Три националистически въглена в чергата на Европа

Проф. Анна Кръстева пред Bloomberg TV Bulgaria
23 окт 2017 14:27, Екип на Bloomberg
43
Три националистически въглена в чергата на Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Този уикенд ни даде три различни примера на различни националистически вълни. Това бяха Каталуния, Италия и Чехия. Освен Каталуния, видяхме Италия, където имаше два референдума за автономия на два северни региона, както и много колоритните чешки избори. Това коментира проф. Анна Кръстева от Нов български университет в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Видяхме много софт вълна в Италия, много хард в Каталуния и много пъстра и дори екзотична в Чехия".

Чехия може да се разглежда не само в европейски контекст, но и буквално в американски контекст, каза проф. Кръстева. "Видяхме, че след като Тръмп не просто спечели, а измисли модела, този модел буквално бе приложен в Чехия. Този модел има три съставки - милиардер, антикорупционна и антимигрантска реторика. Заличена е досегашната система на управление на Чехия. Чехия днес е илюстрация за радикална промяна. Виждаме, че дори се търси екзотичния феномен на Пиратската партия".

"Антимигрантската реторика е наистина парадоксална, защото Чехия има 12 бежанци и на базата на тези 12 бежанци вкарва две партии с антибежанска реторика - 30% за Андрей Бабиш и 10% за крайно дясната партия. Няма бежанци, но има огромен антибежански вот. Бежанците не са физическа реалност, а политически конструкт "какво би станало".

В Източна Европа много обичаме реториката за несъгласие с идеята за Европа на две скорости, каза още гостенката. "Не искаме да има страни, които да се движат по-бавно от други, но истината е, че има държави, които не се движат по-бавно, а се движат на заден ход".

По думите на проф. Кръстева е трудно а се сравняват утвърдени демокрации, като Франция и Германия, с "крехките демократични традиции" на новите демокрации в Европа.

"Каталуния е кълбо от конфликти - най-горещата точка на Европа. Каталуния обяви независимост точно за седем секунди. В интернет е регистрирано - това е държвата, съществувала за най-кратък срок", подчерта събеседничката. По думите й Каталуния е пример как един от най-процъфтяващите региони на Европа може да се превърне в горяща от проблеми зона, в резултат на недалновидни и необмислени политически ходове.

"Кои са условията за появяването на нова държава - да има народ, територия, годно правителство и признание. Ако има нещо, което категорично да обединява всички останали лидери в Европа, това е, че няма да признаят бъдеща държава Каталуния. Няма нито една държава, която да е декларирала готовност да признае Каталуния".

Какво се договориха лидерите на ЕС? Защо отново видяхме разминаване на мнението на гражданите и елитите около Brexit? Какво би означавала липса на сделка между Великобритания с ЕС за гражданите в цифри? 

 Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Госпожа стъпвала ли е в Прага и Чехия, преди да говори? Та там е пълно с чужденци.За какви 12 човека говори? Там е пълно с чужденци,интернационал.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е най-доброто нещо което България е постигнала през цялата си история. Трябва да си много *** или мизирно платен за да пишеш срещу него.
34
2
 
3
 
! Отговори
JAS преди 6 години
До Анонимен 15: 150 хил. украинци са легално в Чехия, но около 200 хил. на черно, виетнамците не са проблем, всичките имат търговия или служби а децата им са най-добрите ученици...
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон е предреченият от В. Месинг демон- новият спасител на човечеството.
32
0
 
2
 
! Отговори
До 13 от Уффф (12) преди 6 години
Създавам всеки ден. Та да има помощи за такива като теб. И данъци плащам, за да ти храня безбройната челяд.Как го измисли това, че съм против ЕС, не знам. Може пък да не си си пил хапчето днес.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧужденецаАко милее за България и спазва законите, тогава страната е и негова, който и да е той.Но ако само ще врещи за права, осмисляйки тази дума като "привилегии", тогава да си събира парцалаците и да заминава там, откъдето е дошъл!
30
3
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Препоръчвам на Каталуния да направи нов референдум за присъединяване към Русия. Само така могат да се отделят от Испания.
29
2
 
6
 
! Отговори
Гейчо преди 6 години
Пучдемон ще носи много поздрави на Немцов и Кадафи и Садам. В Русия има демокрация, а във ЕС Ирак и Либия властва анархо-капитализма. ЕС за туй се обединява с Ирак и Либия и Афганистан и Сомалия
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Чехия патриотите пирати ли са ги кръстили?Много находчиво!!!
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземем и ние да си направим един референдум, за "Отделяне на държавата от управляващите"
26
3
 
11
 
! Отговори
Секс, 27г, надарен преди 6 години
До ХХХ"откъде го изкопахте този орел?"Ей, нема да обиждаш така жената, щото прилича на тъщата. А аз си я обичам и човек убивам заради нея!
25
1
 
13
 
! Отговори
Брекзит преди 6 години
ЕС казаха, че ако Каталуния се отдели няма да ги признаят, а защо моля ви се ? Cега ще гледаме демокрацията или ще гледаме финансовата страна ? Ако Каталунците поискат суверенитет и присъединване към Русия със втори референдум евроПапуняците и Русия ли няма да признаят ? Демокрацията е голяма сила, но във грешните ръце на корумпирани старчета ще ги опържи като водородна бомба. ЕС може да убият всички каталунци сега и да хвърлят труповете им в реката
24
3
 
20
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Рахой и евролибералите си играят с етническата карта в ЕС изгонване на Рахой признаване на суверенитета на Каталуния, отавка на всички евро-***. Орбан президент на ЕС.
23
1
 
19
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
откъде го изкопахте този орел?
22
1
 
12
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Като се превърнеш в стар сбръчканяк не се бутай на "екран" !!! Професорчитата в България- вече са колкото войниците ни!!! Сбръчканите профчета са ни в повече!!! Дали е имало" РЕФРАКТОМЕНТУМ" за създаването на Израел ? МАДРИТИТЕ... завоеватели ли ще са в Каталуня... или освободинели /от независимостта им/ ??? ОТ БОЗДУГАНА ДО НЕУТРОННАТА БОМБА... "ПРАВОТО Е НА ПО-СИЛНИЯ " -ДНЕС ФИНАНСОВО !!! ЗА ТОВА -СНАЙПЕР ЗА РАХУЙ И СНАЙПЕР ЗА СОРАЯ .../СПОМНЯТЕ ЛИ СИ "СМЕЛО СЪРЦЕ" -ФРИЙЙДЪЪМ !!!/
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха брюкселските дерибеи,в Европа нямаше да стават тези работи.Кому са нужни тези ЕК,ЕП и други подобни паразитни структури.Нужни са само на ***,които ги обитават и смучат парите на европейския данъкоплатец.Нужни са и на отвъдокеанските господари.Я вижте кои са там.Няколко десетки хиляди пропаднали типове без един ден трудов стаж,повечето от тях дори с криминални досиета,като саямият Юнкер,разследван за пране на милиарди като премиер на Люксембург.Европа-да,но Европа на нациите.
20
2
 
29
 
! Отговори
джо преди 6 години
Госпожа, днес имат 12 бежанци, вярно е. Но когато станат 1 милион бежанци и чехите почнат тогава да пищят, на това ще му се вика "след дъжд качулка", "мандалото лопна", "каквото си посял такова ще жънеш" и т.н.
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази госпожа има нужда от мъж, а не от професури и безсмислени цели. Дали някога ще го осъзнае?
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейският джам вече е пукнат.А пукнатият джам здрав не става.Той се троши.
17
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 Националистите ги видяхме 1939 ! Това са те ...Нищо повече. От тях нищо добро , не е видял света. Нормално е ЕС да се противопоставя на такива идиотии. Така трябва и да бъде. Така и ще бъде.