Гърция с глътка въздух – тръгва нагоре. Но къде са младите?

Властта обещава на младите държавна работа
22 окт 2017 21:13,
33
Гърция с глътка въздух – тръгва нагоре. Но къде са младите?
Снимка: Reuters, архив

На пръв поглед има поводи за оптимизъм: най-лошото в гръцката криза е преодоляно, започва отделянето от дъното. Това поне твърдят напоследък големите гръцки вестници. Но част от същата истина е и фактът, че младите и образовани гърци продължават масово да напускат страната. Те бягат, защото 1/4 от завършилите висше образование така и не успяват да си намерят работа, разказва "Дойче веле".

Гръцкото правителство е решено да се противопостави с всички средства на тази тенденция. Изтичането на мозъци – т.нар. "Brain Drain" трябвало да се превърне в "Brain Gain" – т.е. печелене на таланти. Предвидено е например на завръщащите се в родината си млади гърци да им бъде обещавана държавна работа.

Това не е достатъчно, казва по този повод 24-годишната Маринела Марагудаки от Атина, която наскоро е завършила следването си по антропология: "Много неща трябва да се променят, за да остана в страната. Имам много приятели, които се принудени да се занимават с неща, които нямат нищо общо с онова, за което са учили. Тази перспектива ме плаши".

30% от абсолвентите не работят по специалността си

И има защо - според актуално изследване на гръцкия синдикат GSEE, около 30 процента от завършващите висше образование в Гърция младежи са принудени да приемат работа, която е под тяхната професионална квалификация. И Маринела Марагудаки попада в тази група, тъй като за нейната специалност в момента няма никакви свободни работни места в Гърция. Затова тя ще си опита късмета в Германия. Подобно на Маринела, много млади гърци очакват по-високо заплащане на труда и по-добри възможности за кариерно израстване - нещо, което Гърция в момента едвали може да предложи.

Синодис Таптас от Солун попада в същата група. 36-годишният грък има дори две висши образования - завършил е с отличие химия и филология. И въпреки това цели 6 години вече не може да си намери работа, дори и като преводач. Затова той не споделя оптимизма на гръцкото правителство, макар безработицата да е спаднала леко - от 25 на 21 процента. Младият грък критикува факта, че гръцкото правителство не прави почти никакви инвестиции в научно-изследователската работа и технологиите на бъдещето – например в сферата на генното инженерство, алтернативните енергийни източници, информатиката и комуникациите.

Според друго изследване, само около 30 процента от младите гърци, които живеят в чужбина и са над 20 години, могат да бъдат привлечени от обещанието на правителството за държавна служба. И то при положение, че далеч не всички млади гърци са доволни от живота си в чужбина, казва за ДВ Елена Патулиди, чийто син от две години живее и работи в Лондон като специалист по информатика: "Те печелят добре, но пък животът там е много скъп. Така че в края на месеца отново са на нулата. А това напълно обезсмисля престоя им в чужбина", казва тя.

Оживлението иде главно от туризма

Но има и друг тип млади хора - такива, които не желаят да напуснат родината си, въпреки че не си намират работа. 23-годишният Стелиос Топалидис, който завършва история на Югоизточна Европа, не е сигурен, че работата в чужбина представлява по-доброто решение: "Бих останал в Гърция, но не защото вярвам на положителните прогнози за икономиката, а защото искам да инвестирам знанията и труда си в бъдещето на моята родина", казва той.

Топалидис обаче е по-скоро изключение, защото половината от младите гърци се готвят да обърнат гръб на страната след като се дипломират. Защото малкият подем на гръцката икономика – очакват се около 2% прираст за тази година - засега не успява да осигури онези работни места, които са необходими, за да останат младите хора в страната. Оживлението до голяма степен се дължи единствено на туризма, който вече носи по-високи приходи за бюджета, но работните места в този бранш са свързани със сезонна дейност и не предлагат сериозна перспектива за бъдещето. А и заплатите – от около 800 евро на месец - остават далеч под представите на младите хора със завършено висше образование. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГостБъркаш с доста, експортът ни в момента е десетина пъти по-голям от комунистическия.
23
6
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Гърция винаги е била "галеничето" на Западна Европа! Лошото е, че ние не сме имали дипломация на подходящо ниво! Но това е друга тема... Аз имам един такъв въпрос: По спомени, 1990г. имаме външен дълг от около 10 милиарда долара! Имаше и някакво производство и експорт, но държавата ни фалира! В момента, външният ни дълг е над 28 милиарда долара, почти нямаме експорт, а всички ни говорят как сме ОК!? Е, как става така? Ако бъркам цифрите, моля за извинение.
22
2
 
6
 
! Отговори
з ьз преди 6 години
Е тази каква търсена специалност е завършила че се оплаква - антропология? Ми то сигурно е пълно с обяви за работа за антополози?
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гръцките правителства също крадяха за себе си пари от еврофондовете ,но даваха и на народа си за разлика от нашите и все пак да не забравяме ,че колкото и много пъти на власт да са били левите партии ,там никога на власт не са били комунистите
20
7
 
13
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
До АнонименПрез 1944 България има 5/пет/ пъти по-висок стандарт от Гърция.Настоящото положение се дължи на два фактора .1.Решаващата помощ на Съветски съюз да съсипе България като я стави с 14 милиарда долара дълг 2.Европейските присъединителни фондове и банки които наляха в гръцката икономике 380/триста и осемдесет!/ милиарда евро , от които ПОЛОВИНАТА опростиха.
19
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо не си спомням Гърция да е била някога по-долу от северната си съседка.1 млн българки отидоха там да гледат гръцки пенсионери срещу полови ата от пенсията им, а не съм чул гъркиня да е дошла да гледа българин, дори срещу три негови пенсии.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те друго освен държавна работа не знаят . Да не правят нищо и да взимат от голямата софра . Не че в България мечтата на 90 % не е същата .
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Га ядохти кифтетата ни ривахти.
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами едно поколение ще плаща дълговете, какво да се прави ... За другият път, ще знаят.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците като българите , всичкото негодяй 60-70% от студентите учи да става банкер , икономика , финанси или голям началник..
14
3
 
9
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
Готов материал за черноработници на господарите.
13
4
 
1
 
! Отговори
БУАХАХАХА преди 6 години
ХАХАХАХА
12
4
 
22
 
! Отговори
Е-е! преди 6 години
А нещо за откраднатите 380 000 000 000$ (милиарда!)! А?
11
2
 
26
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Има още хляб да ядаът гърците. Чупиха чинии и вдигаха врява, ама сега ще плащат и то дълго !
10
10
 
4
 
! Отговори
до реалноста преди 6 години
Ти генетично ли си увреден или да
9
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Едно от условията на Мурксулската ханъма беше да намалят броя на над 3 000 000 държавни чиновници .... а този им обещава пак мързелашки службици! Едно си знае баба - едно си бае! 400 МИЛИАРДА потънаха като вода в сух пясък... тръгвали нагоре .... откога към дъното - е нагоре? И пак си личи , че в ЕвроСъюза има по "свои"! Пари на европейдките данъкоплатци сипани в каца без дъно! Цифромания някъква - 400 МИЛИАРДА в държава , която никога няма да ги върне.
8
10
 
24
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До Анонимен 9 защото тук ще трябва и да се РАБОТИ а грък и рабита си е оксиморон ... между другото освен оби4айните рускини ве4е има и гръцки леки жени в БГ което показва 4е не е като да нямаме относително добър напредък в доходите ...
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не идват в България, нали имаме най висок растеж и ниска безработица.
6
9
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Примерът с Гърция показва, че има държави, които поне знаят как да продават свободата си.Не като нас - срещу потупване по рамото ....
5
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция наляха 400 милиарда, Гърците излапаха милиардите, опростиха им заемите, а ние отличниците получаваме даже по малко от това което внасяме в ЕС, но и това което получаваме не е за развитие на икономиката, собсветни технологии, заводи за продукция която евентуална да се изнася за ЕС или да се продава в България вместо стоките с които ни залива ЕС, ами парите отиват за стадиони по обезлюдените села и за магистрали.