Европа ще блокира Brexit, ако европейците не са защитени

Борисов не очаква съгласие за преговорите с Великобритания
Обновена: 19 окт 2017 22:42 | 19 окт 2017 22:34, Анисия Иванова
15
Европа ще блокира Brexit, ако европейците не са защитени

Европейският парламент ще блокира споразумение по излизане на Великобритания от ЕС, ако не са защитени правата на гражданите на ЕС и на Великобритания, заяви председателят на институцията Антонио Таяни, цитиран от ТАСС.

"Главният ни приоритет е защитата на правата на гражданите, включително на британците в ЕС. Ако това не се случи, Европейският парламент ще се противопостави на каквото и да било споразумение", каза Таяни на пресконференция в Брюксел, където започна срещата на върха на лидерите на ЕС.

Във Великобритания живеят около 3,2 милиона граждани от други страни на ЕС, а в ЕС живеят 1,2 милион британци.

Премиерът Бойко Борисов изрази очакването, че на заседанието на Европейския съвет днес и утре в Брюксел няма да бъде постигнато съгласие по въпроса с преговорите с Великобритания.

Консенсус няма да има, коментира той пред български журналисти. Разводът винаги е проблем за децата и никога не носи щастие, особено когато става дума за пари, а в случая за това става въпрос. Най-много ще се радвам да не съм прав. Ако някой е оптимист, само мога да му се възхитя. Усещането ми е, че много трудно ще се разберем, добави той по повод преговорите с Лондон.

Правим всичко необходимо да се разграничим от емоциите и да вкараме прагматизъм във взимането на решения. В края на краищата Великобритания си тръгва от ЕС, за нас е важно бъдещето на ЕС, а след това на Великобритания, добави премиерът.

Той съобщи, че испанският премиер Мариано Рахой е запознал своите колеги с въпроса за Каталуния. Нашата позиция е да се спазва конституцията, уточни премиерът в отговор на въпрос. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
14
 
! Отговори
Вуйчо преди 6 години
Да се пазариш с английските колонизатори е сложна задача. Вицовете за габровци ряпа да ядат!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тъкмо това целят. Някой да спре глупавия Brexit, който плебеите на острова си избраха.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Не е толкова просто колкото си мислите обаче :)
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахахаха, ЕС може само да договори някакви приемливи условия за брекзита, не може да го спре. Кралството обявява независимост от органите на ЕС и толкова. После има да се съдят десетки години, докато милиардите ги хване инфлацията.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения път на спасението на Европа е СОЦИАЛИЗМА като преход към КОМУНИЗМА !
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Европейския парламент " и ЕС е едно Европа е съвсем друго ! Първите две американо фашистки организации се разпадат а Европа ще страда дълго преди да се освободи нацяло
9
3
 
7
 
! Отговори
неразбрал преди 6 години
Нещо не ви е ясно?!!!!Не станаше ли дува за пари. А пък сега и условия се намесиха.
8
2
 
6
 
! Отговори
oтАв$тралияСидней преди 6 години
Ало тук им казваме помсове, те не се обиждат надявам се и ти юкеецо да нямаш нищо против да ти викам помс
7
1
 
10
 
! Отговори
Сериозен преди 6 години
Бойко Борисов изрази очакване, че НЯМА да се постигне съгласие, но не за сделка, тъй като е още далече от нея, а затова дали да се премине към втория етап от преговорите - уточняване на отношенията след развода
6
1
 
8
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Тънкият детайл, който ТАСС не споменават, е че Европейският парламент има право само да даде или да не даде съгласие по сделката. Нищо повече. Решението е на Съвета, преговорите - в ръцете на Еврокомисията.
5
5
 
9
 
! Отговори
До Анисия преди 6 години
Ти ако въобще си учила журналистика би следвало да си наясно че се казва UNITED KINGDOM--Обединеното кралство..както в България има абревиатура BG ,така и там както на всякъде по света има UK..Научете се бе...знам че вие сте най големите простаци от всички на света,най големите пиячи,най големите пушачи, е..ачи,най най най най..по католици от папата,по европейци от самите европейци....ама сте и по големи простаци от всички други..такова слагачество не знам да има другаде
4
9
 
11
 
! Отговори
ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО преди 6 години
Казва се ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО и идва от UK.Тази абревиатура е официалната след разпада на империята и се използва от 1966 година на острова,а не GB.Ако идеш в Обединеното кралство и кажеш ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ще те гледат странно и ще те помолят да не го правиш повече,а някои други народи населяващи острова може да се обидят от това наименование ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.Ама *** *** живеещи в 20 век от къде да знаят.Само на света в ЗАЙДУНАВСКАТА Губерня използват името ВЕЛИКОБРИТАНИЯ..Мазни ***
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 1! Хайде като не разбираш цьрв..прибери се обратнобв сибирская?
2
6
 
22
 
! Отговори
anon преди 6 години
Май натам отиват работите. Преговорите са толкова неизгодни и за двете страни (ЕС и Великобритания), че е най-добре ЕС да каже "не може". Така хем хунтата Английски министри ще си измият ръцете (видите ли опитахме но не става), хем и ЕС ще остане цял. win-win
1
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като е толкова хубав тоя ЕС, защо англичаните бягат от ЕС???