Ще разпускат партии за фалшива информация

ЕС слага край на индивидуалното членство в европартии
Обновена: 22 ное 2017 09:39 | 22 ное 2017 08:30, Екип на Dnes.bg
6
Ще разпускат партии за фалшива информация

Партиите, които разпространяват фалшива или подвеждаща информация за спонсорите и финансите си, ще бъдат разпускани. Това предлага конституционната комисия на Европейския парламент в поправки в статута на европейските партии, които трябва да бъдат приети преди следващия вот за Европейския парламент през пролетта на 2019 г.

Според правилата, одобрени от Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент одобрени във вторник, частни лица не могат да учредяват партии на европейско ниво. Това ще могат да правят само национални партии. По този начин вносителите се надяват да сложат край на случаите, когато индивидуалните партийни членове, биват ангажирани да основават европейски политически партии. Смята се, че с промяната ще се сложи край и на членуването в повече от една партия.

Сега за образуването на европейска партия е нужно формации или частни лица от поне 7 европейски държави, които са членове на национални или регионални парламенти.

Мярката цели да удари организации като тази на Марин Льо Пен във Франция или на Найджъл Фараж във Великобритания, които основаха европейски партии около собствените си формации и допълват изискваната бройка с индивидуални партийни членове. Бившият депутат от патриотите в миналия парламент Слави Бинев, например е индивидуален член на Алианса за пряка демокрация, европейската шапка на формацията на евроскептика Фараж.

Евродепутатите искат да намалят от 15 на 10% субсидиите, които европейските партии получават на калпак от европейския бюджет. Те предлагат останалите 90% от полагаемите им се обществени средства за издръжка да се определят от броя на евродепутатите, които успеят да вкарат в парламента. Така според тях с най-много обществени средства ще се ползват партиите, които са спечелили най-голямо доверие сред избирателите и самото съществуване на политическа формация, няма да е достатъчно за нейната финансова издръжка.

В същото време евродепутатите от конституционната комисия предлагат да се намали съфинансирането, с което партиите трябва сами да допълват хазната си. Те слагат таван от до 10% за партиите и до 5% за партийните фондации да се набират от партията, а останалите пари да идват от евробюджета. Така ще се намали нуждата от търсене на спонсори и дарения, а изборните кампании и дейности ще се плащат с обществени средства, се казва в мотивите за промените.

Националните партии, които са част от европейски семейства, ще трябва да публикуват на видно място техните емблеми и програми поне година преди избори, за да могат избирателите да се информират кои национални кандидати какви позиции ще отстояват в Брюксел и Страсбург. За да подобрят възможностите на жените да участват в политиката, евродепутатите смятат, че партиите, които ще се явяват с листи за европейските избори, ще трябва да публикуват и съотношението между кандидатите от двата пола.

Предстои предложенията да бъдат подложени на преговори със страните от ЕС преди да станат европейско законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Това е порка на сорпс, него не го лови. Тий има право да ходи в европарламента и да се снима с юнер в качеството на кого? Кой го е избрал, пария ли сдужение ли?!??! А сетих се, оцелялото юдейско движение ... Нека и то си има частно представителство в ЕП, все пак израел и сащ са индиректни шефове на ес нали?
3
2
 
8
 
! Отговори
Крети преди 6 години
ЕС задминава СССР достигайки нови върхове, паляци !
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цялата работа май гербаджиите ще видят най-много кяр.
1
0
 
10
 
! Отговори
питам преди 6 години
А зад фалшивите партии в България , където се ръководат от мафиоти ,какво ще правите !!