Барселона отговори с протест на Мадрид, иска свобода!

Хиляди се включиха в демонстрацията, участва и Пучдемон
Обновена: 21 окт 2017 20:17 | 21 окт 2017 20:12, Веселина Йорданова
162

Карлес Пучдемон. Снимка: БТА

Около 450 000 демонстранти все събраха днес следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 000 души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери.

Протестиращите призоваха да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал, съобщи вестник "Паис", цитиран от ТАСС.

Още по темата

Към протестната акция са се присъединили премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство. Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици.

Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Протестът в Барселона бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Мадрид каза, че ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
@ преди 6 години
Както винаги, пак става въпрос за едни пари.Каталунците искат сами да си харчат данъците. Най-богатата област са.Каква демокрация, каква независимост, какви права?Те си живеят царски. Стандарт на живот, както социален, така и икономически който сигурно няма равен на земята.Правителството на Испания направи серия от грешни ходове и настрои каталунците. Сега ще сърбат каквото са надробили. Но полезен ход нямат.
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е госпожа Нюланд да раздава понички на демонстрантите?
97
0
 
11
 
! Отговори
Йода преди 6 години
Както казваха джедайте: Никога не подценявай жаждата на хората да бъдат свободни.
96
0
 
2
 
! Отговори
Той преди 6 години
До АнонименА ти какво каза
95
1
 
12
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Абе , славянино.....ТИ КАТО НЕ ЗНАЕШ РУСКИ ....КЪВ "СЛАВЯНИН".. СИ ТОГАВА ??!!Да не си от славяните с брадите от Иран и АФганистан ,бе...ха,ха,хаааааааааааааа
94
3
 
13
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До до 117 от славянинНяма как повечето държави да запазят целостта си защото са създадени от различни етноси и раси в следствие на насилствено присъединяване и зле обмислени подялби на територии след Световните войни от "Великите сили".Досега ги подържаха с пари ама парите почнаха да намаляват заради крадене и влагане в Азия и Африка с цел да подържат колонии и да цоцат ресурси!Ама балъмите вече са на свършване!
93
5
 
13
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До СтрахилЕС е един *** договор за въглища и стомана.Има два проблема вече на никой не му трябват въглища и вторият Китай им превзе пазара за стомана въпреки договора!Логичният край на ЕС идва!
92
2
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ФАКТ--НЕОСПОРИМНе знам руски а не мога да взема виза защото нямам познати там.Ако намеря бачкане добре платено и по специалността веднага отивам качвам се на първият експрес!
91
4
 
15
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До СтрахилНищо не ми плащат правя го защото политиката на Русия е правилна а на Запада не е!Работа в България не става за нищо зле платена е!
90
2
 
1
 
! Отговори
ФАКТ--НЕОСПОРИМ преди 6 години
АЗ---НИЩО НЕ ДАВАМ!!!/....щото един от Хасково --умрел от даване.../НАМЕРИ СИ НЕКОЙ ДА ТИ ДАВА.....АМА САМО ЗА ДУПЕ --НЕ СТАВА !Работа има у България , за целия китайски народ......САМО МЕРАК ДА ИМАШ!
89
3
 
9
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ФАКТ--НЕОСПОРИМВеднага бих заминал за Русия на секундата!Дай ми причина да го направя ако имах работа веднага заминавам!
88
3
 
4
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименЦялата Турция ще мине към Бълогария и ще се покръстят щото знаят че без нас нямат шансове!
87
3
 
4
 
! Отговори
ФАКТ--НЕОСПОРИМ преди 6 години
ЩОМ ЕС ОЩЕ ТЕ ХРАНИ......ЩЕ СЪЩЕСТВУВАШ ,ДОКАТО И ТОЙ Е ФАКТ!Щом си още тука ..и не си избегал у Русия --ЗНАЧИ У "***" ТИ Е ДОБРЕ , И ТИ МИРИШЕ НА ХУБАВО!!!Хайде кажи ми друга причина---- да не си у Русия...??!
86
4
 
7
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До Руско маслоДай ми причина кендзефа ЕС да съществува!
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера в Кюрдистан, днес в Каталуния утре в Кърджали.
84
6
 
9
 
! Отговори
до 117 от славянин преди 6 години
Съвсем естествено е никое правителство (а не народ) в ЕС да не признава референдумът за независимост на Каталуния, нали ако признае такъв референдум, във повечето страни от ес ще стане същото като в Каталуния! А непризнаването на референдум е точно отричане на правото на свобода!
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 109 извинявай ми за кой очилат стада дума щот май почти всички са очилати,само онова симпатичното момиче дет Стойчков го обиди не ходи с цайси.
82
11
 
5
 
! Отговори
Руско масло преди 6 години
Путин , нема да миряса , докато не срине ЕС...!САМО ЧЕ ГОРКИЯ ...НЕ ЗНАЕ КАК и ДЕ ЛИ НАЛИВА ПАРИ У ЧУЖДИ , ПРАЗНИ ТЕНДЖАРИ !
81
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей хора спрете да пишите измислеци,потъпквала се демокрацията и свободата затова никой извън каталуния не ги признава и не ги подкрепя,а извинявайте само вечно разбиращите антисистема българи които нямат и идея за какво става дума важното е да са против.
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 115 "Испания", извиние за правписаната грешка