В китайско село: Дом, храна и медицински грижи – безплатни!

Нанцзе държи на маоистката си мечта
Обновена: 17 окт 2017 07:39 | 17 окт 2017 07:10, Елка Василева
51
В китайско село: Дом, храна и медицински грижи – безплатни!

Безплатни жилища и столови, песни в прослава на Мао Цзедун - добре дошли в Нанцзе, селото, което се смята за последния бастион на комунистическата мечта в един Китай, отдал се на пазарната икономика.

Всяка година над 500 000 посетители прииждат към селцето в провинция Хънан, превърнало се в туристическа атракция, пише Франс прес.

В момент, когато се очаква до дни управляващата Комунистическа партия да даде втори мандат на лидера си Си Цзинпин след важен конгрес, Нанцзе остава вярно на заветите на Мао, управлявал Китай с желязна ръка от 1949 г. до 1976 година.

Също като в разгара на "Културната революция" 3700-те селяни се будят всяка сутрин от високоговорители, от които звучат лозунги в прослава на бившия лидер. Всяка сутрин започват работа с "червени" песни от комунистическия репертоар.

Маоистки фолклор, общи блага и заводи, които са собственост на колектива: Нанцзе следва модела на 50-те години, отпреди реформите, превърнали Китай във втората световна икономика.

В подножието на статуя на Мао туристите могат да се качат на малък червен влак и да посетят парковете, заводите и колективните апартаменти на селището, където жителите им разказват за радостите на колективизма.

Те живеят в скромни апартаменти, които са еднакви - от мебелите до телевизорите с плосък екран.

"Нямам от какво да се оплача от живота си тук", казва пред АФП Ван Чунцзю, пенсионерка, която държи айфон.

Субсидирани бисквити "Орео"

Апартаментите, медицинските грижи и храната са безплатни за жителите. Те имат достъп до стол и имат карта, която се презарежда автоматично. С нея правят покупките си за храна - от зеленчуци до бисквити "Орео".

В замяна на това работят за скромна заплата в селските предприятия, сред които има фабрики за бира, за полуготови нудълси или за ракия.

Даже "Си Цзинпин иска всички да изучават председателя Мао", изразява задоволството Ван Хунбин, председател на Китайската комунистическа партия в Нанцзе от 1976 г., който ще участва в конгреса в Пекин идната седмица.

В началото на 80-те години, докато Китай се отдалечаваше от колективизма, селският лидер решил да се придържа към него.

"Навремето много от хората не ни разбраха, не ни подкрепиха. Някои дори ни критикуваха", обясни той неотдавна пред държавна медия.

Но след последния партиен конгрес през 2012 г. и идването на власт на Си Цзинпин "изказванията на централното правителство ставаха все по-близки до пътя, избран от Нанцзе", уверява Ван.

Днес местни чиновници и членове на Партията се смесват с туристите, дошли да изучават "духа на Нанцзе".

Трудно е обаче да се каже до каква степен маоистките принципи се прилагат наистина.

В предприятието за нудълси ръководителите признават, че "ежедневно" организират хорове, които пеят комунистически песни за посетителите журналисти.

"Истински комунисти"

Над 90 на сто от работещите в 26-те кооперативни предприятия не са жители на Нанцзе и не се ползват с привилегиите, запазени за местните.

През 2008 г. разследване на в. "Садърн метрополис" показа, че селището е взело банкови заеми на стойност над 1,6 милиарда юана (206 милиона евро).

Но високопоставените китайски лидери са наредили на провинция Хънан да реши проблема, заявява Ван пред АФП. Дълговете бяха анулирани.

"Оттогава селото разчита на силата на своите предприятия за развитието си", уверява той гордо, добавяйки, че печалбите са се повишили с 24 на сто за една година.

Днес Нанцзе получава дивиденти от имиджа си на егалитарен рай в сравнение с разликите в доходите, до които доведе пазарната икономика на други места в Китай.

Това осигурява на селцето подкрепата на високопоставените ръководители и на широката общественост.

"Това там са истински комунисти", заявява през смях продавач в магазин за алкохол, разположен точно извън селцето. "В сравнение с тях, можем да кажем, че сме капиталисти."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: КитайМао ЦзедунНанцзе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И във Факултето живеят така, нищо не плащат, сметките им се зареждат, само дето не работят!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуването *** държавни облигации на САЩ или на държавни ценни книжа от независимо какъв тип си е финансиране на американския бюджет. Което си е отпускане на заеми. Най - големите заемодатели на САЩ са Китай, СА, Русия, Япония, Ирландия, Кайманови Острови, Бразилия,Швейцария, Люксембург, Тайван, Хонконг, Англия и т.н. Тоест, РУСИЯ ОТПУСКА ЗАЕМИ НА САЩ ;)-Смешно, нали ;)-
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятайте какви са им мащабите - в музея им работят 3700 статисти и артисти. И заводи си имат в музея даже...
41
4
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ммм, да! Капитализма прави чудеса , а социализма спира развитието и всички бедни, ама манифестират.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунягаите така и неразбраха, че безплатен обяд няма. Един ден всичко се плаща. Не можеш да правиш социална политика без икономика (то за това и в Китай истински комунизъм реалноняма... ), а колкото до това село 100% няколко плаща или ще плати за това както обикновено става в тези режими плаща народа.
39
2
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Когато за първи път започнаха да лобират, че е нормално свръх забогатяването, понеже хората се възпротивиха, че ресурсите на света отиват в едни ръце, манипулацията беше, че те няма да си задържат нищо за себе си. Че те ще въртят тези пари, ще създават работни места, ще купуват неща, които са произведени от други хора. Само че основното, което се върти, са парите за контролиране на масите. А иначе милиардите си кротуват в офшорни зони, във вид на златни кюлчета, на яхти и острови, имения и т.н.
38
4
 
4
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 26 Днес Русия дава заеми на САЩ....Шегуваш се нали? А има и ид...ти , дето са ти сложили плюсове.
37
1
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Какво ще сравняваме, милиардерите нямат народ, техният бог навсякъде по света е един, от една партия са. Ще има ли значение за обществото, когато тези една шепа хора притежават всичко, дали са по произход китайци или българи или американци. Може би само дотолкова, с какъв ред ще ни облъчват и с какви точно предразсъдъци. Кого точно защитавате, когато мерите икономиките на държавите, тези икономики се състоят основно от няколко водещи частни бизнеса на хора, които всеки момент могат да си тръгнат
36
4
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Китай събра най-лошото и от двата строя. Бившите им лидери все още ги командват и не им дават никакви свободи, но същевременно станаха милиардери на гърба на народа си, който пак работи за без пари. Това ли е богатството, към което се стремим, кървави пари, изработени на гърба на робски труд, от контролирани като в матрицата хора? Аз не искам такива пари и не искам такава икономика. Ние към какво се стремим, към рай за милиардерите или висок стандарт и спокойствие за всеки от нас?
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунист без *** На времето Китай бяха наричани ,,РЕВИЗИОНИСТИ , СТАЛИНИСТИ ,ПРЕДАТЕЛИ,, Е! Видя се кои са ревизионистите и предателите .
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Krom най -много да смята Леките рускини за преводни рубли и от там кредита ... онези любители на БОРЯШНИКА руснаците са си уникално пр-ос-то и лениво племе та може дори да си вярва
33
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Анонимен 26 - ..... а?!? Днес да не сме 2152 година? Какви точно заеми отпусна Русия на Америка? Хапчетата дали си ги изпил вече?
32
1
 
12
 
! Отговори
Комунист без гащи преди 6 години
Комунизма оцеля единствено в Китай защото китайците са работливи и дисциплинирани.В СССР и българия комунистите фалираха защото наблягаха само на кражби,далавери и изкривяваха историята.Комунизма не е за крадлив и мързелив народ.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНАТА НА БАЙ ИВАН ОТЧЕТО Я ЗНАЕМЕ ТЪЙ, ЧЕ С НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НИ ВПЕЧАТЛИ ТОВА!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SINITE NE KRADAT PRI CHERVENITE 8 MILQRDA ZAEM I 9 MILIONA NAROD PRI SINITE 30 MILQRSA ZAEM I 5 MILIONA NAROD KOE E XUBAVOTO
29
4
 
3
 
! Отговори
соц икономика преди 6 години
в село 9 колиби все пак соца свършва и идва комунизма с главно - а и ГЛАДНО ) К -- вси4ко е общо и всеки произвежда за общноста си няма и пари - както и тоалетна хартия - Познато е и като родово обшинен строй ) 8 св-ин-ет-е комунистите одобряват Канибализма 9 на раята им писва и си прави Коледа (свинска смърт) с комунистите
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PRI SOCILAIZMA E TAKA A PRI KAPITALIZMA SE MRE OT BOLESTI GLAD I MIZZERIQ KAZVAXA NI GO NO NIE IZBRAXME DA MREM DOBROVOLNO NEKA NI SEGA
27
7
 
6
 
! Отговори
соц капитала преди 6 години
колхоза естествено фалира ( да плащаш лихви и да храниш 4ервени крадливи с-в-и-н-е _ такаде елита на комунисти4еската партията ) никоя икономика не може го понесе 7 ***.т.е ( комунистите ) се молят да намерят петрол --- петрол няма Няма и тоалетна хартия СОЦ *** се разпада ----ако намерят петрол си слагат Путин грухтят колко са велики пак остават без тоалетна хартия Великия вожд и у4ител ( Путин ) става враг на народа гражданска война в ко4ината
26
3
 
5
 
! Отговори
соц капитала преди 6 години
как работи комунисти4еската система 1 идване на власт - обикновено с руска помощ 2 Прави се колективизация ( извесна и като захапване на кокала ) натрупаното с поколения се расипва за няколко години 3 на народа се обеснява 4е това е СОЦ и е преходна форма към идващия Комунизъм ( трай конйо за зелена тревица) 4 Парите свършват и се взимат ЗАЕМИ 5 за да се плащат лихвите народа се ЗАКРЕПОСТЯВА към дадена робска плантация ( колхоз)
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ало хибридите от страната ке.не,ф русия стига кви4ене 4е ще ви пратим в това село да стойте соца