Сделка в "баски стил" за Каталуния? Мадрид ще плати висока цена

Фискалната автономия на Страната на баските е сред най-щедрите
11 окт 2017 22:00,
44
Сделка в "баски стил" за Каталуния? Мадрид ще плати висока цена
Снимка: БТА

Още по темата
Докато Испания и Каталуния се приближават към конституционен сблъсък заради исканията на региона за независимост, депутати и от двете страни в кризата сочат възможен изход - на север, към Страната на баските, пише Ройтерс.

Сред зелените планини на Страната на баските, която граничи с Франция, кампанията за независимост, белязана някога от насилие, се е изчерпала, а щедрата данъчна автономия, предоставена от Мадрид, допринася поривите за независимост да се държат под контрол.

"При нас го няма това икономическо негодувание", казва Айтор Естебан, представител на Баската националистическа партия в испанския парламент в интервю за Ройтерс от централата на партията в Билбао.

Каталунското правителство не търси сделка в "баски стил". Вместо това то настоява за независимост, твърдейки, че тази позиция е получила смазваща подкрепа в забранения от Мадрид референдум от 10 октомври.

Повечето умерени депутати от управляващата коалиция в региона обаче посочват, че биха се отказали от искането за независимост, ако получат данъчната автономия, на която се радва Страната на баските.

В Мадрид някои социалисти намекнаха, че това може да послужи като модел за компромис, който да успокои най-голямата политическа криза в Испания от неуспешния преврат през 1981 година, макар че за централното правителство цената ще бъде значителна.

Баските организираха скромен протест срещу насилствените действия на Мадрид срещу референдума в Каталуния, но кризата не успя да разпали отново треската за отделяне с демонстрации по улиците на Билбао - столицата на Страната на баските, сгушена по бреговете на река Нервион.

Каталунският флаг се развява от балконите редом до флага на баските в знак на солидарност, но Билбао е проспериращ и мирен.

Там, където някога политиците, подкрепящи испанското единство, се нуждаеха от бодигардове, а автомобилните бомби бяха повод за постоянен страх, сега туристи се тълпят в таверните на стария град и световноизвестния музей "Гугенхайм".

Едва 17% от баските искат независимост и по-малко от половината биха искали по въпроса да се проведе референдум, според социологическо проучване на университета "Деусто".

Баската въоръжена групировка ЕТА, която уби над 850 души в продължилата десетилетия кампания за извоюване на независима държава, на практика прекрати въоръжената си съпротива тази година, като предаде оръжията си.

Сега регионът има един от най-високите показатели за брутен вътрешен продукт на човек от населението и едно от най-ниските нива на безработица в Испания.

"Дебатът на независимостта в Страната на баските е "на пауза" заради силната умора след годините на насилие и несигурността след икономическата криза", казва Ксабиер Барандиаран, професор по социология в университета "Деусто".

Може ли Испания да си го позволи?

Фискалната автономия на Страната на баските е сред най-щедрите, предоставяни на който и да е регион в Европа, като се започне от 19 век, и е закрепена в конституцията на Испания от 1978 година.

Ако тя бъде разширена и обхване Каталуния - икономически по-силен регион, който носи една пета от брутния вътрешен продукт на страната, то испанската държава ще загуби около 16 милиарда евро, според изследване от 2014 година на изследователския център CSIC. Това се равнява на около 13% от бюджета за идната година и ще засегне дефицита и лихвите по кредитирането на Испания. Поради тази причина премиерът Мариано Рахой изключи вероятността Каталуния да получи подобно щедро отношение.

Според условията на споразумението, сключено между баските и Мадрид, регионът запазва почти всичките си данъци, които се очаква тази година да достигнат сума от общо 13 милиарда евро.

Областта е задължена да прехвърли 800 милиона евро на Мадрид по годишна квота, която покрива национални разходи като отбрана и инфраструктура.

Откакто се върна на власт начело на правителство на малцинството миналата година, Рахой подслади това споразумение, за да получи подкрепата на Баската националистическа партия за бюджета му за 2017 година. Той се оказа непопулярен сред останалите региони, които почти със сигурност биха се противопоставили на подобна сделка за Каталуния, тъй като тя ще означава намаляване на дела им от държавните приходи.

По правило регионите прехвърлят данъци към Мадрид, който преразпределя парите обратно към тях според формула, облагодетелстваща по-бедните области.
Бившият каталунски лидер Артур Мас се опита да преговаря с Рахой през 2012 година за правомощия, с които Каталуния да може да събира и харчи собствените си данъци. Перспективите за преговори в сегашните условия обаче изглеждат мрачни.

Каталуния отдавна твърди, че плаща непропорционално много данъци на Мадрид спрямо централното финансиране, което получава.

Изследване, изготвено с подкрепата на министерството на бюджета, стига до заключението, че Каталуния плаща на държавата 9,9 милиарда евро повече, отколкото получава. Според каталунското министерство на икономиката тази сума е дори по-голяма.

Икономисти посочват, че преразглеждане на фискалните отношения между Мадрид и регионите отдавна е наложително, тъй като сегашната система е довела до интензивна данъчна конкуренция между регионите. Някои автономни общности не получават достатъчно финансиране, което води до съкращаване на обществени услуги.

"Сега положението е толкова критично, че за промяната му може би е необходим само политически импулс", казва Антонио Гарсия Паскуал от Barclays Capital.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
ДО 26 преди 6 години
Косово е Историческа грешка на Американците и тя ще бъде поправена от тях някой ден.Но безкрайно *** и несправедливо е всичко което е позволено за даден човек ,народ или държава да е позволено и за всички останали.Равенство няма и не трябва да има!!!! Това е все едно да питате защо Умния и успелия може да кара луксозна кола и да води луксозен живот а за ***.ия и мързеливия да не може!!! Нищо не се дава дарум на тоя свят! Всеки каквото си извоюва!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
Мисъл та чак кънти преди 6 години
Каталунците - символ на икономическия егоизъм и липса на солидарност с по-бедните райони на Испания.Нека да обявят независимост, а испанците да си преместят заводите и да видим какво ще стане с измисленият просперитет ?!
24
1
 
7
 
! Отговори
3 преди 6 години
До Хан КрумДрън , дрън албанците първи се организираха и почнаха да гонят сърбите от Косово, тогава Милошевич изпрати армията срещу техните главорези. В Испания са по цивилизовани и до там няма да се стигне.
23
5
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 6 години
До 1233333Защото в Косово имаше ВОЙНА. Сърбите убиваха албанци. Същите тръгнаха да бягат кой накъдето види.Някой тръгнаха за България но Иван Костов ги отреза. В каталуния никой не убива каталунци.Същите си живеят свободно и мирно.Имат по-големи права дори от испанците.
22
4
 
19
 
! Отговори
1233333 преди 6 години
ЗАЩО КОСОВО МОЖЕ ДА ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ А КАТАЛУНИЯ НЕ? НЯКОЙ ОТ БРЮКСЕЛ ЩЕ ОБЯСНИ ЛИ
21
2
 
26
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Не става въпрос за свобода а за ПАРИ. Това е истината - Каталуня е богат район на Испания. Хората там са недоволни че с парите си издържат другите по-бедни региони. Това е. Който и каквото да говори - винаги става въпрос за пари!
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не може да спре стремежна на хората към свобода.Дори и Еврохейовете от Брюсел и наместникът им в Испаня - Рах-У-й.Който не е с нищо по-различен от Суджук Борисов.
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комсомолци, не разбрахте ли, че автономия няма да има. Никой няма да търпи сепаратизъм в Европа, това не е руската кочиина, която живее в 15 век. Знам, че ви се превиждат само разделения, унищожаване на ЕС, НАТО и САЩ...но пак ще си останете с пръстчето в устата да си лаете, като кутевски помиярии в натирени в ъгъла :)))
18
1
 
17
 
! Отговори
Бастун преди 6 години
До ПаметливИ после "богоизбраните" се чудят , защо всички с които си имат взимане даване ги мразят и се опитват да ги изтребят. Накрая някой може и да успее ама каквото сам си направиш , никой друг не може...
17
9
 
21
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Помните ли какво се случва преди 500 години?Испания се обединява,изгонва окончателно маврите и евреите и става велика сила!Ами сега става точно обратното-мюс.литата и ... се завръщат(първо в Каталуния,после и навсякъде) и става лошо.....Съвсем очевидно е,че Израел всячески стимулира независимостта на Каталуния,а централната му банка има готовност да поеме финансите и(най-вероятно за вечни времена)!Няма спасение от Богоизбраните!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 19 от славянинне се отчайвайте другаре ще дойдем хахахаха чекайте ни на следващия баир
15
3
 
11
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 6 години
Докога да ви чакаме, вече съвсем се отчаяхме от чакане, вие освен на г.йпради на други места не ходите!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 8 от славянинми чакайте ни ще дойдем и ще ви пратим при ленин
13
4
 
13
 
! Отговори
до 8 от славянин преди 6 години
Вие, демократите, ставате само за г.йпради! А ние сме на всеки метър и ви чакаме!
12
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Католонците са обикновени изнудвачи, типични ***.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯВНО НА ЦУКЪРБЪРГ ИСКАТЕ СЪВСЕМ ДА МУ УМРЕ БИЗНЕСА
10
16
 
3
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 години
До Анонимен #7Пука им на испанците за аржентинския мъпет. Колкото и да е добър те си имат достатъчно техни играчи и отбори за гледане като Асенсио в Реал, Коке в Атлетико Мадрид или Инаки Уилиамс в Атлетико Билбао. Ако се стигне до Барселона да не играе в Ла Лига повече, въобще ще забравят за този отбор и всички играчи в него. Дори и в момента Пике е обиждан и наричан предател от испанските футболни фенове и вероятно вече носът си не може да покаже в Мадрид без охрана.
9
27
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Няма да има никакви протести, защото живеем добре и стандарта в София е много над средното европейско равнище.Който застрашава гражданския мир и призовава към бунт ще бъде заловен от ДАНС и съден съгласно законите на Републиката!
8
4
 
22
 
! Отговори
scbg преди 6 години
План за отслабване, а защо не унищожаване на Европа определено има. Гледайки картата, горе вдясно на картата е Украйна и Крим - санкции срещу Русия. Горе вляво Великобритания, извън ЕС, отцепване и т.н., после в Испания(ляво долу) каквото и да стане Испания губи . Турция, Сирия са в другия край на диагонала и там има проблем... Ако нещо се заформи и в Полша и/или Италия, сменям континента :)
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да позволи от испанците Лео Меси да не играе в Испания. Те затова ходят и на футболен мач- да го гледат.