Киев осъмна с палатков протестен лагер

Масов митинг срещу корупцията се проведе в центъра на града
18 окт 2017 14:00, Елка Василева
22
Киев осъмна с палатков протестен лагер
Снимка: Reuters

Центърът на Киев осъмна тази сутрин с палатков лагер на протеста след вчерашната многохилядна демонстрация срещу корупцията, организирана от десетина украински политически сили, сред които и новата партия на Михаил Саакашвили, предадоха ТАСС и ДПА.

Над 60 палатки изникнаха през нощта пред сградата на Върховната рада - парламента на Украйна. В тях нощуваха най-вече организатори на протестната акция, но засега не е ясно дали сред тях е бил и самият Саакашвили, който е върл политически противник на президента Петро Порошенко, заради което бе лишен от украинско гражданство.

По неофициални данни част от митингуващите през нощта са пристигнали пред дома на президента. Според един от тях охраната на дома е засилена и той е отцепен от около 800 полицаи.

Във вчерашният митинг са участвали по различни данни около 5 хиляди души, сред които поддръжници на партията на Саакашвили - "Движение на новите сили", както и на партиите "Баткившчина", "Самопомощ", Гражданска позиция", "5.18", "Демократически алианс", ултрадесните "Свобода" и "Национален корпус".

Участниците в протестната акция настояха за отмяна на депутатския имунитет, за създаване на антикорупционен съд, за изменения в изборния закон, предвиждащ гласуване по открити партийни листи. Организаторите заявиха, че няма да напуснат площада, докато не принудят властите да променят законодателството.

За реда по време на митинга следяха около 3,5 хиляди полицаи и хора от силовите структури. Въпреки това в края на протестния ден се стигна до сблъсъци, при които пострадаха един полицаи и трима граждани. Това станало, след като част от активистите се опитали да си пробият път към парламента, без да минат пред металодетекторите и без да покажат на полицаите своите вещи. След като не били пропуснати, срещу полицаите полетели камъни, бил използван и сълзотворен газ.

По предварителни данни на тримата граждани е оказана медицинска помощ на място и не се е налагала хоспитализация, но състоянието на полицая е било по-сериозно - той е бил в безсъзнание.

След като сблъсъците утихнаха, пред протестиращите се появи Саакашвили, който още преди това бе обещал, че ще остане през нощта там заедно с организаторите на акцията пред парламента. Той каза, че насилието е недопустимо и че протестиращите очакват от властта да изпълни исканията им.

Днес депутатите от Радата отново ще разглеждат съответните законопроекти, което кара организаторите на протеста да мобилизират свои поддръжници, за да изкарат на улицата повече хора. Снощи стана известно също така, че президентът Порошенко е внесъл в парламента "неотложен" законопроект, който предвижда отмяна на "гаранциите за депутатския имунитет", което би било изпълнение на едно от исканията на протестиращите.

ТАСС отбелязва, че самият президент е решил да използва създалото се положение с протеста, за да насочи нещата по удобен за него начин, като е изразил увереност, че участниците в протестната акция ще подкрепят неговата гледна точка и предложените реформи. Депутатът Серхий Лешченко обаче откри в законопроекта важна подробност - неприкосновеността се снема от следващия състав на парламента, което според него гарантира безопасността на "президентския клан, който през последните три години ограбва Украйна".

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко съобщи днес, че силите за сигурност няма да възпрепятстват акцията и няма да развалят палатките. Той добави, че спецслужбите разполагат с информация, че сред митингуващите има хора, които са купували и съхраняват оръжие. По данни на шефа на столичната полиция вече са иззети голямо количество взривни вещества, гранати, автомати и димки.

Според заместник-шефа на Украинската служба за сигурност Виктор Кононенко оръжието и боеприпасите "биха могли да бъдат използвани по време на вчерашните събития, а също "за дестабилизация на положението в държавата и за провокиране на сблъсъци, които могат да имат негативни последствия".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Украйнапротестикиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 6 години
Какъв ес то там мед раздават украйна порашенко и др мошеници и крадци
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати конституцията имат тези, щом като могат да те лишат от гражданство по политически причини. За това не ги приемат в ЕС.
18
1
 
15
 
! Отговори
сандвич преди 6 години
ВикитУ Нюланд мярка ли се там, за да раздава хамбургери?
17
1
 
8
 
! Отговори
Случайно преминаващ преди 6 години
Като гледам всички наши медии са получили команда "дръж" от пиндостан и започва оплюването на хваленото в продължение на три години псевдоправителство на страната 404
16
1
 
6
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Украйна е чудесна ,с прекрасни хора и песни и казашка воля за свобода и независимост! В момента няма долари и естествено няма "райт секшън" /от Лвов и Тираспол /! Песента на сга.та е днес :"Дай бащице Търътъмп долари във изобилие ...иначе не щем да щем -срещу Русия да се ежиме !!! Срещу корумпираната власт се действа със снайпери ! Трепеш еден/корумпак/ с балежка :"Не знаете ,кой е следващия корумпак "!
15
2
 
3
 
! Отговори
ниньо преди 6 години
До Ниня2016г. - 6100 хривни, 2017г. - 8100 гривни.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14То лято видях поне 10 украинеца по нашето черноморие да работят. Щом идват в най бедната страна в ЕС да бачкат. ..Не ни обясвай ти цифри от правителството :))) Работата е ясна.
13
5
 
7
 
! Отговори
Ниня преди 6 години
Средната заплата в Украйна е 6100 гривни или 230 долара.Алоооуу ланкоолу свери си часовника! Има официална статистика на Украйна може да я вземеш от всеки украински сайт разбира се ако разбираш Украински. Като не разбираш поне не пиши глупости!Пенсия средна е 70 долара! index.minfin.ua/index/average/
12
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежко е да си на границата с империята на злото. Няма отърване . Господ да им е на помощ на Украйнците.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е на всички е ясно кой стои зад Саакашвили! Той е маша в ръцете на .... досещате се нали?Така ще е там че и по зле ще стане!Нормалните хора бягат от Украйна една част в Русия друга част в близките страни от ЕС и в Украйна остават само олигарси, политически трупове и чужди агенти.
10
2
 
18
 
! Отговори
18 млд$ преди 6 години
накратко:Чичо шошрко е решил пак да сменя ел президенто - с гастролиращия кулинар и консуматор на вратовръзки гризуна Мишка...
9
1
 
13
 
! Отговори
хехе преди 6 години
До мазепада в момента ..... изчакай да си спретнат тази зима още един Майдан (както са тръгнали нещата) ....и догодина и следващите 20 години средната им заплата ще е както казах 100-200 евро ... не очаквам да расте ..няма никакви икономически предпоставки за това ... - Украинците бягат от страната си - Икономикаата им се топи (тежката индустрия е в колапс),остав им сел. стопанство а то не прави богата една държава (пример България).- за следващите 5 години трябва да върнат 15 милярда $
8
1
 
10
 
! Отговори
На едно място преди 6 години
Нещо машата - Украйна пак е в огъня.До "новинарите": докато препишете "новината" урките ще си спретнат революцийка и ще се разпаднат бе!
7
19
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До хехеВ момента средната заплата в Украйна е 270?, през 2020г. ще е 350?, а през 2025 - 500? - колкото в Русия.
6
1
 
34
 
! Отговори
хехе преди 6 години
Горката украйна ...вече почти 30 години са в бандитско време (подобно на нас 1995-2000) ....тепърва трябва да се приватизират ...тепърва трябва да си разпродават земята ...тепърва ще ги изкупуват и заробват европейските компаний ....средната заплата в Украйна ще бъде в рамките 100-200 евро следващите 20 години !очаквам от 42 милиона ...да останат около 20-25 милиона в страната... останалите да се изнесът в Русия и Европа...както при нас в България стана..
5
1
 
30
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До казах ви...и как ще стане това ??? без Русия ...Украйна се превръща в поредната европейска регионална държавичка управлявана от про-американски олигарси и купени политици ....подобни такива държави в европа са :Полша Литва Латвия Естония Румъния Българиянезависимо че средната заплата на руснака е по ниска от тази на на европейците ...въобще не може да се твърди че живеят по зле от нас особенно пък в България ....
4
37
 
2
 
! Отговори
казах ви... преди 6 години
Преди много време Ви писах, че Украйна след 2--30 години ще бъде по - напред от Русия.... Помнете ми думата.
3
3
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Отделен ''антикорупционен съд'' и ''сваляне на депутатски имунитет'' - ако това стане, украинците ще са ни изпреварили с десетилетие.
2
6
 
31
 
! Отговори
браво бе преди 6 години
И тези излязоха по читави от нас мишките,държавата ни е проядена от корупция която е беда за всеки от нас но си мълчим ...
1
5
 
25
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Говорим ,че хохлите не са хора , но тук явно е ,че робите не са хора ,защото мълчат и ги е...т !!