Накъде след независимостта на Каталуния?

Или как може да се развие кризата в Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:53 | 27 окт 2017 20:36, Анисия Иванова
97
Накъде след независимостта на Каталуния?
Снимка: БТА

Испания преживява двоен политически трус - каталунският парламент гласува за обявяване на независимост, а централното правителство се готви за нанасянето на безпрецедентен удар срещу опитите за отделяне. Ето как може да се развие нататък кризата, прогнозира ДПА.

Какво направи каталунският парламент?

Парламентът прие резолюция за отделянето на Каталуния от Испания и обявяването на суверенна република в отговор на решението на премиера на Испания Мариано Рахой да активира член 155 от конституцията, който дава възможност за пряко управление от центъра на автономните области.

В преамбюла на резолюцията се казва, че се създава "каталунска република като независима и суверенна държава на демократичното и социалното право", който текст не беше подложен на гласуване. Вместо това депутатите гласуваха за стъпките, които произтичат от обявяването на независимост - упълномощаване на правителството да създаде централна банка, да започне учредителен процес за написването на конституция, да търси международна подкрепа и др.

Как реагира испанското правителство?

Преди вота в Барселона премиерът Мариано Рахой призова в "Туитър" към спокойствие "всички испанци" и обеща, че "върховенството на закона в Каталуния ще бъде възстановено". По-рано Рахой бе казал, че задействането на член 155 е "без алтернатива" при създалата се ситуация.
Сенатът в Мадрид одобри решение, с което упълномощи премиера да управлява Каталуния директно от Мадрид. По-късно днес кабинетът на Рахой ще заседава, за да реши какви да бъдат първите му конкретни стъпки.

Може ли член 155 да възстанови реда?

За четиридесетте години испанска демокрация нито едно правителство не е уволнявало регионална администрация, така че е под съмнение дали правителството на Рахой ще съумее действително да отстрани разбунтувалите са каталунски институции, отбеляза ДПА. Под въпрос е и готовността на каталунската регионална полиция да изпълнява заповедите на Мадрид. Агенцията цитира експерт от барселонския университет "Помпеу Фабра", според когото присъствието на испанската държава в Каталуния е "съвсем остатъчно и номинално".
Междувременно организации и партии, привърженици на независимостта призовават за масова кампания за гражданско неподчинение, както и поредица от улични протести.

Независимостта - реална перспектива ли е за Каталуния?

Самообявилата се Република Каталуния ще трябва да се бори за спечелването на международно признание и ще се озове извън Европейския съюз, с което нейната процъфтяваща ориентирана към износа икономика ще понесе тежък удар. Вече над 1500 компании, вкл. две големи банки, изместиха седалищата си извън областта поради опасения от законовите неясноти при евентуална сецесия.

Каталунските власти ще трябва да убедят Испания да изтегли всички свои държавни служители, сред които съдии и полицаи. А някои твърдят, че отделянето на Каталуния от Испания ще е много по-сложно от британския Брекзит, посочва ДПА.

И нещо още по-важно - независимостта не е цел за всички. Проучвания сочат, че малко повече от половината жители на Каталуния не искат отделяне, а над 80 на сто изразяват предпочитание към законен референдум за независимост, тоест разрешен от централните власти, отбелязва ДПА. 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
До по долу. Не свободата, а салама винаги побеждава.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата Санчо ,свободата ,,,,,,,Да ви уринирам на Демокрацията
79
3
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 88Понеже сте така мнителни, подозрителни към руските намеси, вземете си направете ДНК тест... Кой знае Путин къде си го е развявал по света!???
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл има намеса и тук!Разследват се съмнителни сметки на Пучдемон, а следите водели към руски компании и банки, близки до Путин !
77
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай, Вова! Карай ги наред!
76
1
 
25
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
79 Бомбите на американците в центъра на Европа над главите на сърбите, когато загинаха хиляди православни, навярно разнасяха "духът на демокрацията и всенародния вот"? Докато Референдумът в Крим, където не загина нито един човек, се оказа "недемократичен и нехуманен"??А защо Западът не наложи санкции на Турция за незаконната окупация на Северен Кипър???А най-добрите приятели на САЩ са "хрисимите уахабити" от Саудитска Арабия.Толкова за анклосаксонското лицемерие.
75
4
 
19
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Брюкселските зелки рИваха за Брекзит-а, сега за Каталуния.Ингилизите са стари политикани и първи се усетиха,че Европейския съюз се тресе по шевовете и няма по-различно бъдеще от това,което му замисля чичо Сам - проектът "Еврабия".Българските либерасти последни ще се усетят и надали знаят,че в Унгария техният лидер Шорош е персона нон грата.Путин консолидира здравите консервативни сили в Русия,шестата икономическа сила в света и първа военна, и е въпрос на време да изхвърли краварите от Балканите
74
5
 
15
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
79 Ако не вярваш, направи си една екскурзийка към Крим. Посети город героев Севастопол. Много хубаво място между другото. Сложи си и една тениска на Обонго. После кажи на местните, че са "окупирани" от зелените човечета. Късмет ще е, ако се разминеш само със seх. Сигурен съм обаче, че у тебя смелост не хватает, диванное чмо)
73
5
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
БарЦелона ши играй в североизточна В група.С отбора на Каспичанските керпедени.
72
7
 
7
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Socializm is the best.
71
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MarX FactorВажното е, че Крим се върна в Родина мать Россия...върна ли са? а? не беше ли превзед, чрез 7,62 милиметров референдум?
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сенатът в Мадрид одобри решение, с което упълномощи премиера да управлява Каталуния директно от Мадрид...и кво ше "управляваш+ ве ***, като вече там си персона нон-грата ?! ше вкараш "танковоте" ли или направо "самолетите?! пий една студена водица, да ни се репчил със "чл.155", а да си седнал на масата за преговорите, както те призова социалиста - пучдемон."насила" може да се спечелиш само още повече омраза! оня другия пък бил "крал" ... абе знаят всички че си крал!
69
10
 
8
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Боли ме фара за испанците. Viva Katalunia! Важното е, че Крим се върна в Родина мать Россия. Айде, ред е и на макетата.
68
9
 
15
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Българският народ трудно понася тегобите на капиталистическата хунта, която управлява вече почти 30 години. Време е за демократична народна диктатура по повелите на прогресивните социалистически идеи. Неслучайно справедливата комунистическа власт караше упадъчната буржоазно-капиталистическа *** да блъска цимент наравно съссиг.нетата в "Строителни войски". Добри времена за мирните и цивилизовани граждани. Затова сега буржоазията толерира малцинствата. Имат зъб на българите.
67
19
 
5
 
! Отговори
Волф Месинг преди 6 години
"Да де, но след СССР се появи Путин и сега има Русия - светован военне, политическа и икономическа сила. А след разпада на ЕС нищо няма да остане, ЕС вече е покойник"Покойник я! Също както световният империализъм. Да живее пролетарската революция! Рот фронт!А бе ти на кой свят живееш бе, момче 62?ЕС ще го има и след Путин.Само че какво ще стане с Русия и какво ще остане от Русия след Путин е въпросът.
66
4
 
17
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Демокрацията в България повреди много хора.
65
3
 
15
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Разбира се, либералите ще се надпреварват да ви убеждават, че индийският път за развитие на БГ е "път към демокрацията и евроатлантическите ценности". Само, че и от демократична Франция екстрадираха ***, ако помните. Аз виждам друго: Евроатлантическият път на България е път към Анадола.
64
7
 
18
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Някои държави сега се раждат, а други са на път да се затрият. България в момента е турска провинция. На път е да се превърне в първата индийска държава на Балканите. Вервайте ми.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SCHMATKAYA E PRAV NIE ZATRIXME ES NEKA MU
62
9
 
11
 
! Отговори
62 преди 6 години
Да де, но след СССР се появи Путин и сега има Русия - светован военне, политическа и икономическа сила. А след разпада на ЕС нищо няма да остане, ЕС вече е покойник.