В Киев става все по-горещо – пак се заговори за "майдан"

Украински експерти очакват ново изостряне на ситуацията
19 окт 2017 09:52, Елка Василева
54
В Киев става все по-горещо – пак се заговори за "майдан"
Снимка: Reuters

Руски вестници коментират вчерашните действия на украински спецполицаи срещу протестиращите пред парламента в Киев. Силите на реда "щурмуваха палатковия лагер на активистите на втория ден от митинга срещу президента на страната Петро Порошенко", пише "Газета".

Полицията използва срещу активистите сълзотворен газ, а те отнеха щитове и защитна муниция от стражите на реда. По данни на районното полицейско управление са били задържани 11 души, трима от които вече са освободени. По-рано представители на украинското вътрешно министерство и полицията заявяваха, че не предвиждат силово разпръсване на палатковия лагер.

Участниците в протеста настояват за отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд, промени в изборния закон. Сред основните организатори вестникът посочва бившия президент на Грузия, ексгубернатора на украинската Одеска област Михаил Саакашвили и хора от партията му "Движение на новите сили". Лидерът на пропрезидентската фракция във Върховната рада Артур Герасимов заяви по този повод, че съмишлениците на Саакашвили смятат да заграбят властта в Украйна.

Още по темата

Съорганизатори на акцията са партиите "Баткившчина", "Самопомощ", радикалното движение "Десен сектор" и други.

Киевският политолог Володимир Фесенко очаква днес "ново изостряне на ситуацията" с оглед насроченото от Върховната рада гласуване по искания от протестиращите закон за отмяна на депутатския имунитет. Президентът Порошенко се опита да изземе инициативата от опозицията и преди два дни сам внесе законопроекта в парламента, напомня "Газета".

Според Фесенко депутатите ще подкрепят проекта и ще го пратят за мнение в Конституционния съд. Тогава протестиращите ще изгубят мотивация и ще напуснат площада в близките дни, прогнозира експертът.

Според аналитика Вадим Карасьов обаче шансовете за приемане на закона са малки. "Това ще означава победа за Порошенко. А в Радата днес има твърде много съперничещи си сили, те няма да искат да подкрепят президента, освен това просто не са в състояние да работят заедно", обяснява той.

"За Порошенко сега най-важното е да не се пролее първа кръв. Това може да превърне сегашния "майдан" - политически, разцепващ само елитите в страната, - в масов "майдан", разсъждава наблюдателят.

Президентът Порошенко отказа среща с депутати, участващи в протеста пред сградата на Върховната рада. Това съобщи във Facebook парламентаристът Мустафа Найем, пише "Лента". Според него Порошенко е бил склонен да разговаря, но при условие, че определени депутати няма да присъстват. Президентската позиция обаче не срещнала разбиране у политиците.

Според електронния вестник украинските органи на реда са засилили охраната на резиденцията на Порошенко. Депутатката от "Самопомощ" Виктория Войцицка разпространила снимки, на които се виждат служители от полицията, хора с военни униформи и камиони. Стражите на реда й обяснили, че провеждат учение.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: протестикиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
До не преди 6 години
Престараваш се в наколенките! Грозно! Путин изпратил всички демонстранти! Само много семпло парче може да напише тази глупост! А Европа вече се намеси - ликвидираха Бюрото "Антонов". Няма да има конкуренция за "Еърбас"! Провали се перспективният украински самолет Ан-180, както и Ан-218. Конструкторите на "Антонов" се преместват в Русия.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУЙ В ХЪЗА 41Ужасно си прав! Лично съм видял на сайта на краварчетата през септември 2013 година обявен търг за оборудване на бази в Севастопол!!!!!! Малко след майдана и възвръщането на Крим, ОБЯВАТА ИЗЧЕЗНА! Но аз лично имам копие, така че ЗНАМ ЧЕ Е ИСТИНА! Е, сега укропията тихо ще се разпада на частите си, от които беше събрана! Дай Боже само повече да няма кръв и убити, но мисля, че вече луди няма! НИКОЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА ПОМАГА НА ТИЯ И.Д.И.О.ТИ!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко Алеко 44Хмммммм.............т.ъ.п си като ОРИГИНАЛНИЯ СИ АВАТАР! "демокрация" не се носи на щикове!!!! Насилието НЯМА НИЩО ОБЩО с "демократичните" институции! А това, че укропията ще си се върне към Русия, където ВИНАГИ Е БИЛА, ЧЕ И ОТТАМ Е ПРОИЗЛЯЗЛА..........това само на такива т.ъ.п.ан.ари не стана ясно!
45
1
 
11
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Дано Украйна продължи да се управлява от доказани професионалисти майстори на чашката с отлична алкохолна подготовка и удостоени със званието "Горький пропойца" за постиженията си като Порошенко, Луценко, Юшченко, Кучма и техни ученици и последователи.
44
14
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Споко товарищи, не се хабете толкова, тези от Майдана не са тръгнали да връщат диктатурата на товарищ Ви путин, всяко едно скъсване с ко.чината на Матушката Ви русь е прелюдие към куп демократични промени, за да се отстранят негативите наследени от СеСеСерето Ви .... !!!
43
11
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Споко товарищи, не се хабете толкова, тези от Майдана не са тръгнали да връщат диктатурата на товарищ Ви путин, всяко едно скъсване с ко.чината на Матушката Ви русь е прелюдие към куп демократични промени, за да се отстранят негативите наследени от СеСеСерето Ви .... !!!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това съобщи във Facebook парламентаристът Мустафа Найем."---Ей, в Украйна САМО "парламентаристът МУСТАФА НАЙЕМ" има Facebook! Сигурно за отказа на Порошенко да се среяне с протестиращите и други са писали, ама на!Един ден не можахте да минете без да споменете мюсюлманско име в християнска страна!!
41
1
 
28
 
! Отговори
ГУЙ В ХЪЗА преди 6 години
САЩ НАЛИВАХА ПАРИ В УКРАЙНА, ЗАЩОТО ИСКАХА ДА ПРИЛАПАТ ГОТОВИТЕ ВОЕННИ БАЗИ В КРИМ.СЛЕД КАТО ПУТИН ИМ ОБЪРКА КРИВИТЕ СМЕТКИ, ВЕЧЕ НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ДА ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ.
40
2
 
21
 
! Отговори
Аналитик преди 6 години
Ех, тези украинци как гадно ги прецакаха. Мислят си че великата Америка им мисли доброто, а тя какво иска....? Иска да ограби и тях, както ни ограби и нас....Да ги пороби и тях....както и нас....И почти успя....А народа ***, скача срещу Русия? Защо...война с Русия ще е пагубна за който и да е славянски народ. За другите не говоря, за тях не мисля. Неслучайно Борис 3 е казал: винаги с германия никога срещу русия. Русия е велика сила, и ще става още по-велика. Докато Европа вече залязва.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Киев вече "изстина".
38
2
 
6
 
! Отговори
ПОЖЕЛАНИЕ преди 6 години
А дано се изтрепят за власт и пари тия дето са организирали протестите, че да живне малко народа. Ама - не, голяма похот за власт и пари имат!
37
15
 
2
 
! Отговори
не преди 6 години
Това е притеснително но не бива да се допуска свалянето на демократично избраното правителство с европейски ценности!!! Всички тези демонстранти са пратени от путин и службите и трябва да бъдат съдени. Европа да се намесии да защити демокрациата!
36
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюмюря американците го купиха от Донецк и го продадоха на хохолите на двойна цена като американски.А Полша си купува донецки антрацит и го прекарва през Русия и Белорус. хохолите пикаят бензин, ама нали са скара.ни вече с Полша не могат да мърдат.
35
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми преди време докато всички хулиха Русия че е най-лошата и т.н. едни олигарси престъпници се намърдаха във власта. И сега малко по малко хората започват да се усещат. Някои сега веднага ще ревнат че има намеса от Русия. Тези хора лягат и стават с омраза към Русия без изобщо да се опитат да помислят за какво иде реч. Само че този път нещата ще са по друг начин защото сега америка стои зад тези престъпници и няма да позволи да ескалират протестите!
34
2
 
42
 
! Отговори
don преди 6 години
Спряха парите САЩ и ЕС вече нямат интерес от украинцитеотделно продажбата на ядрено оръжие за северна кореясега ми е жал за обикновеният човек в украйнапак той ще го отнесе както винаги сами са си винони
33
0
 
29
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
ко стана и с кюмюря, нали един кораб това лято им докараха, десетина хиляди тона?
32
46
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Следващия Майдан - в Масква. Под носа на Жужи
31
4
 
37
 
! Отговори
Дедо Сорос преди 6 години
Парите свършиха - оправяйте се сами.
30
4
 
38
 
! Отговори
АМЕРИКА ЗА УКРАЙНА преди 6 години
ТО МАЙДАН, МАЙДАН, АМА ТОЗИ ПЪТ НЕ Е ЯСНО КОЙ ЩЕ ПЛАЩА.
29
3
 
37
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Ами ослушват се, като в небрано лозе са, защото още не са дошли инструкциите от Козяк.Не знаят дали да пишат за Майдана или срещу него..Защото то има Майдан и Майдан, ама тоя вече май ще излезе истинския,защото в Украйна е такава гладория, че не се издържа вече.Хората са озверели от глад. Миналата седмица се върнах от Одеса.