Независимостта на Каталуния ще е факт, датата – 27 октомври!

Заседание на местния парламент решава това в петък
22 окт 2017 17:27,
131
Независимостта на Каталуния ще е факт, датата – 27 октомври!
Снимка: Reuters, архив

Парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври, твърди в днешния си брой в. "Расон", цитиран от ТАСС.

Според изданието каталунският премиер Карлес Пучдемон и неговият заместник Ориол Жункерас са обсъдили ситуацията в автономната област и са се разбрали идната седмица да обявят излизането й от състава на Испания. Очаква се утре местният парламент да обяви дата за заседание в пълен състав, за да се провъзгласи независимостта.

Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

Още по темата
Сенатът (горната камара на парламента) трябва да одобри предложените от правителството мерки на 27 октомври.
Вчера Пучдемон заяви, че ще поиска местният парламент да проведе заседание, посветено на "опита за ликвидиране на демокрацията" в Каталуния.

Също вчера в. "Конфиденсиал" съобщи, че Пучдемон подготвя едностранно провъзгласяване на независимостта на 23 октомври.

Според изданието все още не е известно по какъв начин ще бъде обявено отделянето от Испания. Не е изключено да бъде свикано спешно заседание на местния парламент за "анализ на сегашната политическа ситуация". Така каталунските власти искат да провъзгласят независимостта по-рано, отколкото Сенатът ще одобри мерките на централното правителство за ограничаване на автономията на областта. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
Читател преди 6 години
В заглавието пише "Независимостта на Каталуния ще е факт", а в текста щяло "най-вероятно" да стане така. Различни хора ли ги пишат тея две неща и не си говорят помежду си или един и същи който се опитва да накара хората да четат ужким сензационната новина?
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
102, Милошевич не защити сърбите, а почна масово етническо прочистване на албанците! В Каталуния положението е коренно различно от това в Косово. Каталунците имат изключително много права и никой не се опитва да ги избие с оръжие!
111
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад Пучдемон седи дългата ръка и финансирането на Кремъл, чиято цел е да отслаби цяла Европа. Не е случайно, че всички националисти в Европа по някакъв странен начин симпатизират на една чужда държава наречена Русия.
110
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знам, те са се присъединили доброволно към Испания, как така ще им забраняват да се отделят доброволно ? Веднъж ако влезеш, няма излизане ?
109
8
 
13
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Америка провъзгласи независимост в противоречие на английската конституция и всички държави я признаха,не виждам причини Каталуния да не бъде призната като отделна държава.
108
0
 
6
 
! Отговори
До 104 преди 6 години
Не кастилците, а правителството. Рахой е от Галисия, не от Кастилия.
107
7
 
5
 
! Отговори
реалност преди 6 години
"опита за ликвидиране на демокрацията" го провеждат именно каталунските националисти.
106
4
 
8
 
! Отговори
Ташко преди 6 години
Тоя Пучдемон, да не излезе агент на някоя чужда държава? Ама те, от Каталуния, най-добре знаят какви последствия може да очакват с тази независимост.
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересно Путин що се дърпа от едно реверендум4е в Казан на пример ... а и как ли ще реват ***
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кастилците ве4е однеха автономията и никакво оделяне няма да има
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се откопчат от хватката на империята, това е сигурно. Но кога? И без бой нема да мине.
102
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, в Косово шиптърите масово тероризираха сръбското малцинство, Милошевич вкара войска там pза да го защити...Хахахаха, маймюнславянке чети повечко бре, пък по малко пий боярищник.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99-100 сам си пишеш робе , нещо съвсем си се умешал
100
5
 
0
 
! Отговори
до 98 от славянин преди 6 години
Така е, вулгарино, проведе се такъв референдум, само че резултатите от него устройваха законотворците и затова го признаха за валиден и конституционен, ако резултатите от него обаче бяха други можеше да има сериозни проблеми с конституционността му!
99
3
 
2
 
! Отговори
до 95 от славянин преди 6 години
Не разбрах от писанието ти къде е подготвеността ти по въпроса за Косово, защото нея я няма! Точно Тито шиптаризира Косово с либералната си политика и последствията от шиптаризацията му са известни!
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
96 Робе проведе се такъв Референдум и решиха да останат , но може пак да се проведе особено около Брексита , както знаеш шотландците гласуваха да остана в ЕС .
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже ще напускат ЕС, каталунците щели да се местят в Евразия.
96
4
 
1
 
! Отговори
до 93 от славянин преди 6 години
Няма да се учудя ако във Великобритания може да се проведе такъм референдум и шотландците решат да се отцепят референдумът да го обявят за антиконституционен, вулгарино, въпросът е дали резултатите от такъв референдум устройват законотворците!
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
92 Бъди спокоен запознат съм достатъчно добре . Впрочем Косово и Метохия защо така го водят сърбите официално както например и Крим се водеше Крим и град Севастопол , та в Косово и Метохия или Космет на съкратено по сръбски имаше достатъчно права и свободи по време на Тито разбира се в рамките на социализма , но юголсваския социализъм който се различаваше коренно от нашия , защото те можеха да пътуват по света , динара беше конвертируем , магазините пълни.
94
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента да поискаме и ние референдум за отделяне на България от политическата й диктатура и да поискаме управление от ЕС !