100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема

Част от хората смятат, че тя е бедствие, други - тласък за развитие
Обновена: 13 окт 2017 07:47 | 13 окт 2017 07:41,
135
100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема
Снимка: архив Reuters

Бедствие или тласък за развитие е Октомврийската революция? 100 години след нея мнението на руснаците е разделено, показва публикувана вчера анкета на руския институт ВЦИОМ, цитирана от Франс прес.

Революцията от 1917 г. "даде тласък на обществено-икономическото развитие на страната", смятат 38 процента от анкетираните в това проучване, извършено от 3 до 5 октомври сред 1800 души в 46 руски области, информира БТА.

За 13 процента от запитаните целта на болшевиките е била да дадат "властта на народа, заводите на работниците и земята на селяните", както гласи известният лозунг от онова време.

Всеки пети руснак (19 процента) пък смята, че това е било "държавен преврат", а за 14 процента от анкетираните революцията "е спряла обществено-икономическото развитие на страната". Освен това 13 процента са убедени, че тази революция е била "бедствие" за страната.

По друг въпрос около 60 процента изразяват симпатия към цар Николай Втори, когото болшевиките разстрелват през 1918 г. с жена му и петте им деца. 53 процента обаче симпатизират на заклетия му враг, водача на революцията Владимир Илич Ленин.

Затова пък почти всички запитани (92 процента) са съгласни, че не трябва да има нова революция в днешна Русия. Такъв вариант се подкрепя само от 5 процента от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
7
 
! Отговори
Циник до 39 преди 6 години
Работническо-селска власт!Всеки, който може да мисли - ще се ужаси от подобна перспектива!Да дадеш властта на най-необразованите прослойки в държавата не води до нищо добро!Да избиеш интелектуалния елит на страната си ...е типично за комунистите!Няма такова животно "всички са равни"Затова в Силикън Вели - няма да срещнете текезесари, и кооператори! Всичката мизерия на бившия соц.лагер стои стабилно върху останките от него! Тя е само следствие от управлението на шайка некадърници с партийни
42
8
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Това,което е света днес го дължим на ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ ! Да живее октомврийска революция и да пребъде във вековете и до Амин!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Октомврийската революция беше удар по Русия като отговор на хазарите,които бяха унищожени в миналоно .....които се възприеха като евреи заради юдаизма.
40
9
 
2
 
! Отговори
ДА преди 6 години
СЪВЕТСКИ КОМУНДЕРИ ИЗОСТАНАЛИ И БУНАЦИ, ЖИВЕЕЩИ В ПАНЕЛКИ И КАРАЩИ ТРОШКИ ОТ СЕСЕСЕРЕ
39
2
 
6
 
! Отговори
САЩ СА ВРАГ ЗА НАС преди 6 години
и искат всички да им се кланят. Не случайно в половината филми дават колко е престижно да си евреин в САЩ. Сега се сещам, че един български младеж го осъдиха на 24г. затвор само за надписи по стените срещу евреите. ЗА милиардерите от САЩ всички други са НИЗШИ
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква революция,няма такова нещо ,това си е криминален бунт на бандити,подкрепяни от една част от наивния руски народ.Има много факти ,доказващи дейното участие на криминални престъпници по -голяма част пуснат от затвора в грабежи и убйства на заможни руснаци,както и ограбването на банки от тези ,,революционери".
37
2
 
7
 
! Отговори
ЩОМ САЩ СА ЕВРЕЙСКИ преди 6 години
нищо добро не ни чака. Ще ни оглозгат до кокал. Най-добре да се махаме от това НАТО, че ще ни докарат някоя война тук заради тях да мрем
36
3
 
6
 
! Отговори
* преди 6 години
Комуниста иска другите да бачкат,а той-не,но да взима като тях!Ако може повече още по-добре!
35
3
 
9
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До 38, Ленин е немски евреин! Спонсориран от евреи! Факт! Не е руснак! СССР е евреиско творение!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31 Ленин е руснак.Дзержински е поляк,на Сталин и Хрушчов жените не са еврейки.
33
9
 
9
 
! Отговори
Циник до 33 преди 6 години
По-леко с "революционния патос", че чистачките не смогват!Видиш ли комунист на снимка - удари му 2 шамара! Със сигурност ги е заслужил! А иначе такива посткомунистически огризки , като теб - само в България!Разболяхте цял един народ - и сте като пр ок аза! Трудно се лекува!
32
1
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Ама кажи си, че 60% от най-големите олигарски днес в Русия са евреи при положение, че евреите са под 1% от руската популация. То си го пише в уикипедия - те не се крият. Кажи си, че те са приближени на Путин. Че името на бащата на путиновата съпруга е било Абрам. Че майка му е носила фамилията ШЕЛОМова. Че баща му е бил висш офицер от НКВД, а това значи евреин на 80%.
31
5
 
8
 
! Отговори
големият проблем преди 6 години
Не е проблем социализма. Не е проблем комунизма. Големият проблем е капитализма! Това го каза баба ви Ангела.
30
10
 
10
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Западни ценности няма! И не е имало! Ценности е имало по време на Великата френска революция, по времето на Великата Октомврийска революция, по време на гражданската война против фашисткия режим на Франко, по време на Втората световна война, на 9-ти Септември 1944, при победата над монархо-фашизма в България. Тогава много хора са си дали живота за тези ценности. При капитализма ценности няма! Ако някой от вас иска да даде живота си за капитализма, за НАТО, за ЕС, за хомосексуалните, за турците и за Сащ, моля да се обади!
29
0
 
0
 
! Отговори
Не! преди 6 години
...немски евреИн, извинявам се за грешката !
28
2
 
10
 
! Отговори
Проверете фактите преди 6 години
Гледайте сега. Маркс, Енгелс, Ласал, Ленин, Троцки, Ягода, Зиновиев, Джержински, Каганович - евреи. Сталин и Хрушчов - за тях има много съмнения, но са били женени за еврейки. Кой финансира революцията? Еврейските банкери - Шиф, Варбърг, и т.н. 90% от ръководството са били евреи навсякъде в съветското управление. Тия евреи избиват над 66 милиона руснаци. Правят опит за революция и в Германия - Либкнехт и Роза Люксембург. У нас също - женени за еврейки са били бил Г. Димитров, Васил Коларов, и тн
27
0
 
16
 
! Отговори
ЕВРЕИ ПРИВАТИЗИРАХА преди 6 години
най-големите държавни заводи в СССР. Березовси, Абрамоцич, Ходорковски. Майкъл Чорни заграби цялата алуминиева индустрия. После се скри в Израел защото те не дават своите. Някои от тях не с живи. НО. Има едно голямо НО. ТЕ-евреите управляват САЩ. 30% от парите за ХОЛИВУД са еврейски. Никой не знае колко са във Федерания Резерв. Даже вчера заради ИЗРАЕЛ САЩ напуснаха ЮНЕСКО. Так, че не те са в основат на революциите, а в основата на ГРАБЕЖА
26
1
 
5
 
! Отговори
Не! преди 6 години
...или как един немски еврейн е** мамата на една държава! А мазохистичното племе от мужики още му пази мумията. Няма такава *** като Русия :(
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с това име Октомврийска революция. Било е еврейска революция. Поинтересувайте се от фактите и стига дрънкахте глупости.
24
1
 
5
 
! Отговори
когато няма избор преди 6 години
До КАКТО Я КАРАТБългарина прекалено много търпи,но прекипи ли му,става страшно!