Шиндзо Абе спечели вота в Япония, обеща твърдост към Пхенян

Коалицията му е на път да получи 311 от общо 465 места в парламента
22 окт 2017 19:26,
13
Шиндзо Абе спечели вота в Япония, обеща твърдост към Пхенян
Снимка: Reuters

Управляващата консервативна коалиция на премиера Шиндзо Абе печели голяма победа на предсрочните парламентарни избори в Япония, предадоха световните агенции, позовавайки се на екзит пол.

Коалицията на 63-годишния Абе е на път да получи 311 от общо 465 места в долната камара на парламента, според прогнози на частната телевизия Ти Би Ес (TBS), и така да постигне рекорд по продължително управление на японски премиер, отбелязват Ройтерс и АФП.

Абе разпусна долната камара преди по-малко от месец, предизвиквайки предсрочни избори, преценявайки, че е назрял моментът за победа на неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП), или поне че е по-добър, отколкото да се чака края на мандата му идната година, посочва АП.

Новосформираната Конституционна демократическа партия, оглавявана от бившия главен секретар на кабинета Юкио Едано, се очаква да спечели между 44 и 67 места - повече, отколкото другата нововъзникнала формация, Партията на надеждата на губернаторката на Токио Юрико Койке, съобщават японските телевизии, цитирани от ДПА.

С победата на ЛДП Абе, който встъпи в длъжност през декември 2012 година, ще получи трети тригодишен мандат и както изглежда неговата стратегия за насърчаване на икономическия растеж, известна като Абеномикс, ще продължи със свръхгъвкавата парична политика.

Японският премиер Шиндзо Абе се ангажира да прояви "твърдост" спрямо Северна Корея, след като спечели голяма победа на днешните предсрочни парламентарни избори, предаде Франс прес.

Сред основните теми предизборната кампания в голяма степен бяха провокациите на Пхенян.

"Както обещах по време на изборите, непосредствената ми задача е да действам твърдо спрямо Северна Корея. За това е необходима силна дипломация. Искам да засиля нашата дипломатическа мощ след доверието, което получихме", заяви Абе пред местна телевизия. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шиндзо Абе спечели вота в Япония, обеща твърдост към Пхенян"Трудно се постига твърдост с меки китки. Някой ще даде ли пример за твърд японски отговор през досегашният мандат на Абе? Севернокорейски ракети прелитаха свободно над територията му, все едно го няма там.