Популярна малтийска блогърка убита от бомба в колата й

Тя беше обвинила правителството на страната си в корупция
17 окт 2017 09:58, Елка Василева
25
Популярна малтийска блогърка убита от бомба в колата й
Снимка: БТА

Известната малтийска блогърка Дафне Каруана Галиция, обвинила правителството на страната си в корупция, стана жертва на бомба, поставена под автомобила й, предаде Франс прес, като се позовава на източници от полицията и политическите среди.

Премиерът на страната Джоузеф Мускат направи телевизионно изявление, в което определи убийството като "варварско посегателство срещу свободата на медиите" и обеща, че виновниците ще бъдат наказани, съобщи Ройтерс. "Страната ни заслужава справедливост", подчерта Мускат и призова за национално единство.

По-рано тази година популярната блогърка заяви, че компания, споменаваща се в Панамските досиета с името "Егрант", е собственост на Мишел Мускат, съпругата на премиера, припомня ДПА. Според Галиция съпругата на Мускат е получила пари от дъщерята на азербайджанския президент чрез компания, създадена от "Мосак Фонсека" - правната кантора, озовала се в центъра на скандала с Панамските досиета.

Както Мускат, така и съпругата му отрекоха обвиненията и премиерът свика предсрочни избори, на които беше преизбран.

Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, включително от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, пише в. "Ню Йорк таймс".

Половин час преди смъртта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният й пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Блогът й бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона и свика предсрочни избори през юни, които бяха спечелени от неговата Лейбъристка партия, припомня вестникът.

Европейското издание на новинарския сайт "Политико" неотдавна включи Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които "формират и разтърсват Европа". Сайтът я нарече "блогърка фурия" и заяви, че тя сама върши работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Бомба уби журналистка в Малта, която пишеше за Панамските документи", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост". Посещенията на създадения й през 2008 г. блог понякога достигаха 400 000, което е почти колкото населението на Малта, пише вестникът и отбелязва, че неотдавна тя се е уведомила полицията за получавани заплахи.

Постовете на тази блогърка често пъти имаха повече читатели от всички малтийски вестници взети заедно, пише в. "Гардиън". Статиите й бяха трън в очите на политическото ръководство и хората от престъпния свят с влияние в най-малката страна членка на ЕС.

Каруана Галиция заявяваше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по най-различни теми - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки между малтийската индустрия на онлайн хазарта и мафията.

Най-новите й разкрития засягат премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му сътрудници в афера със свързани с тях офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

Премиерът Мускат съобщи, че по негова молба служители на ФБР са на път за Малта, за да помогнат в разследването, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоа примиер мафиот Мускат сред заподозрените за поръчителство на убийството ли е? ,щото звучи като гузен негонен бяга
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после им вярвайте на тия, че регулират онлайн казината да са честни. Колкото и нашите...
21
2
 
13
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 6 години
Ква е тая снимка на гнили тенекии насред разорана нива ?Цепите мрака с фотосите ...
20
1
 
25
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Малта са мафия от 14 век на сам ,само далавери и трафик прикрит под религиозно було за по голяма конспирация..
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 То в Русия е ежедневие...там не ги казват такива новини за журналисти.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага да се наложат санкции и да се прекратят преговорите с Малта!! Ааа, ама тя е в ЕС ли? Тогава веднага да се намерят поръчителите на убийството. Да подкрепим малтийският премиер в борбата му срещу корупцията!!
17
1
 
9
 
! Отговори
прав си преди 6 години
До Анонимен 16Утрепал я е Майкъл Чорни с алуминиева лопата,и след това са я гръмнали за маскировка!
16
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** къде е станало това - в Русия при путинската комунистическа диктатура или в демократичното толерантно ЕС?
15
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно е задегнала интересите на руски олигарски и путинските агенти са я очистили както очистиха Политковская.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива ги чистим, а после изказваме съболезнования и се заканваме да намерим виновника.
13
1
 
20
 
! Отговори
Свилен преди 6 години
И все пак сме на една ръка разстояние от Сицилианската мафия... Явно вече и Малта не е остров на спокойствието и сигурността... Странно е чувството, когато до вчера си някак изолиран от суматохата, а днес на 20 метра от входната ти врата гъмжи от полиция и пътя е блокиран...
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС лицемерието е докарано до невиждани висоти. Ръководителите до такава степен са се самовлюбили, че са изгубили всякаква мярка за морал и някаква самокритичност.
11
1
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Азербайджан ,Азербайджан- любимо място за нашите червени президенти и някои такива банкери.
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да видим сега какъв вой ще се надигне затова, че някой запушва устата на свободната журналистика и публицистика. Опс, това се случва в ЕС, значи ще го заметем под масата.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шапка свалям на номер 1!хората в Европа вече са се примирили с шуробаджанащината, от което ми се повръща. Хората са отчаяни и объркани, което мига да разбера, но да гласуваш отново и отново за тези, които поне правят нещо, въпреки че са корупни за мене е неразбираемо.Виждаме, че такава политика в дългосрочен план е убийствена - пример ***. Лицемерът премиер изразява съболезнования! От твоя кръг са убили жената, какво се правиш на ощипана лелка! Ще ми говори за демокрация и пр.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случват се такива инциденти.Ето виж и на австрийците как се случи с кандидат-премиера им преди няколко години - оказа се, че не е подходящ и скоропостижно загина в злополука. На прав път, с ниска скорост, сам, в тежка лимузина. Инцидент. И от тогава нищо повече не се чу. Й.Хайдер.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами,съвсем в реда на "демократическия тоталитаризъм" - може да си плямпаш свободно и да си изчезнеш внезапно!Тоталитарните държави има много да се учат.Вместо да поддържаш огромни репресивни органи ,да правиш шумни арести,да строиш големи затвори и ангажираш много хора около тях,просто поддържаш една шепа тайни структури,които ей така,тихомълком си вършат работата и става така,че вместо репресивните органи насила да запушват устата на човека,"демократичната свобода",сама му я запушва!
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У назе Сичкото що се води джурналист е купено и работи по поръчки. Ето защо нема утепан джурналист. Прехвърлят се от група на група, който плаща повече. А за корупция в държавата никой не смее да пише, щото тя се ръководи от Падишаха, той коли, той беси. Ще пишел, че граби и лъже, няма да има трохи от плячката която прибира. Имаше един Тончо Тодоров, той бързо бе купен, даже направен депутантин. За него и тъща му няма да гласува. У нас всичко е по мед и масло.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блогърката е пренасяла бомбата към Русия. Путин е виновен.
4
8
 
13
 
! Отговори
Момо преди 6 години
На мен ми изглежда като самоубийство...