Червеният император, решен да спаси китайския комунизъм

Си Цзинпин вярва, че партията е силата, която може да промени Китай
17 окт 2017 19:00, Елка Василева
91
Червеният император, решен да спаси китайския комунизъм
Си Цзинпин. Снимка: архив, Reuters

Той е най-влиятелният китайски ръководител от четвърт век и се готви да бъде преназначен. Начело на втората световна сила, Си Цзинпин е решен да направи всичко, за да бетонира властта на Китайската комунистическа партия (ККП), без да прави отстъпки към гражданското общество, пише Франс прес.

Присъствието му е навсякъде в медиите до такава степен, че го сравняват с основателя на режима Мао Цзедун. Очаква се 64-годишният Си Цзинпин да получи нов петгодишен мандат на конгреса на Китайската комунистическа партия, който започва утре в Пекин.

Генерален секретар на ККП, председател на Китайската народна република и на Централната военна комисия, кръглоликият и корпулентен Си Цзинпин държи отговорните позиции начело на втората световна сила.

"Той представлява това, което китайците искат като управление: добре поддържана страна, силен и уважаван Китай", отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг.

"Китайската мечта" за "грандиозен ренесанс" на най-населената страна в света, след един век на причинени от Запада унижения, служи на президента Си за програма. Той е почти винаги в началото на вечерните новини, като приема чуждестранни лидери, разговаря с обикновени граждани или изнася речи пред събрания на кадри, които го аплодират френетично.

Толкова много постановки в най-чистия съветски стил, които се придружават от завръщане на идеологията, на пропагандата и на повсеместните репресии срещу потенциалните съставки на дестабилизацията, започвайки с внимателно следените социални мрежи.

"Да се въведе ред в редиците на партията"

"Си Цзинпин се представя като анти-Горбачов. Това е човек, който беше травмиран от разпадането на СССР, което обяснява репресиите срещу гражданското общество и завръщането на идеологията след като той получи властта", гласи анализ на журналиста Франсоа Бугон, автор на публикувана наскоро книга, озаглавена "В главата на Си Цзинпин".

"Ако се отклоним от марксизма или го изоставим, партията ни ще загуби душата и посоката си", предупреди Си миналия месец, сякаш неговата партия не направи гигантска стъпка към пазарната икономика след края на 70-те години.

Си Цзинпин е роден в привилегирована среда на 15 юни 1953 г. в Пекин. Той е син на Си Чжунсюн, един от основателите на партизанското комунистическо движение и принадлежи към всемогъщата каста на "червените принцове", наследници на революционери, дошли на власт през 1949 г., преди да бъдат пометени от чистките на Мао Цзедун.

"Привързан е много силно към Партията поради произхода си. Макар че баща му стана обект на чистка на Мао, Си е от тези синове, които искат да въведат ред в редиците на партията, а не да й отмъстят", смята Франсоа Бугон. "Той вярва, че партията е силата, която може наистина да промени Китай".

Си Цзинпин се опитва произхода му да бъде забравен и си изгражда имидж на близък до народа ръководител. Официалната преса набляга на живота му на село по време на Културната революция през 1966-1976 г., когато той е живял в пещера.

Мечо Пух

С края на проблемите от маоистката епоха Си Цзинпин получава диплома за инженер химик от престижния университет "Цинхуа" в Пекин, но прави кариера в партийните редици, към които се присъединява на 21 години.

Си става губернатор на провинция Фуцзян през 2000 г., и генерален секретар на партията в провинция Чжъцзян през 2002 г. - две крайбрежни провинции, които са модел на икономическите реформи. През 2007 президентът Ху Цзинтао го вика да въведе ред в Шанхай, където партийният лидер е отстранен поради скандал за корупция.

През същата година Си Цзинпин става част от Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. През ноември 2012 г. той става негов председател.

Китайският президент познава Запада. През 1985 г. е живял в САЩ, за да учи земеделие.

Разведен, през 1987 г. се жени повторно за певицата Пън Лиюан, която тогава е много по-известна от него. Двамата имат дъщеря, която е държана на дистанция от медиите.

Бебешкото му лице му навлича подигравките на интернет потребителите, които са монтирали снимки на него и...Мечо Пух. До такава степен, че миналото лято в социалните мрежи бяха блокирани всички коментари за симпатичния мечок.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: КитайСи Цзинпин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 67 Как да са независими китайците? Китай е капиталистическа държава , но зависима от ККП , която само се нарича така.А и е зависима от САЩ. Речат ли САЩ , ще им сринат икономиката за нула време.
65
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Мислех да напиша нещо и аз , но реших че няма смисъл.Не си заслужава.
64
0
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Затова китайските другари/ капиталисти са скътали едни 3000. ( три хиляди) милиарда долара в офшорни сметки за дветлото им бъдеще. Щото един ден китайците ще им светне че са прецакани и ще си потърсят правата
63
0
 
2
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Както писа Маркс, социализмът ще започне първо от най-развитата страна и ще се разпростре по целия свят.
62
1
 
5
 
! Отговори
до 74 бг преди 6 години
Пращиш от ум. То от такива като теб умни България пропадна . Китай е икономическа сила номер едно в света . Там няма се де ра с ти да приватизират. Държавата строи заводи и развива промишленост а в БГ се прави демокрацее.
61
8
 
4
 
! Отговори
бг преди 6 години
Да правиш капитализъм с марксистка идеология е връх на лицемерието и се нарича партиен капитализъм. Но понеже партия значи част /от обществото ,то си е обикновен мафиотски режим с унаследяване на привилегиите и всички мафиотски комунистически порядки.
60
1
 
17
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 6 години
"ДРУГАРИ, НАПРАЗНО СЕ УПОВАВАТЕ НА КИТАЙ. ТАМ ТРЕПЯТ КОРУМПИРАНИТЕ СОЦИАЛИСТИ."Точно поради тази причина там нямат демокради.
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Китай има комунизъм с пазарна икономика, това между 1922 и 1928 г. в Русия се е наричало НЕП.Благодарение на това Китай вече произвежда повече от САЩ и след пет - шест години разликата ще се увеличи осезателно
58
4
 
9
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Тия Жабари за какви се мислят?Китай още малко и ще изчезне,ха-ха!Да си видят собствените магазини-колко е китайската стока и колко френската.Със заклинания не стават нещата,а се иска работа!Обаче стремително растящата ислямска част от френското общество хич не си пада по труда...
57
4
 
14
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Франсетата да не берат грижа за китайският комунизъм,който даже не е такъв по същество!Там има рационално управление с цели,които реално се постигат.Нека жаб.арите да погледнат собствената си страна,която се превръща в арабска кло.ака!Кога в Китай ще допуснат такова нещо?Просто смачкват ислямистите и от тях не остава и следа!
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига с тия глупости, че българският бог се казва Тангра! Има вече достатъчно изледвания, за да се излагате така! И децата вече знаят, че няма нито едно доказателство за тази измислица.Баал е търсеното име! Четете повече!
55
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците са независими, а ние под НАЙ-ТЕЖКОТО РОБСТВО: АМЕРИКАНСКОТО РОБСТВО!
54
7
 
7
 
! Отговори
Гриша Ганчев преди 6 години
В тази държава се случва, каквото кажа аз, а Бойко ми е к**ва на повикване...Каквото му кажа, това става. Хванал съм му цаката на тоя селянин от Банкя!
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една от причините да бъде избран Тръмп беше, че обеща на американците да върне изнесените амер. заводи в Китай и така да намали безработицата в Сащ. Обаче не можа да го постигне, понеже аметиканските работодатели предпочитсат да произврждат в Китай поради евтината работна ръка.
52
12
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Българинвярно е, освободиха ни от социализма, това робство нетърпимо, ДНЕС БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗВИВА КАТО ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА, А СОЦИАЛИСТИТЕ ГИ РАЗСТРЕЛВАТ В КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ!!! както си му е реда впрочем... хаха
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в САЩ капитализма какво ще го правиме, за последните 10 години доходите на америкамците са паднали с 5,43%, средната класа намалява, 96 милиона американци не работя, 1/3 живеят на социални помощи, 70 000 завода бяха изнесени извън САЩ в Мексико, Китай, Индия, заради евтината работна ръка. Някога процъфтяващите градове са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора.
50
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДемократВ КИТАЙ ОТДАВНА НЯМА КОМУНИЗЪМ. КИТАЙ Е ДЕМОКРАТИЧНА, КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА. СТАНДАРТА Е КАТО В САЩ, НО НЕ ДОПУСНАХА КРАДЛИВОТО ЛОБИ ДА ИМ ПРАВИ ПРОБЛЕМИ.
49
7
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
В Китай при комунизма нямат тоалетна хартия и банани и не могат да бегат на запад, а ние при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и бегаме на запад.
48
7
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДРУГАРИ, НАПРАЗНО СЕ УПОВАВАТЕ НА КИТАЙ. ТАМ ТРЕПЯТ КОРУМПИРАНИТЕ СОЦИАЛИСТИ.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпълно е с просяци от Израел и Сирия