Приятели на инат – Владимир Путин и Реджеп Ердоган

Навремето и Асад и Ердоган бяха големи приятели, но...
11 окт 2017 20:30, Елка Василева
137
Приятели на инат – Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

За да натрие носа на "арогантните“ партньори от НАТО, Ердоган реши да закупи руски противовъздушни ракети - напук на протестите от ЕС и САЩ. Само изблик на инат или нещо по-сериозно се крие зад това?

И двамата смятат, че незаслужено ги подценяват. И на двамата Западът периодически им обръща гръб. И двамата обичат да се показват като „силни мъже" пред публиката си и често повтарят, че са приятели.

Много е общото между тях – между президентите на Русия и на Турция, пише Дойче веле. През последните седмици зачестиха сигналите, че Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подготвят партньорство: двустранната търговия се увеличава, военните и тайните служби на двете страни си сътрудничат в Сирия.

В същото време и двамата президенти продължават своите дипломатически войни срещу ЕС и САЩ: Вашингтон и Анкара прекратиха, например, взаимното издаване на визи. Турция вкарва в затвора германски журналисти и правозащитници и игнорира както протестите на Берлин, така и законите. Бойци, подкрепяни от Москва, участват във военни действия в Източна Украйна. Кремъл дори не желае да обсъжда въпроса за анексирането на Крим, но настоява Западът да свали санкциите срещу Русия.

Врагът на моя враг е мой приятел?

Меко казано, Путин и Ердоган имат проблем както със Запада, така и с международното право. И един съюз помежду им е нещо съвсем близко до ума. За да натрие носа на арогантните, според него, партньори от НАТО, Ердоган дори реши да закупи руски противовъздушни ракети – напук на всички протести от Брюксел и от Вашингтон.

Какво ли обаче донесоха на Ердоган публичните изблици на гняв, демонстративното му възмущение срещу Запада или пък съмнителното приятелство с Русия? Нищо.

Международните политици – както в Берлин, така и във Вашингтон – не обръщат внимание на прикритата заплаха на Ердоган, че ще подобри отношенията с Русия и така всъщност ще смени отбора. Те вярват, че Ердоган ще се успокои (по-скоро в близкото, отколкото в далечното бъдеще) и ще постави интересите на страната си над своето его.

Защото, дори ако установи още по-тесни връзки с Русия, от икономическа гледна точка Турция не може да спечели там дори частица от онова, което би изгубила на Запад. Борсите вече сурово наказаха  външнополитическите маневри на Ердоган. Печатането на пари така и така е единственият фактор, който поддържа турския икономически ръст. Западните туристи вече избягват Турция - и това личи включително и по многобройните затворени сергии из истанбулските пазари. Германските летовници все по-често потеглят към Гърция или Испания. Колко ли дълго ще издържи турският президент?

Подобна картина наблюдаваме и в Москва. Вярно, че напоследък германската икономика инвестира малко повече в Русия, но двустранната търговия е далеч под равнището от 2014 година. Санкциите си казват думата. Ако направим една трезва оценка, икономическите връзки на Русия в източна посока могат да бъдат само добавка, но не и заместител на добрата търговия с Германия и с ЕС.

Времето работи в полза на Запада

В „надборването" с Турция и с Русия времето  работи в полза на Запада. Защото партньорството между двете държави не е и чак толкова близко. Напротив. Москва е разочарована, защото по време на посещението си в Киев Ердоган заяви, че Крим е част от Украйна. Да, Ердоган поръча руската противовъздушна система, но досега е платил само капарото. Сделката винаги може да се провали. Та нали турският президент с труд прикрива яростта си от това, че Русия и до ден-днешен забранява вноса на турски домати и други стоки.

Противоположни са интересите на двете държави и в Сирия: Москва държи на президента Асад, Анкара иска да го събори. Между другото, навремето Асад и Ердоган бяха големи приятели. Даже караха семейните си почивки заедно. Минало-бешело. Така е то с политическите приятелства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На срещата си с Порошенко в началото на седмицата бай Реджеб отново потвърди, че Турция държи на териториалната цялост на Украйна и никога няма да признае анексията на Крим.
75
7
 
5
 
! Отговори
Нож в гърба? преди 6 години
-Не е в гърба, оправда се Ердоган.-Не е нож, каза Путин и се изчерви.
74
3
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Продължавай да наливаш пари само София и Южна България и в Северна ще останат само "кумани" Борко да знаеш !!! Явно и ти си като тато навремето.... Банани имаше само в София.
73
3
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До до 97 от славянин"Какво казва демографията за България по въпроса!?" - Eй по този въпрос може да се сърдиш на Борко за последните 8 години. Защото когато концентрираш всичко и само в София за останалите остава или беднотия или да бягат навън. А някои неща могат да се направят лесно. Например 0% данъци за северозапада за бизнес. Пак строим магистрали но пак в Южна България. Е какво очакваш Бойко ? Ей затова скоро Румелия ще иска да стане като Каталуния ....
72
2
 
3
 
! Отговори
до 100 от славянин преди 6 години
А ти, мистър атлантик, изглежда си падал често на главата си!
71
2
 
11
 
! Отговори
до 97 от славянин преди 6 години
''Обединена, независима и проевропейска и прозападна България.''Къде я видя тази България!? България отдавна е с единия крак в небитието, до 20 години ще мине и с другия! Какво казва демографията за България по въпроса!?
70
2
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До анонимен 99,А Германия и Франция колко войни са водили в миналото помежду си? Това, обаче не им попречи да са заровят дълбоко томахавката и днес да си сътрудничат във всяка една сфера!Само не ми стана ясно от статията кога точно "запада" се е обръщал с лице към Русия, че пишат, че периодично обръща гръб ? Ще приема отговор и от някой от пишещите тук западопоклонници!
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинДругарю славянин изглежда че от доста време не си посещавал психиатър или си избягал от лудницата и сега се укриваш от санитарите.
68
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се снима с християския свят ...прегръща амиджуу с които са водили 7-8 войни. Срама и позора продължава.
67
8
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименГЛЕДАЙ ПУТИН ДА НЕ МУ КАЖЕ ЧИЙ Е КОНСТАНТИНОПОЛ ЧЕ ЩЕ СТАНЕ МНОГО КОФТИ ЗА ЕРДО----------------На опашката за Константинопол ние сме преди руснаците!
66
18
 
13
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Обединена България ще бъде тапа в гърлата на мечката и вълка, заради което Русия и Турция винаги са и ще бъдат врагове на просперираща и силна България. Те ще се борят помежду си, но винаги заедно срещу Обединена независима и проевропейска и прозападна България. Заради това днес русофилстването и туркофилстването са отвратително и подсъдно национално предателство. Но Бог вижда...
65
9
 
22
 
! Отговори
славянин преди 6 години
''Времето работи в полза на Запада!''Тоя бодряшки атлантически израз изби рибата! Западът се пука по шевовете от вътрешни проблеми - колосални външни дългове, надвишаващи в някои случаи в пъти БВП-тата на длъжниците, все по-остри сепаратистки и центробежни движения, все по-остри мулти-култи проблеми, все по-силна морална, психологическа и социална деградация на населението и още поне дузина разрушителни процеси в атлантическия ''рай''!
64
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заглавието на статията е много точно.усмихват си се взаимно ... ама през зъби ...ерголям е хитър, той все пак има повече спектър за игра (във всеки един момент може да се гушне и с тромпета и със шмеркел), пред пишещият с македонска азбука...а другия няма тези опции
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" ..за НАТО сме просто територия с присъединяването на която избягват бюрократични спънки..."Така е със сигурност, а дори и по - малко от това на моменти. А като си помисля и какво сме в очите на Анкара и Москва...И изобщо нямаме много приятели да бъдем съвсем откровенни, да не кажем хич ! Но написах долното, защото винаги има фактори, които обръщат световните процеси и политики, които са неподвластни и на най - големите сили в момента. Та смятам, че те са в наша полза накратко. Поздрави !
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A dnesa do koga 6te kopira ot zapada samo i samo antiturski statii koito nqmat ni6to ob6to s istinata.No naroda vse pak vijda istinata. Ta zna4i vsi4ko koeto se pi6e po tiq evreyski saytove ot naroda se 4ete na obratno
61
13
 
6
 
! Отговори
Dreemer преди 6 години
Географията предопределя България задно с Македония и Албания да спре походът на Туземия към Западните Балкани. А заедно с Гърция да порежат ислямската мечта на Отомания за Балканите. Геополитически цената на България нараства толкова повече колкото по близки сме с Македония. А ако сме една държава или заедно в НАТО и ЕС САЩ и Европа ще дават мило и драго за обединена и прозападна България. Русия и Турция не могат да платят тази цена - бедни са. От БГ политиците зависи как ще се спазарят.
60
5
 
13
 
! Отговори
Не чета глупости преди 6 години
Статията е с пропагандна цел!
59
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН ДА СИ ПРИБЕРЕ РУСОФИЛИТЕ-СОЦИАЛИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ДА ИМ ПРИЛОЖИ ТЕХНИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МОДЕЛ - МНОГО БАЧ ЗА БЕЗ ПАРИ И МИЗЕРИЯ. БЪЛГАРИЯ ОДОБРЯВА! И ДА ИМ ДАДЕ ПО ЕДИН МОСКВИЧ НА СЕМЕЙСТВО И ПО ЕДИН ПАНЕЛЕН АПАРТАМЕНТ. ДРУГО НЕ ИСКАМЕ
58
17
 
7
 
! Отговори
Osman преди 6 години
Турция показа как се действа с руснаците - сваляш им самолета, убиваш им посланика. Те разбират само и единствено от бой и турците го знаят.
57
5
 
12
 
! Отговори
:-) преди 6 години
"москва не вярва на сьлзи султаньт ще си плати с лихвите за сваления самолети убиството на посланика така че западьт да си гледа вьтрешните проблеми и да не се занимава с русия зимата идва а с нея и топлото а то идва от сибир"Да, ще си платят, но не султана, а американците...