Един здравословен скандал: Новият тандем Путин – Собчак

Кремъл отдавна работи по проблема за кандидат-президент жена
20 окт 2017 21:12, Елка Василева
246
Един здравословен скандал: Новият тандем Путин – Собчак
Владимир Путин разговаря с Людмила Нарусова, вдовица на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, и тяхната дъщеря Ксения. Снимка: архив, БТА

Спецоперацията по издигането на кандидатурата на Ксения Собчак за президент на Русия успя - независимо кой я е готвил. Наблюдателите, според които решението й да се бори за висшия пост не е новина, безспорно са били в заблуда. Най-малкото защото сами коментират сега нейната кандидатура.

Планирана кампания

Ксения Собчак е решила да участва в битката за Кремъл най-късно в края на септември 2017 г. По данни от интернет "манифестът" на журналистката е бил качен на сайта на в. "Ведомости" на 30 септември, изчакван е само конкретен ден и час за публикуване.

Явно Собчак е разговаряла предварително с президента на Русия Владимир Путин. Той е единственият фаворит в предстоящите избори през март 2018 г., естествено, ако се кандидатира най-накрая. А домейнът на сайта "Собчак против всички" е регистриран от съратниците на телевизионната водеща, дъщеря на бившия петербургски губернатор, на 10 октомври.

Очертава се координирана информационна кампания. Двата най-големи социологически центъра - "Левада" и ВЦИОМ, почти едновременно публикуваха проучвания какво мислят хората в Русия за участието на жени в политиката и ролята им в живота на руското семейство. Водещо бизнес издание помести "манифеста" на Собчак, а основната опозиционна телевизия й даде възможност да се изкаже в пряк ефир.

Идеален кандидат

Кремъл отдавна работи по проблема за кандидат-президент жена, пише Иван Преображенски, "Дойче веле". Слухове, че апаратът подбира за Владимир Путин партньорка, която да се включи в предизборната кампания, циркулираха постоянно от началото на годината.

Името на Собчак се споменаваше почти от самото начало. И ако съдим по отзивите на политолози, близки до Кремъл, и на държавните медии, тъкмо Ксения в крайна сметка е излязла идеалният кандидат. А щом говорим за щерката на бившия петербургски губернатор Анатолий Собчак, това й гарантира някои предимства в евентуалната кампания.

Освен възможността да обсъди кандидатурата си с настоящия държавен глава, тук спадат и познанствата й в Москва с редица негови земляци от Санкт Петербург. Мнозина петербургчани например казват, че днешният командващ националната гвардия на Русия Виктор Золотов (бивш шеф на охраната на Анатолий Собчак, б. пр.) е возил Ксения с кола на училище.

Така че има шанс, разпръсвайки предизборните митинги, гвардейците да третират и нея, и симпатизантите й по-нежно, отколкото опонента на Кремъл Алексей Навални. Според самата Собчак тя се кани да събере пари за кампанията си сред хора от руския елит.

Ксения признава, че няма собствен електорат. Избрала си е позицията на кандидат "против всички" - това идеално устройва Путин. Ксения може свободно да говори от либерални позиции. Това само ще заздрави сплотеното путинско мнозинство.

Като условен либерал тя ще обере всички негативи, щом ги стоварят отгоре й - закриването на болници и училища, орязването на парите за здравеопазване и другите "социал-дарвинистки" номерца, обичайни за руското правителство. Очаква се това да направи Путин изцяло недосегаем за огъня на социалните критики.

По същата логика Ксения няма да събере кой знае колко гласове. И няма да съперничи на Путин в борбата за основния му електорат - хората от средно големите градове и жените на средна възраст. Те виждат в една кандидатка от същия пол по-скоро конкурент, а не пример за подражание, та да я подкрепят. Симпатизантите на Навални масово се гневят, че Собчак е дръзнала да го измести - тя знае, че властите със сигурност няма да регистрират опозиционера (осъждан за злоупотреби).

Отмъщението на Навални и сие - или Собчак против всички

Аудиторията на главния руски опозиционер изобщо е най-критично настроена към Собчак. Което е разбираемо. Нали Навални се кани да обере гласовете на младежта и на избирателите с либерална нагласа. А ето че известна телевизионерка - открито подкрепяна от Кремъл - тръгва да брули политическите плодове от градината, окопавана дълги месеци от Навални и екипа му.

Нищо чудно, че съратниците на Навални раждат не по-малко оригинални предложения от идеята да се кандидатира Собчак. Предлагат примерно като ответен ход да регистрират Юлия Навалная, която при (слабо вероятна) победа да стане президент под патронажа на своя съпруг.

Така нещата излизат извън схемата "Ксения Собчак вместо графата "против всички", изхвърлена от изборните бюлетини.

Фактически кандидатурата на телевизионната звезда формира широка коалиция, която можем да наречем "всички против Собчак". За Кремъл тя е само инструмент - е, ако Путин не реши да разиграе операция "Приемник". Хората на Навални виждат в Собчак самозванка и узурпатор. Скептична спрямо "навалнистите", либералната аудитория е недоволна от сътрудничеството на Ксения с Кремъл.

А всичко това създава здравословна атмосфера на скандал. В нея Собчак, може би дори пряко воля, става съвсем сериозен кандидат, който наистина ще събере гласовете на всички недоволни не само от Путин или Навални, а от днешна Русия изобщо. Колко са те в страната - ще видим през март догодина.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
кучка Собачка преди 6 години
на Пуин-назначена опозиция.
155
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Dnes.bg напоследък се скъсва да публикува хвалебствени статии за Путин. Интересно Russia Today (рекламната медия на Путин за външния свят) целия сайт ли е купила или само главния редактор?
154
0
 
5
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
A,As sam gladna :(
153
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен...................Сорос наля 5 милиарда долара за Майдана в Украйна..............Да има как някой да налее във вас малко мозък и любов към България. Изприщиха ви се езиците да лижете руски ***!
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Краварофили!!!!! ". Руските *** били много креативни!
151
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обяснявам на краварофилските *** - враговете на моя враг са мои приятели. Затова Путин се съюзява със съмнителни мюсюлмански държави.
150
3
 
9
 
! Отговори
Еврейчето Шаломов преди 6 години
Яко мачка пияните мужици!Господ здраве да му дава още пет мандата да е президент!Мачкай Вова!
149
6
 
6
 
! Отговори
За 196 преди 6 години
В Крим преди 60 години е нямало руснаци, след 60 пак няма да имаРусия никога не е завладявала Крим. Винаги е била бита от ТурцияАнглия убеждава Турция да отстъпи Крим на рушнаците преди 170 години
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОБЧАК АКО СЕ КАНДИДАИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ИЗРАЕЛ ЩЕ СПЕЧЕЛИ.
147
4
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Бюджетният дефицит на САЩ е нараснал до 666 милиарда долара през 2017 година, увеличавайки се с 13,6% в сравнение с миналата година, предава AFP, позовавайки се на официални данни.
146
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофила е нещо като кентавър, само, че главата му е на руски *** и крещи единствено "Слава на Русия" , "Крим е руски" и "Путин е велик". А *** му е на български комунист, защото като пpъднат в Москва, той се раздрисква по форумите.
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198Хората са готови да кандидатстват за по-добре изглеждащия кандидат, поне според техните разбирания.
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗа златото - Като си толкова вървежен, отиди до мината, набъхти ги и започни да си копаш сам златото.
143
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази дърщерята Ксения е доста приятна мадама....
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета коментарите, започввам да ес страхувам, да се возя с градския, защото може да попадна, на някого от тук коментиращите ...
141
8
 
4
 
! Отговори
въй преди 6 години
Това български сайт ли е.Тук е пълно с поклонници и защитници на исляма и мюсулманските диктатори Асад,Кадафи,Хюсеин.Българи възхваляват ислямските държави Иран,Сирия,Ирак,Либия и са настървени срещу християнска Европа,САЩ,Канада и Австралия.Исляма яявно настъпва в България с пълна сила с учтивото съдействие на Русия.Да,щото всички съюзници и приятели на Русия са ислямски държави.Евроазийския съюз има повече ислямски държави и само две полухристиянски.Факт.
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен...............Башар Асад е законен президент на Сирия, кое не е ясно?.............А на теб ясно ли ти е българин ли си или руснак?
139
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Башар Асад е законен президент на Сирия, кое не е ясно?Докато сирийскитя народ реши друго на избори!
138
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барак Обаима заедно с вещицата Клинтън допуснаха да се финансират ИДИЛ от фондациите и хората на Сорос, Тръмп им спря играта, и ИДИЛ ще загине, но защото само руснаците се бият реално с/у Ислямска държава.
137
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен........Барак Обама е психопат, м...... Барак Обама вече 9 месеца не е президент на САЩ, умно русофилче! Или си застинал оше на времето на Рейгън? Руските слуги винаги изоставате в развитието си поне с 50 години.