Рахой обяви: Започва суспендиране на автономията на Каталуния

Испанското правителство свиква нови избори, за да попречи на отцепването
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 15:35, Веселина Йорданова
149
Рахой обяви: Започва суспендиране на автономията на Каталуния
Снимка: БТА

Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание, съобщиха световните агенции.

Още по темата
Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.

Испанският премиер отбеляза, че правителството е взело това безпрецедентно решение в отговор на "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон.

Рахой добави, че правителството "никога не е имало желание" да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи.

Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.

Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.

Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни" и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30 процента. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Новите съседи 2- ри преди 6 години
След член 155 следва ...69- ти
103
1
 
0
 
! Отговори
повредиха земята преди 6 години
Имайт е впредвид подава региона че практиката досега налага масови убииства вкл на милиони с цел изпращане на загиналите да лекуват тежко увредената ни земяЗасега се крепите на убииства на пилета к,кокошки ,прасета крави риба които са част от човешката цивилизация и са развъждани нарочно с тази цел..
102
1
 
0
 
! Отговори
STOP car scanners преди 6 години
АМАН от негодници на власт АМАН подава ИСпания..Увредиха тежко земята ни с нагло вредни скенери,камери,сателити,милиони станции облъчват зверски принудиха водачите да сканират с нови скенери денем и но=щем .магистралите са увредили милиарди кубиески метри въздух..сега искат вътрешни войни да правят.Активирани са милиони аномалии .Каталуния има проблеми с облъчвания от нагло вредни обемно проникващи скенери..
101
1
 
1
 
! Отговори
До 110 преди 6 години
До 110Искат тази независимост.3 Смятам,че България не бива да се дава като пример за зряла демокрация по никакъв случай,макар че дори и тук важи правилото за 50% гласували при референдуми.Отделението не е свързано само с еуфорията да се отделиш. Всичките им големи банки и фирми напуснаха Каталуня. Жив пример е UK, пискаха и сега не знаят какво се случва. Движеща сила на повечето каталунци е икономиката, а не чувството за принаджленост към друга нация, но напуснат ли икономиката им ще се срине
100
1
 
1
 
! Отговори
До 110 преди 6 години
До 1101 Защо да не се взимат ? И македония е била с идея за свързващо звено между Сърбия и България в един проект за обща балканска държава. Трябва ли затова да се откажем в последствие от Македония завинаги ? Колко е било силово не съм сигурен защото нито протести съм видял нито убити. На медиите много не вярвам2 Има отношение когато хората сравняват случайте с Крим и Каталуня, а не в това дали искат незазвисимост или не. Хората искат да се отделят не е издържан аргумент защото по-малко от...
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуацията става още по - напрегната, но си мисля, че имаше много естествен начин изобщо да не стига дотук. Просто трябваше да не се преговаря от името на силата и заплахата, а цяла Испания да протегне ръка на каталунците и да им покаже разбиране и съпричасност. Страхът, болното его, оплитането в тънки сметки, надцакването докараха нещата дотук и не виждам някоя от двете страни да има работещ и ясен изход от тази спирала. Дано греша !
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рахой е много противен тип.Както и всички испанци - мързеливи и злобни.
97
2
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО ,БЕ.. преди 6 години
СУСПЕНДИРАНЕ---ОЗНАЧАВА "ПРЕКЪСВАНЕ , ПРЕКРАТЯВАНЕ"....или премахване!ПРОСТО --ИСПАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ВЗИМА В РЪЦЕ ..И ЩЕ СИ УПРАВЛЯВА КАТАЛОНИЯ ....КАТО, ВСЯКА ДРУГА ИСПАНСКА ПРОВИНЦИЯ!"КВОТО ЗА ВСИЧКИ --ТОВА И ЗА ГОЛ-ХАСАН"...........НЕМА МЪРДАНЕ ОТ ЗАКОНА!!!
96
1
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
"суспендиране"- що за дума в българският език. И това ми било журналисти, що за "матрял". Всичката е такава в България- пардон Чалгаристан, а сме седнали другите да оправят.
95
1
 
1
 
! Отговори
За славянина... преди 6 години
...Е, разбираме те.......Ти нали си свикнал с вкуса на руските ла""на......голем проблем Ти е сега да свикнеш с Европейските вкусове изведнах...!!!???НАИСТИНА ...."По вкес и по цвет--товарищи -НЕТ!"
94
1
 
2
 
! Отговори
до 129 от славянин преди 6 години
Къде ''по-престижно'' е атлантически г.й да те из.ере на българска територия!
93
5
 
4
 
! Отговори
до 130 от славянин преди 6 години
Да сте мислили когато цепихте Косово от Сърбия, сега вече е много късно и каквото сте посели, ще го жънете! Вашите камъни вече падат върху вашите глави!
92
5
 
5
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ЯСНО! преди 6 години
ТАКА ЗАПОЧНА И ВСВ.....СЪС ВОЙНАТА В ИСПАНИЯ , КЪДЕТО КОМУНИСТИТЕ ,, СЕ ОПИТАХА ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА!ТЕ-КОМУНИСТИТЕ --НЕ СА УМНИ --ПРОСТО РАБОТЯТ ПО КЛИШЕТА И УТЪПКАНИ ПЪТИЩА!ЦЕЛТА ИМ Е ПАК--ДА ПРЕДИЗВИКАТ РАЗЦЕПЛЕНИЕ В ЕС!ТОВА Е ЗАМИСЪЛА НА ЦЕЛАТА ДИКТАТОРСКА ТРОЙКА ---ИРАН , СИРИЯ , РУСИЯ И КАДИРОВ!ПАК ОТ ТЯХ--ТРЪГНА И ЕМИГРАНТСКАТА ВЪЛНА, защото беше добре организирана и насочвана от НЕТ-а!!!
91
4
 
5
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 6 години
КОГА КАТАЛОНИЯ Е БИЛА "НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА",БЕ...ХА,ХА,ХАААААААА.....ПРОСТО РУСНАЦИТЕ ОТ КГБ И ПУТИН , НАЛИВАТ ПАРИ ЗА ДА РАЗБИЯТ ЕДИНСТВОТО НА ЕС!!!!!!ДУПЕ ДАВАТ ...САМО ДА ГО НЕМА ЕС!...ха,ха,хаааааааааааааааа....АДСКИ ИМ ПРЕЧИ!!!
90
2
 
2
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТЧудно защо след това от Брюксел показаха ЕС на Украйна през крив макарон----------------Украйна има безвизов и безмитен режим с ЕС бре, лай нар!Коя рузка пръдла те из с рана Българска територия!
89
0
 
8
 
! Отговори
prnst преди 6 години
революция и независимост без кръв или мощен гръб не става...
88
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Moltes graciesСамо че разликата тука е огромна приятелю! Ако турците са турци то те си имат държава-Турция.Да си одат там както през 1989.А тук положението е друго.
87
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 125И 5000 крепости не са можели да ни помогнат.Кога ще проумеете че не е имало османско нашествие а ислямско.Използван е ресурса на целия Арабски полуостров.Никъде нашествениците не са били назовавани по етнос.Това е така защото тук са се изсипали орди от целия ислямски свят.Без някакъв голям християнски съюз не сме имали шанс.
86
2
 
3
 
! Отговори
много си права преди 6 години
До нашенкаАма към тия три царства трябва да добавиш и още няколко деспотства!А боляри,дето се правят на "независими" с по 300 войника чет нямат!Ако България с нейните 3,000 крепости беше единна,историята щеше да е друга!
85
3
 
16
 
! Отговори
нашенка преди 6 години
А бе хора,какво се дръглите,вижте историята,България падна под турско робство когато беше на 3 царства,стига с тия разделения,евала на нашите дето писаха"обединението прави силата",страх ме хваща като си помисля за тия шалвари дето идат насам,