повтарч, пак ще учим влашки..