Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"

Така организацията става втората най-богата в САЩ
18 окт 2017 13:17, Елка Василева
112
Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Прочутият американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A за фондацийката на Клинтънови няма ли некой милион излишен?? Аааа забравих...те имат да връщат!
101
1
 
2
 
! Отговори
Циник до Пустиняк преди 6 години
Врачански селянино - седи си в къшлата...и не напъвай ганглиите много - ще ти трябват....в Унгария съм бил доста пъти...и пак ще ходя....на Балатон ако те мернат и разберат каква медуза си - ще те пребият с камъни!Пхахаха селянина ръгнал да раздава квалификации!
100
3
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Поне скоро ще пукне и няма да мъти водата в целия свят
99
6
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
За да избегне 40% данък наследство в САЩ ,дядо Сорос го " дарил" цялото на семейната фондация ! Аплодисменти моля за щедростта му ! Същата схема наскоро спретна и Зукърбърг ,но всичко е законно! Явно в Сащ това е вратичката оставена да се промушват богатите ,другите да си плащат !
98
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек и организацията му са туморът на съвременния свят
97
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахахахТози е бил сътрудник на Хитлер и мародер спрямо останалите некръвни евреи/ешкенази/ населяващи Европа.
96
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той дари и 5 милиарда на фашистите в Киев за да сменят властта.
95
6
 
2
 
! Отговори
така преди 6 години
ами като има пари купува ама не за глупости
94
8
 
4
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
на мен ми харесва как е успял да се задържи богат успял въпреки евреин има усет които вие антисемитите евала на евреите а вие кво ,,лаете,, нищо не разбирате само лъжете крадете и се носите в ,,широки общества,, не
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек лош бил, лошо правиш. Ми виии Ко хуни направихте бе !
92
8
 
7
 
! Отговори
Пустиняк до Циник преди 6 години
Ей, икономически емигранте! Много си неграмотен, бе дрогарьо ***! Що не идеш при Орбан да живееш, дето така му се лиавиш. Сорос не ти стига спържения мозък, да го осъзнаеш. Много ти е примитивно, пещерно съзнанието.
91
8
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Ужас ... разликата между богатите филантропи и крадливите каскети е че първите са щедри и дават а вторите смучат от тези които им се връзват. Сега Орбан ще трябва да бута закон след закон и да се чуди как да запушва дупките от които влизат парите на Сорос, ама дупката е дупка от нея влиза и излиза. Запушиш ли я кражбите също спират а това не е добре за комунизма.
90
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо *** и фашагите изпадат в див пещерен бяс само като чуят името Сорос ?Къде им бърка тоя старец ?
89
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
егати новината , бил дарил на неговата си фондация пари и това се води новина , това си е чисто криминално финансиране , все едно ги е взел от единия джоб и ги е преместил в другия , пълна боза е тая новина
88
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
залагам щайга руски рубли за пакет семки 4е този ще надживее Путин
87
4
 
5
 
! Отговори
Gunter преди 6 години
Отворено общество е когато широко си отвориш обществото за да получиш съответбите облаги за,сметка на гоите,плебса,пролетариата,илу квот си искаш го наречи.Значи ти си отваряш широко"обществото"в стойка партер,но всъщност ти широко си разтворил "обществото"на народа.Ей това е "отворено общество".
86
1
 
2
 
! Отговори
да преди 6 години
организация на......
85
3
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
77 - не обиждай китайците и индийците ,като съюзници -много са !!!
84
4
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Какво е това "отворено общество "? Ако приемем ,че това е жив организъм от нормални хора ...възвикват въпросите -за кого е отворено и от къде е отворено ??? Ако е отворено от горе за еврейските милиардери си е за СВИР.А !!! Ами ако е отворено от долу /отпред и отзад / -тогава взаимоотношенията между отворени и затворени е съвсем различно !!!
83
1
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Е,ся,как да,ти обясня като си завършен кретеноид!...А,ферхойген е баща ти,питай *** 43година кво работеше!